İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bazı bölgelere ilişkin imar planlarının uzun süredir bekletildiğini ifade eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Haftaya Büyükşehir Belediye Meclisi var. Gidin sizler anlatın. Bizim anlatmaktan dilimizde tüy bitti” dedi. Marmara depreminin kapıda olduğunu söyleyen Akgün, Tepecik, Türkoba ve Pınartepe’nin imar planına ilişkin çağrıda bulundu.

Depremde yaşamanı yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, geçtiğimiz ay meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen depremlerin tüm Türkiye’yi yasa boğduğunu belirterek, “13 buçuk milyon vatandaşımızı direkt etkileyen on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş odaklı depremin üzerinden günler geçti. Çalışmalar millet ve devlet el ele devam ediyor. Allah hayatını kaybedenlere gani gani rahmet eylesin. Enkaz altından yaralı çıkanlara Allah’tan acil şifa diliyorum. Bir an önce hayatın normale dönmesi için Allah hepimize güç ve kuvvet versin” ifadesini kullandı.

DEPREMDE YIKILACAK BİNALAR İÇİN KİMSEYİ BEKLEMEYECEĞİZ

Büyükçekmece’de kentsel dönüşümün hız kesmeden sürdürüldüğünü belirten Başkan Akgün, “10 teknik mühendis işe aldık. Her yeri kontrol edeceğiz. Diğer teknik heyetle birlikte gücümüzü arttırarak çalışmaya devam ediyoruz. Yapı denetim elemanlarımız 1970’e kadar olanlara bir grup gidiyor. 1970’e kadar yapılan binalar en acil binalar. 70-80 arası acil. 80-90 yine acil. Hala deniz kumu kullanılıyor. 95’ten itibaren incelediğimiz vatandaş yüzde 95’i kaçak yapılan hariç artık bölgemizde çok sayıda beton santraller kuruluyor binaları kumla yapılan harçtan değil normal teknik plana uygun yaptığı için 2004’e kadar hepsini tarayacağız. Bizim esas hedefimiz 1990’ a kadar olanı taramak. 2673 bina bizi çok yakından ilgilendiriyor. 425 binayı bu sene yıkacağız. Depremde yıkılacak olan binalar için kimseyi beklemeyeceğiz” diye konuştu.

“ÇIKARTIN DA NASIL ÇIKARTIRSANIZ ÇIKARIN”

Akgün şöyle konuştu:

“Meclis öncesinde bir sitenin sakinleri bana geldi. Pınartepe Mahallesi’nin planları çıkmadığı için. Televizyonlarda da gördünüz site, çöktü çökecek. Pınartepe’nin planları 2011’den beri bekliyor. Vatandaşın kentsel dönüşüme girmesi için karotunu alacak, çürük raporunu alacak. Yıkacağız ama ruhsat alamıyor. Saydığımız yerlerden biri o. Yine deprem haftası nedeniyle gelelim Tepecik’e. Hiçbir parti depremde kimseyi kurtaramıyor. Haftaya Büyükşehir Meclisi var. Allah rızası için Tepecik merkezde büyük sıkıntı var. Sizler anlatın. Bizim anlatmamaktan dilimizde tüy bitti. Tepecik ve Türkoba’nın planları bekliyor. İmar komisyonu grup başkanlara, AK Parti grup başkanının talimat vermesi yeterli. Mecliste sayıları fazla olduğu için yeterli. Bizim özel bir talebimiz yok. Çıkartın da nasıl çıkartırsanız çıkarın. Tepecik merkezin binaları bildiğim için depremde tamamına yakını yıkılır. Neyi bekliyorsunuz? Büyükşehir Belediye Meclisi olarak ivedilikle “Türkoba ve Tepecik planlarını çıkartıyoruz’’ demelisiniz. Marmara depremi kapımızda. Bütün hocalarının, bilim insanlarının dediği aynı şey. 150 yıla yakın gaz birikmiş. Artık hiçbir deprem konusunda hiçbir şeyi görmemezlikten gelemeyiz. Pazartesi gününden itibaren Büyükçekmece Tepecik, Türkoba ve Pınartepe’nin imar planlarını istiyoruz. Vatandaşımızın depremde ölmesini istemiyoruz. Biliyorum Büyükşehir Meclisi siz de istemiyorsunuz.”