Suriye'de rejim kuzeyde hakimiyetini yitirmiştir. Suriye'nin kuzeyi terör örgütlerinin yuvası haline gelmişti. Türkiye'nin başarılı operasyonları ile bu durum nispeten balans edilmiştir.

Gelinen noktada Suriye'nin güneyi yani rejim kuvvetlerinin kontrolündeki bölge istikrarsızlığın ana nedeni haline gelmiştir.

Türkiye'nin Libya Fas Tunus ekseninde yürüttüğü tüm çalışmalar Suriye'nin güneyini etkileme yönünde önemli adımların ana hattını oluşturmaktadır.

Yani Suriye'nin kuzeyinde yapılan operasyonlarımız Suriye'de kalıcı barışı tesis etmek için yeterli olmayacaktır. Bunu tespit eden Türk dış siyaseti çözümün Suriye'nin güneyini etkilemek olduğunu kavramıştır.

Suriye'de kalıcı bir barışın kurulması bölge açısından artık en elzem konu haline gelmiştir.

Bu aşamada Suriye'nin güneyine yapılan çalışmalar neden önemlidir sorusu karşımıza çıkmaktadır.

Suriye’de rejim kuvvetlerinin gücü tükenmiştir. Yeterli taarruz gücü yoktur. İranlı milislerin karadan desteği Rusya’nın havadan desteği olmazsa rejim Hama-Humus bölgesi dâhil Suriye’nin yarısında kontrolü 15 günde yitirir.

Rus özel kuvvet desteği, teknolojisi olmazsa İranlı milisler en çok 2 ay dayanır, onlarda kısa zamanda tükenir. Rejim 3 ay içinde Ankara’nın kapılarına ricacı üstüne ricacı yollar. Bundan sonra Suriye’de yeni anayasa, barışın tesisi ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması yolunda kalıcı adımlar atılabilir. Buna mani olan nedir?

 Rusya’nın desteği ve iç savaşın kangren haline gelmiş olması! Rusya’nın desteği olmazsa rejimin Ankara’nın şartlarına uymaktan başka çaresi kalmaz.

İsrail’e kim ne yapabildi? Rusya düşen uçağının tazminatını alabildi mi? ABD Kasım Süleymani’yi, vurdu İran ne yapabildi? Vuranın vurduğu elinde kalıyor! Yenidünya düzeninin gerçeği bu oldu.

Esad Türkiye ile barışmak için Türkiye’ye gelecek, Libya meselesine daha büyük moralle ağırlık vermek imkânı doğacaktır.

Suriye'de çözüm, Suriye'nin kuzeyi ve güneyinin birlikte ele alınması ile mümkün olacaktır.

Bu böyle biline.