AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Avrupa Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Yargı ve Temel Haklar Faslı ile ilgili konuları görüşmek üzere çalışma toplantısında bir araya geldi. Toplantı öncesinde yaptığı değerlendirmede, hukuk devletinde devletin tüm işlem ve eylemlerinde hukukun evrensel ilkelerine uygun olması gerektiğine dikkat çeken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir hukuk devletinde keyfiliğe asla yer olmadığının altını çizdi. Devletin bireyler tarafından öngörülebilen kurallara sıkı sıkıya bağlı olarak icraatlarını gerçekleştirdiğinden söz eden Bozdağ, “Devletin gizli saklı faaliyetlerde bulunması söz konusu değildir. Her türlü devlet faaliyeti adeta gün ışığında icra edilir. Bu şeffaflık uluslararası alanda da aynen geçerlidir. Bir aday ülke olarak Türkiye, AB kurumları ile daima iletişim halinde olmuştur.” şeklinde konuştu.

BEKİR BOZDAĞ: YENİDEN BİR MÜZAKERE İHTİYACI DUYMADIK

Son HSYK kanunundaki değişikliğe de değinen Adalet Bakanı Bozdağ, “Son HSYK kanunu değişikliğinde bu noktada (iletişimde) bir aksama olmuştur. Bundan sonraki süreçlerde bu tür aksamaların olmamasına izin vermeyeceğiz.” dedi. Meclis’te bulunan ve AB kurumları ile istişare edilmedi şeklinde tenkitlerin olduğunu ifade ettiği 6. Yargı Paketi’ne de değinen Bekir Bozdağ, “Bu tasarının getirdiği düzenlemelere bakıldığında bu eleştirilerin haklı bir yönü olduğu gibi esasında, bazı hususları da göz ardı ettiğini görüyoruz. Örneğin HSYK’nın yapısıyla ilgili değişiklikler, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda hazırlanmış ve kurulun eski yapısına dönüştürülmesine matuftur. Kurulun eski yapısına ilişkin düzenlemeler AB kurumları ile müzakere edilerek hazırlanmıştır. Şu anda Meclis’te bulunan kısım bundan ibarettir. Yeni bir değişiklik getirmemektir. O yüzden yeniden bir müzakere ihtiyacı duyulmamıştır.” diye konuştu.

AB Komisyonu Üyesi Füle, geçtiğimiz haftalarda "Türkiye AB müzakere süreci ve siyasi kriterlerle ilgili yasa çıkarmadan önce AB Komisyonu’na danışmalı" değerlendirmesinde bulunmuştu.