Âlemlere rahmet Peygamberimiz ve arkadaşları savaştan dönmüşlerdi. Savaş sonu istişaresinde sahabeden birisi şöyle dedi. Ya Resulallah “Bize müsaade etsen de biraz dünyalık kazansak. Nasıl olsa büyük savaşı kazandık”. Peygamberimiz şöyle buyurdular. “Küçük cihattan çıktık büyük cihada girdik.” Bu yaşanmışlığa nispeten Türkiye de seçim savaşı bitti. Türkiye’mizde de seçim savaşından çıktık büyük savaşa giriyoruz.
Seçimin bir savaş olmadığını biliyorum. Sadece mecaz olarak zikrediyorum.
İki pehlivan meydanlarda hünerlerini gösterdiler. Neticede iki pehlivanı seyreden vatandaşlar kararını verdi. Bu pehlivanlardan Recep Tayyip Erdoğan seçim minderinden galip çıktı. Diğer pehlivan Kemal Kılıçtaroğlu mağlup oldu. Her iki pehlivan da hesaplarını kitaplarını yapacak. Biri verdiği sözleri tutup millete karşı vaatlerini yerine getirecek. Diğer pehlivan muhasebesini yapıp gelecekte ki güreşlere hazırlığını yapacak.
Hangi pehlivanı desteklersek destekleyelim, elimizi dilimizi tutalım. Hiç kimsenin tuttuğu kişiye veya onun ideolojisine karşı elimizle ve dilimizle zarar vermeyelim. Zira bizler bu vatan toprakları üzerinde yaşayan bir milletiz. İnsanız ve birbirimize muhtacız. Kırmadan, üzmeden güzel bir vatandaşlık bağları ile yaşayalım.
Mademki büyük cihada girdik. Şimdi diyeceklerimi gerek Sayın Cumhurbaşkanımız gerekse ülkemizi idare edecek devlet ricalinin ve dahi alt kademelerde ki parti mensuplarının dinlemesini arzu ediyorum. Ve diyorum ki;
1. Ne kadar yaşarsanız yaşayın yarın hesap var. Hesabınızı verebilecek iş yapın.
2. Devletin malını zimmetinize asla geçirmeyin. 
3. Devletin malını şahsi hayatınızda kullanmayın.
4. Maddi hiçbir hediye kabul etmeyin.
5. Makam ve mevkiinizden dolayı sizlere açılacak imkânlara asla teveccüh etmeyin.
6. Çoluk çocuğunuzu ve eşlerinizi devletin imkânlarından faydalandırmayın. 
7. Çocuklarınıza, yeğenlerinize ve eşlerinize sahip çıkın. Sadece sizin değil kamunun vicdanını sızlatacak iş tutarlarsa oradan uzaklaştırın. Yoksa evlatlıktan men edin. Ve bunu da millet ile paylaşın.
8. Milletin haklarına saygı gösterin ve onların karnını doyurun. Can boğazdan gelir ve boğazdan çıkar. Milletin karnı doyarsa ne ala, doymazsa oylar uçar gider.
9. Devletimiz ebet müddettir. Devletimizi yüceltin. Güçlü devletler güçlü sanayi ile kaim olur. Savunma sanayimizi ve yer altı madenlerimizi hakkıyla kullanın.
10. Yerüstü zenginliklerimizi artırın. İhracatı artırın.
11. Denetim, iyi yönetim için adalettir. Adalet olmazsa denetim de yoktur. Piyasayı denetleyin. Mazlum ve mağdurların hakkını piyasa devlerine yedirmeyin.
12. Adalet mülkün temelidir. Adaletli olun ki mülkü parçalamayalım.
13. Milletten yüzünüzü çevirmeyin ve yeryüzünde gururla kibirle yürümeyin. İnsanların içinde sesinizi yükseltmeyin. 
14. İyilik yapın. İster yeryüzünde, ister gökyüzünde ister yerin altında iyilik yapın. Allah onu karşınıza çıkarır. Ayrıca bu yeryüzünü imar, gökyüzünde uçan her tür uçak ve yer altında ki madenlerin işaretidir. 
15. Eğitime çok ehemmiyet verin. Eğitim sadece Bakanın anlayışı değil yüce Türk milletinin geleceği ve kalıcı bilge danışmanların yönlendirmesi ile olur. Asla Bakanların iki dudağı arasından çıkacak sözle Milli Eğitim olmaz.
Makam sahiplerinin çocuklarına açılacak kapıları düşünelim. Neden vekil olmadan o kapılar açılmaz da vekil olunca açılır? 85 milyonun hakkına girmeyin. Hükümetler çok başarılı olabilirler. Ancak insanların karınları doymuyorsa yapılan diğer işlerin hiçbir kıymeti yoktur. Milletin karnını aç bırakmayın. 
Yapamadık, edemedik demeyin. Mazeretiniz yoktur. Sonra yaşlı bir kadın çıkar da “Yapamayacaktın da neden yönetici oldun” der.
Sizleri seçtik. Devletimizi sizlere emanet ettik. Devletimize sahip çıkın ve bizleri adaletle yönetin dedik. Vatandaş olarak isteğimiz budur. Mamur bir ülke olmak istiyoruz. Güçlü ülke olmak bizim hakkımızdır. Devletimizden ve devleti yönetenlerden bunu istiyoruz. Peygamber efendimizin buyurduğu gibi seçim bitti şimdi büyük cihat başladı. Allah çalışmalarınızda hayırlı muvaffakiyetler versin. Cuma bereketi üzerinize olsun.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 2 Haziran 2023