TIBBİ Genetik Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen TRGENTEST arama motoru sayesinde genetik hastalıkların tanısında kullanılan genetik testler ve yapıldıkları laboratuvarlar listeleniyor, böylelikle hastalar Türkiye genelindeki laboratuvarlara ve yaptıkları testlere bir tık kolaylığıyla ulaşabiliyor. Hedeflerinin testlerin ruhsatlı merkezlerden vatandaşa doğru bir şekilde erişebilmesi olduğunu söyleyen Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Taha Bahsi, "Burada çıkış hedefimiz gerçekten bu testlerin ruhsatlı merkezler tarafından yapıldığının bilinmesi çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından genetik hastalıklar değerlendirme merkezi ruhsatı olmadan da bu testleri gerçekleştirdiğini belirten kurumlar oluyor. Biz halkımızın bu testlere doğru yerden erişmesini istedik" dedi.

Tıbbi Genetik Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen TRGENTEST projesi kapsamında TRGENTEST arama motoru geliştirildi. Bu arama motoru sayesinde Türkiye'de genetik testlere ihtiyaç duyan hastalar artık hekimler tarafından kendilerinden istenen moleküler testlerin nerede yapıldığı konusunda bilgi alabilecek ve bu laboratuvarlara web sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşabilecek. Bu kapsamda, Muğla'nın Dalaman ilçesinde düzenlenen 15. Ulusal Tıbbi Genetik Kongresi'nde projeyi kamuoyuna duyuran Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Taha Bahsi şunları söyledi:

"15'inci Ulusal Tıbbi Genetik Kongresi, alanında dünyada bilinen çok önemli konuşmacı ve davetlilerin yanı sıra yurt içinden de çok sayıda konuşmacı, davetli ve 600'den fazla katılımcı ile 9-13 Kasım tarihlerinde Dalaman'da gerçekleştirildi. Kongremizde tanıtımını yaptığımız TRGENTEST platformu, ülkemizde hastaların, hastalığı ile ilgili istenen genetik testlere en kolay ve güvenle ulaşmasını sağlamak için tasarlandı. Bu testler konusunda süreçleri kolaylaştırmayı hedefleyen derneğimizin en önemli amaçlarından biri de testleri ve test yapan laboratuvarların durumunu güncel tutmak olacak."

'KONGREYLE BİRLİKTE PROJE HAYATA GEÇTİ'


Kongreyle birlikte projenin hayata geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Bahsi, "Kongreyle birlikte biz çok önemli bir projeyi de tanıtmış olduk. Hayata geçirilmiş oldu, web sayfası aktif duruma getirildi. TRGENTEST adında bir proje. Bu proje tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Çünkü ister hekim olsun ister hasta yakınları ister hastalar ya da sağlıklı bireyler herhangi bir genetik test ihtiyacı olduğunda başka hekimler tarafından istenen testler olabiliyor. Bu testin nerede yapılacağını halkımızın tam olarak bilemediğini ve doğru bilgilere erişemediğini tespit ettik. Bunun sonrasında hangi testin nerede yapıldığını Türkiye'nin hangi ilinde yapıldığını gösterecek bir platform geliştirmeye karar verdik. Yaklaşık 1-1,5 yıldır süren bir çalışmaydı. Bu proje kongreyle birlikte hayata geçirildi. Burada yaklaşık 100'e yakın genetik değerlendirme merkezinin bilgileri ve 300'den fazla genetik testin nerede yapıldığına dair bilgi mevcut. Bireyler siteye girdiklerinde, genetik testin adını yazdıklarında harita üzerinde bu testin nerede yapıldığı çıkıyor. İsterse kendisi il, ilçe ve bölge seçerek de arama yapabilir. Eşitlikçi ve adil olması açısından herhangi birisi bir testi aramak için testin adını yazdığında karşısına ilk aramada herhangi bir laboratuvarın adı çıktığında tekrardan aynı testi arasa o sıralama ile çıkmayacak. Karıştırarak her seferinde farklı merkezleri, sıralamayı karşına çıkarıyor. Burada eşitliği gözetmeye çalıştık, çıkış hedefimiz gerçekten bu testlerin ruhsatlı merkezler tarafından yapıldığının bilinmesi. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından genetik hastalıklar değerlendirme merkezi ruhsatı olmadan da bu testleri gerçekleştirdiğini belirten kurumlar oluyor. Biz halkımızın bu testlere doğru yerden erişmesini istedik. Bu proje yeni doğdu ve sonrasında geliştirilecek. AstraZeneca'ya da koşulsuz desteklerinden dolayı teşekkür ederiz" dedi.

'BU TÜRKİYE İÇİN BİR İLK, DÜNYADA EŞİ BENZERİ ÇOK AZ'

Verdikleri destekle projenin hayata geçirilmesini sağlayan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ise yaptığı açıklamada, "Yaşama değer katmak için bilimin ışığında faaliyetlerimize devam ederken tüm insanların önleyici hizmet ve tedavilere erişiminin olduğu sürdürülebilir bir gelecek için de çalışıyoruz. Bu nedenle TRGENTEST platformunun verdiğimiz destekle hayata geçmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Web tabanlı bu uygulama hastaların konumuna göre en yakın test merkezlerini listeliyor. Bu proje ile kanser hastalarının moleküler genetik testlere, laboratuvar bilgilerini de vererek ulaşmalarını sağlamayı amaçladık. Bu Türkiye için bir ilk, dünyada ise benzeri çok az" ifadelerine yer verdi.