BALIKESİR Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ) Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın ardından su tarifelerde yapılacak indirim oranları belirlendi. Bu kapsamda 1'inci kademe tüketimde yüzde 10, 2. ve 3'üncü kademe tüketimde yüzde 30 indirim uygulandı. Ayrıca öğrenci belgesiyle BASKİ'ye başvuran üniversiteliler suyu yüzde 50 indirimli kullanabilecekken, sosyal yardım alarak geçimini sağlayan vatandaşlara da yüzde 20 indirim uygulanacak.
 
BASKİ Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın 3'üncü birleşiminde alınan kararlar doğrultusunda su tarifelerinde yapılan düzenlemeler belirlendi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulda; öncelikle her ay TÜFE uygulaması ile fiyat güncellemesi yapılan su birim fiyatları 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren iptal edilerek TÜFE artış oranları artık faturalara yansıtılmayacak. Bu uygulamada abonelerin faturalarında geçen yıla göre oranlanırsa yaklaşık yüzde 85 oranında yapılan artış uygulanmayarak Balıkesir'de su birim fiyatı sabit kalacak. Böylece Balıkesir 30 Büyükşehir Belediyesi arasında, TÜFE zammını iptal eden 7 belediyeden biri oldu.

ÜNİVERSİTELİYE YÜZDE 50 İNDİRİMLİ SU
Su tarifelerindeki kademe uygulamasında 1'inci kademede abonelere 12 ton su imkanı sağlanırken bu oran 15 tona, 2'nci kademede abonelere 24 ton su imkanı sağlanırken bu oran 30 tona, 3'üncü kademede 24 ton üzeri su imkanı sağlanırken bu oran 30 tona çıkarılarak kademe aralıklarında değişiklik yapıldı. Yapılan bu uygulama ile tüketim miktarlarına bağlı olarak düşük tüketimlerde yüzde 10'a kadar yüksek tüketimlerde yüzde 30'a kadar indirimin faturalara yansıtılması sağlandı. Ayrıca 3'üncü kademe su birim fiyatı ile 2'nci kademe su birim fiyatı arasındaki yüzde 30'luk fiyat farkı 1 TL'ye düşürüldü. Öğrenci dostu şehir anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, öğrenci belgesiyle BASKİ'ye başvuran üniversitelilerin, suyu yüzde 50 indirimli kullanabileceklerini dile getirdi. Ayrıca sosyal yardımlaşma ve dayanışmadan vakıf ve yardım kuruluşlarından yardım alarak geçimini sağlayan vatandaşlara da yüzde 20 indirim uygulanacak. Suya indirim oranları meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

BASKİ 2019'DAN BU YANA 794 MİLYONLUK HİBE SAĞLADI
BASKİ Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Performans Programı'nın görüşüldüğü genel kurulda kurumun çalışma yapısı konusunda meclis üyelerini bilgilendiren Yılmaz, "BASKİ'nin parasının hiçbir şekilde Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmadığını ve yasal olarak da böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyledi. BASKİ'nin yapmış olduğu tahsilatlarla yatırımlarını gerçekleştirdiğini ifade eden Yılmaz, gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalarla göreve geldikleri günden bu yana kuruma 794 milyon liralık geri ödemesiz hibe ve teşvik kazandırdıklarının altını çizdi.

BASKİ SUYU MALİYETİNDEN 6 LİRA AŞAĞIDA VERİYOR
Su yönetiminin çok hassas bir konu olduğunu, BASKİ'nin maliyetinin altında suyu satamayacağını belirten  Yılmaz, "Vatandaşlarımıza şöyle bir tarife uyguladık. Buna da ilgili komisyon üyelerinin oy birliği ile karar aldık. Kararla; şehrin nüfus, sosyal yapı, ekonomisi ve benzeri hususları değerlendirerek iki ayrı bölgede iki ayrı tarife uygulaması yapmaktayız. Biz, 1'inci kademeyi 15 ton olarak belirledik. Dört kişilik bir hanede aylık su tüketimi 9 ila 10 tondur. Balıkesir'deki vatandaşlarımızın yüzde 89'u ortalama 9 ton tüketmektedir.  Bizim her yıl ve her ay su maliyetini hesaplamamız gerekiyor. Bu BASKİ'nin yasal bir görevidir. Şu anda 1 ton suyun maliyeti atık su bedeli hariç 17.54 TL'dir.  Biz, 1'inci kademede kalan 15 tona kadar su kullanan abonelerimize suyu, 1'inci bölgede atık su bedeli hariç 11.71 TL, 2'nci bölgede atık su bedeli hariç 9.88 TL'den veriyoruz.  Böylece maliyetinin altında su arz etmiş oluyoruz. Balıkesir'deki vatandaşlarımızın yüzde 95'i 1'inci kademe aralığında su tüketerek maliyetinin altında su birim fiyatından yararlanmaktadır" ifadelerini kullandı. Suda tasarruf sağlayanın az, aşırı tüketenin daha çok ücret ödediğini ifade eden Yılmaz "Suyu çok kullananlara fren yaptırdığımızı düşünüyoruz" dedi.

Genel Müdür İzzet Günal da meclis üyelerine BASKİ'nin 2023 Yılı Performans Programı'nı ve bütçesini anlattı. Günal, Balıkesir'in geniş coğrafyası ve dağınık yerleşiminin suyun maliyetini artırdığını ifade ederek nüfusunun büyük çoğunluğunun bir yerde toplandığı illerle maliyet konusunda karşılaştırılmasının mümkün olamayacağını dile getirdi. ()