Son yıllarda ivmesini artıran dijital dönüşümün yeni nesil mobil teknolojisi 5G hakkında konuşan Mikrolink’in Türkiye Genel Müdürü Taşkın Öktem, “5G ile hayatımız hız kazanacak ve nesnelerin interneti(IoT) uygulamalarının potansiyeli daha da fazla artacak. 5G yüksek bant genişliği, kapasite ve performans gereksinimlerini karşılayarak; sağlıkta, tarımda, sanayide, finansta, lojistikte, eğitimde ve daha birçok alanda yeni hizmetlerin daha da gelişmesini sağlayacak. 5G’nin aktif olarak kullanılmasıyla nesneler birbirleriyle iletişimde olacak ve nesnelerin akıllandığı, insanın daha çok yönettiği yeni bir çağa gireceğiz” dedi.

Mikrolink’in Türkiye Genel Müdürü Taşkın Öktem, 5G ile sağlık sektöründen üretime eğlenceden tarıma kadar pek çok sektörde dönüşüm yaşanacağını söyleyerek yeni döneme ilişkin bilgi verdi. Öktem, “5G özelliğinin kullanılabildiği tıbbi ve giyilebilir cihazlar sayesinde sürekli kontrol altında tutulması gereken hastaların anlık sağlık kontrolü yapılabilecek, erken uyarı sistemleriyle olası risklere karşı önlem alınabilecek. Ayrıca 5G’nin daha düşük gecikme ve daha yüksek hızı sayesinde doktora ulaşmak kolaylaşacak, uzaktan ameliyatlar yapılabilecek. Tarımda 5G’nin etkisi, cihaz haberleşme kapasitesi gibi özelliklerle hissedilecek ve ilaçlama, gübreleme, ekim, hasat planlaması, mahsul üretim optimizasyonu için kullanılabilecek. Endüstride makine bağlantıları daha fazla olacak ve sanal gerçeklikle üretimde verimlilik ve güvenlik artacak. Yani kısacası 5G evlerden iş yerlerine, büyük şehirlerden en küçük köylere kadar her yaşam tarzı ve her coğrafyada etkili olacak. Yaşamı iyileştirecek” diye konuştu.

“İLETİŞİM ÇOK CİDDİ HIZ KAZANACAK”

5G’nin iyi bir telekomünikasyon altyapısı gerektirdiğine de değinen Öktem, 5G çözümlerini dünyanın her yerinde aynı kalite ve standartlarda sunabildiklerine dikkat çekti ve 5G bağlantı teknolojisi için çalışmalarına hızla devam ettiklerini söyledi. Tüm dünyanın 5G ağından en iyi şekilde yararlanması için çalıştıklarından da bahseden Öktem, “5G geniş bant mobil ağlarının dönüşümünü sağlayacak ve tüm iletişim altyapılarına (sabit, mobil, uydu) akıllı hizmet ve ağ yetenekleri kazandıracak. 5G altyapısının tamamlanmasıyla iletişim çok ciddi hız kazanacak ve aklınıza gelebilecek tüm sektörlerde, insan yaşamını kolaylaştıracak. Çeyrek asra yakın süredir telekomünikasyon sektöründe çözüm üreten Mikrolink, 5G konusundaki uzmanlığıyla da sektörde değer üretmeye devam ediyor. Telekomünikasyon altyapılarının anahtar teslim planlama, dizayn, kurulum, devreye alma ve sonrasındaki işletme faaliyetlerini yöneten global bir sistem entegratörü olarak dünyanın alanında lider markalarıyla çalıştık ve hizmet kalitemiz sayesinde başarılı projelere imzamızı attık. Ortadoğu’nun ilk 5G altyapısını kurduk ve ileri teknolojimizle sınırları aştık” ifadelerini kullandı.

“KİLİT NOKTALARDA 5G ALTYAPISI SAĞLIYORUZ”

Kesintisiz iletişim için yaptıkları önemli faaliyetlerden birinin de Bina İçi Kapsama Çözümleri olduğundan da bahseden Öktem, “5G altyapılarının; insan hayatına, iletişime ve dünyadaki üretim teknolojilerine olan etkisiyle yakından ilgileniyoruz. Bizler 5G teknolojilerinin kullanılacağı tüm kilit noktalarda (metro istasyonları, havaalanları, hastaneler, stadyumlar gibi) altyapı sağlıyoruz. Bina İçi Kapsama Çözümleri hastane, stadyum, havalimanı, fabrika vb. yerler gibi kritik tesis olarak adlandırdığımız alanlarda iletişimi sağlayan uygulamalarımızdan biri. Dış ortamdan servis alan ve servis kalitesi düşük olan bina içindeki alana; hem kablolama hem anten sistemleri, hem de telekomünikasyonun tüm bileşenlerinin kurulumunu yapıyor ve o tesiste haberleşmeyi sağlayan bir telekomünikasyon altyapısı kuruyoruz. Anahtar teslim sunduğumuz bu hizmetimizle, ister yerin 5 kat altında bir garajda olun, ister şehrin çok dışında olun iletişiminizi sağlarsınız” diye konuştu.

“KATAR’I DÜNYA KUPASINA HAZIRLIYORUZ”

Dünyadaki önemli projeler içinde tercih edildiklerine değinen Öktem şunları söyledi:

“İngiltere, Almanya, Katar ve Kazakistan gibi ülkelerde; 5G altyapı çalışmaları, bina içi kapsama çözümleri ve tüm telekomünikasyon altyapı operasyonlarını gerçekleştiriyor ve faaliyet alanımızı büyütmeye devam ediyoruz. Bu yıl Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın telekomünikasyon altyapı çalışmaları için de tercih edildik. Turnuva süresince, 2 kat artması beklenen nüfus yoğunluğunun iletişim ihtiyaçlarına cevap verecek çözümler sunuyoruz. Stadyum içindeki iletişimi sağlamak için Smart Pole dediğimiz sistemleri kuruyor ve stadyumun etrafına elektrik aydınlatma direkleri şeklinde yerleştiriyoruz. Eklediğimiz tabletlerle, araç telefon şarjları için kolay kullanım imkânı sunuyoruz. Yani Katar’da iletişimin teknik altyapısını, kapasite ve kalitesini artırıyoruz. Ayrıca operatörlerimizin talebi üzerine, mobil baz istasyonları hizmetimizle de çekim ağının kapasitesini genişletiyoruz. Katar’daki çalışmalarımız sadece Dünya Kupası özelinde olmayacak turnuva sonrasında GSM şebekesinin bakım hizmetlerini de yürüteceğiz. Üretimi ise tamamen Türkiye’de gerçekleştiriyoruz.”