Türkiye’den mezun olup ABD diplomasına eşdeğer diploma alacaklar

Emine DERYA-Erdi DEMİR/İSTANBUL, (DHA) - YEDİTEPE Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Diş Hekimliği Eğitim Programları Akreditasyon Komisyonu (CODA) tarafından akredite edilen, Avrupa’da ilk, dünyada ikinci üniversite oldu. CODA akreditasyonu ile ilgili konuşan İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, “CODA akreditasyonunun verdiği mesaj şu: Sen benim ABD'deki standardımda öğrenci yetiştiriyorsun ve ben senin diplomanı ABD'de geçerli sayıyorum. Bundan daha ötesi yok” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, en üst düzey eğitim kalitesini tescilleyen, dünyanın en zor ve katı standart ve kurallarıyla tanınan Amerikan Diş Hekimliği Birliği Akreditasyon Komisyonu (CODA) tarafından Avrupa'da akredite edilen ilk fakülte oldu. Böylece fakültenin eğitim kalitesi, CODA Akreditasyonuyla belgelendi. Bu akreditasyonla Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin mezunları, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diş hekimliği mezunlarıyla aynı hak ve ayrıcalıklara sahip oldu. CODA akreditasyonuyla ilgili ayrıntıları paylaşmak üzere basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

“EĞİTİMDE DÜNYAYLA YARIŞMAZSANIZ MEMLEKETE HİÇBİR KATKI SAĞLAMAZSINIZ”

İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, “Eğitim ciddi bir iş. Eğitimde eğer dünyayla yarışmazsanız memlekete hiçbir katkı sağlamazsınız. Dünya birbiriyle yarışıyor. Bilimde, araştırmada, eğitimde var olmak istiyorsanız kendi kendinizle yarışmayacaksınız, dünyayla yarışacaksınız. Yeditepe bu anlamda dünyayla yarıştığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

“ABD STANDARTLARININ ÜSTÜNDE ÜNİVERSİTELERİMİZ VAR”

CODA akreditasyonuyla ilgili bilgi veren Dalan, “Amerika’nın en kötü üniversitesinden mezun olan bir çocuk bile ben Amerika'dan mezun oldum, diyor. Halbuki Türkiye’de Amerika Birleşik Devletleri standartlarında birçok üniversite var. Ama Türk insanında bu algı hala değişmiş değil. Burada mükemmel hastaneler varken hala ABD'ye gidiyorlar. Bu mantığın bir şekilde kırılması lazım. CODA akreditasyonunun verdiği mesaj şu: Sen benim ABD'deki standardımda öğrenci yetiştiriyorsun ve ben senin diplomanı ABD'de geçerli sayıyorum. Bundan daha ötesi yok” dedi.

“SAYGIN BAĞLANTILARIMIZA YENİ BİR HALKA EKLENDİ”

“Diş hekimliği fakültemiz, kurulduğu günden bu yana eğitimde örnek bir fakülte oldu ve olmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar birçok mezunumuz yurt dışında önemli kurumlarda çalışmalar yaptı ve birçoğu da çalışmalarına devam ediyor. CODA akreditasyonuyla, fakülte ve hastanemizin yüksek kalitede eğitim ve hizmet sunduğu, sürdürülebilir uluslararası rekabette en üst sıralarda olduğu bir kez daha belgelendi. Avrupa’dan Amerika’ya kadar uzanan saygın bağlantılarımıza yeni bir halka eklendi. Bu sürecin ilk adımları 2007 yılında atıldı. Daha sonraki süreçte ise eğitimdeki yenilikler, değişiklikler, uyum içerisinde geliştirilerek öğrencilere aktarıldı. Sonuçlarını da aldık. Zira eğer öğrenci çıktılarınız, sonuçlarınız yoksa böyle bir akreditasyon da alamazsınız. Biz bunu sağladık.”

Sosyal Bilgiler'de köklü değişiklik... Müfredata yeni konular eklendi Sosyal Bilgiler'de köklü değişiklik... Müfredata yeni konular eklendi

“EĞİTİM NE KADAR YÜKSELİRSE SAĞLIK HİZMETİ O KADAR İYİLEŞİR”

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Eren Kuru ise fakültenin çetin bir akreditasyon sürecinden geçtiğini ifade ederek süreci başarıyla tamamlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Kuru, şunları kaydetti:

“Eminim bizden sonra başka okullar da bunun için çaba sarf edeceklerdir. Öncü olmanın keyfini yaşamak gerçekten önemli... Ülkemiz için de çok önemli bir adım. Çünkü küreselleşen eğitim dünyasında, uluslararası ilişkiler ve araştırma projeleri birbirini destekler. Tanınırlık, öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, sınavlarda öğretim üyelerinin değişimi gibi adımlar çıtanın yükselmesini sağlar. Eğitimde çıta ne kadar yükselirse, sağlık hizmeti o kadar iyileşir ve mükemmelleşir. Hekimler olarak bizim amacımız da sağlık hizmetini, yetiştirdiğimiz çağdaş, yenilikçi, donanımlı diş hekimleriyle en yükseğe çıkarmak.”

“ÖĞRENCİ İÇİN HEYECAN VERİCİ BİR GELİŞME”

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 5. sınıf öğrencisi olan Kanada vatandaşı Yasaman Rezaeifar da, “Yeditepe Üniversitesi’nde eğitim alma fırsatına sahip olduğum için çok gururluyum. CODA akreditasyonu aldığımız için de çok mutluyum. Bu benim ve diğer öğrenciler için çok heyecan verici. Mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne döneceğim” dedi.