Gökhan ÖZHAN/MUSTAFAKEMALPLAŞA(Bursa)/()-MARMARABİRLİK'te, 2022-2023 iş yılı ürün alım kampanyası sona erdi. Birlik ortaklarına toplam 538 milyon TL ayni kredi tahsisatı yaptı.

Kısa adı MARMARABİRLİK olan, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytin alım kampanyasının sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu. Üretimde verim ile ürün alım fiyatları açısından memnuniyetin yüksek olduğu bir kampanyayı geride bıraktıklarını belirten Hidamet Asa, ürün alımlarının sona ermesiyle gübre, zirai ilaç ve akaryakıt dağıtımı için de sürdürülen çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Marmarabirlik olarak ortaklarına, yeni sezon ağaç bakımı ve üretimde devamlılığın sağlanması için, organik, organomineral gübre, D.A.P, 15.15.15+Zn, ÜRE ve Amonyum Sülfat gübreleri ile zirai ilaç sınıfından; bakır sülfat, hazır bordo, fungusit ve insektisit gruplarında destek sağlayacaklarını kaydeden Hidamet Asa, “Dağıtımı yapılacak olan kimyasal, organik-organomineral gübre ve zirai ilaç için ortaklarımıza piyasa koşullarından daha uygun şartlarda alma imkanı sunuyoruz. Amacımız, üreticimizin zeytin üretiminde bütün girdilerini temin ederek destek olmaktır. Tarihe geçecek bir ürün alım dönemi olarak hatırlayacağımız bu kampanya, Marmarabirlik’in üreticisine sahip çıktığı bir yıl olarak da kayıtlara geçmiştir. Ürün alım kampanyasının sonuna geldiğimiz bu günlerde, bir taraftan ürün alım bedelleri ödenmekte, diğer taraftan gübre, zirai ilaç ve akaryakıt desteği için çalışmalarımız devam etmektedir. Hedefimiz üreticimizin üretim maliyetlerini azaltmak ve üretimde devamlılığı sağlamaktır" dedi.

2023 yılı için ortaklarına tahsis edilen kredi limitleri hakkında da bilgi veren Hidamet Asa, şunları söyledi:

“Marmarabirlik Yönetim Kurulu tarafından ayni kredi limitleri belirlenirken, 2022'de 1 kg zeytinin üretim maliyeti baz alınacak olup, ortaklarımızın teslim ettiği her kilogram ürün için 10 TL ayni kredi desteği verilmesi kararı alınmıştır. Geçtiğimiz yıl kilogram 3 TL destek verilmişti. Üreticilerimize tahsis edilecek kredi, ortakların kooperatiflerine üç yıllık teslimat ortalamasının 10 TL ile çarpımı sonucu belirlenecektir. Verilecek olan ayni kredi desteğinin ana taahhüdü 500 kilogram üzeri olan ortaklara en alt limit 10 bin TL, en üst limiti ise 75 bin TL olacaktır. 8 kooperatifimiz genelinde ortaklarımıza verilecek ayni kredi desteği toplamı 538 milyon TL'dir. Ortaklarımızın en önemli gider kalemlerinden biri olan akaryakıt desteğine, şartların elvermesi durumunda Nisan 2023 tarihinde başlamayı hedefliyoruz. Son 2 yılda olduğu gibi bu sene de, ortaklarımıza akaryakıt desteği verilecektir. Verilecek akaryakıt limit miktarı, dağıtım usul ve esasları Marmarabirlik tarafından daha sonra açıklanacaktı"

Bu arada, 2022/2023 iş yılı ürün alım kampanyası sona eren Marmarabirlik, toplam 1 Milyar 362 milyon TL tutarında 55 bin 322 ton ürün alımı gerçekleştirildi. Birlik 31 Aralık 2022– 13 Ocak 2023 tarihleri arasında teslim ettiği ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak, 20 Ocak 2023 Cuma günü ortaklara 10 milyon TL ödeme yapacak. ()

 

(FOTOĞRA