Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),()-TÜRKİYE Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, kuraklık ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Edirne’de ekinlerde ekin kambur böceği (zabrus) zararlısının görüldüğünü bildirdi.

Kurak ve sıcak geçen yılın getirdiği bir olumsuzluğunda ekin kambur böceği zararı olduğunu ifade eden Açar, “Zabrus, sırtları parlak ve siyah renktedir. Kışı toprakta ergin ve de larva olarak geçirir. Zararı yılın iklim gidişatına bağlı olarak 3 dönemde yapar. Ciddi anlamda ekonomik zarara da sebebiyet verir. Özellikle meralarda, tarla sınırlarında yoğunluk gösteren zabrus, bulaşık ekim alanlarında da hayatiyetine devam eder. Mevsimin gidişatına bağlı olarak ilk zararına, sonbaharda yeni çıkan hububat yapraklarını toprak içine çekerek başlar. Olgun larvalar, ilkbaharda havaların ısınması ile bitkilerin yaprak ve sürgünlerini yiyerek zararına devam eder. Erginler ise hasada yakın devrelerde hububat tanelerini, ekimden sonra ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararına başlar” dedi.

‘BAZI ALANLARDA CİDDİ ZARARLAR OLUŞTU’

Lütfü Açar, ekin kambur böceği nedeniyle bazı alanlarda ciddi zararların oluştuğunun görüldüğünü ifade ederek, “Mevsimin kurak ve de hava ısısının mevsim ortalamaların üstünde gitmesi bulaşık alanlarda zararın artış olduğu gözlenmiştir. Mücadele şekillerine bakıldığında ise kültürel ve kimyasal mücadele şeklinde yapılabilir. En etkin mücadelenin ekim ile birlikte tohum ilaçlanması ile olmaktadır. İlkbaharın ilk devrelerinde yeşil aksam mücadelesi de yapılabilir. Ancak bu devrede etkin bir mücadele yapılabilmesi ise yine yağışlara bağlı olarak etkili olunabilir” diye konuştu. ()