Ünsal YÜCEL/EDİRNE,()-EDİRNE'de, kıl keçisi ırkının genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanan ‘Edirne Kıl Keçisi Islahı’ projesi başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde yürütülmekte olan ve yürütücülüğünü Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu (KMYO) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Kök'ün ve yardımcılığını KMYO Veteriner ve Laborant Sağlık bölümünden Öğr. Gör. Dr. Hikmet Titrek’in yaptığı ‘Edirne kıl keçisi ıslahı’ projesi başlatıldı.

Proje kapsamında Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’ne üye 26 keçi yetiştiricisinin elindeki 5 bin 485 baş dişi ve 277 baş teke, toplam da 5 bin 762 baş kıl keçisinin ıslahı üzerine bir araştırma gerçekleştirileceğini belirten Doç. Dr. Süleyman Kök, “Edirne’deki 26 sürüde 5 yıl süreyle süt verimleri yönünden seleksiyon çalışması ve aynı zamanda morfolojik açıdan tip sabitlemesi yapılacaktır. Projeyle kıl keçisi yerli gen kaynaklarının sürdürülebilirliği hedeflenmektedir. 5 yıllık süre sonunda sürünün kıl keçisi taban sürüsü tüm işletmelerde tamamen yenilenmiş olacak ve tüm hayvanların verim kayıtları belirlenmiş olacaktır. Projedeki sürüler 5 yıl sonra elit sürülere dönüştürülebilecektir. Tarım Orman Bakanlığı, TAGEM bünyesinde yürütülmekte olan diğer projelerde olduğu gibi projeye katılan yetiştiricilerin her yıl anaç keçi ve tekelerine, doğan yavrularına yıllık maddi destekte sağlanmaktadır. Proje başarılı bulunduğu takdirde 5'er yıllık sözleşmeler halinde yenilenmektedir. Projenin temel amacı, ülkemizin damızlık ihtiyacını yerli ırklardan karşılamak ve hayvansal protein kaynaklarını sürdürebilmektir. Islah çalışmalarına katılan yetiştiricilerin damızlık erkek materyali tekelerine, damızlık dişi materyali keçilerine ve doğan yavrularına (oğlaklara) proje katılım desteği verilmektedir” dedi. ()