Benim çocukluğumda haberler posta hızıyla yayılırdı. Bir haber olduğunda, o haberin üzeri küllenir de çoğu insan duymazdı bile. Şimdi öyle mi azizim? Dünyanın bir ucunda ki haber, birisinin elindeki makinanın tuşuna dokunmasıyla bir anda dünya haberdar oluyor. Ne kadar müthiş bir gelişme olmuş değil mi?
Kendilerine güven veya korku haberi geldiğinde, onu yaygınlaştırıverirler. Oysa bunu peygambere ve kendilerinden olan emir sahiplerine götürmüş olsalardı, onlardan 'sonuç-çıkarabilenler,' onu bilirlerdi. Allah'ın üzerinizdeki fazlı ve rahmeti olmasaydı, azınız hariç herhalde şeytana uymuştunuz. (Nisa 83)
Ayetin dedikleri nasılda gerçekleşiyor, bakalım. Kendilerine güven veya korku haberi geldiğinde, onu yaygınlaştırıverirler. İyi veya kötü haberlerin herkesin kendi düşüncesine göre yayılması bunun bir misalidir. Bu haberlerin, evveli ve sonrası düşünülmeden, akıl sahipleri tarafından düzeltilmeden haber olarak servis edilmesi; gönülleri kırar. İnsanları birbirine düşman eder. Cemiyet ifsat olur. Devletlerarasında savaşlar çıkar. Şeytana uymadan aklımızı ve ferasetimizi kullanmamız gerekmektedir. Artık her şey posta hızıyla değil ışık hızıyla yayılıyor. Bizler de bu hızdan geriye düşmeyelim. Şimdi haftanın haberlerini özetleyelim.
Türkiye’miz kendi içinde kaynayıp duruyor. Bana göre siyasetin içinde ki insanların öngörüsü ile değil akil insanların öngörüsü ile siyaset şekillenmelidir. Sözüm sadece memleket meselesi olmayan ancak insanları birbirine düşüren siyasetçileredir. 
Papa Irak’a geldi. Ortadoğu’ya ayar çekti. Büyük İsrail projesinin temellerinde ki çatlakları tamir etti. Önünde iki büklüm olan adları Müslüman adı, inançları İslam olan zavallı insanların hallerine hayretle baktım. İnanıyorum ki sizler de öyle yaptınız. Yahudilerden daha önce hareket eden Kürt Devleti hayaliyle yaşayan kimliksiz kişilerin Papa’dan medet ummalarına şaşmadık. Çünkü o bölgede artık birlik, dirlik, toplum olma özellikleri kalmadı. Devlet olma durumlarını kaybettiler. Medet umuyorlar. Şimdi bunlara adam gibi bir Osmanlı tokatı gerekiyor. 
Kaşınmaya başladılar. Posta pulunu Papaya yaranmak için yapanlar, halt ederler. Kesin görüşüm şudur. Lütfen gidip eyaletlerimize sahip çıkalım. Yeniden dünkü kasaba ve vilayetlerimizi alıp yeniden imar edelim. Oradaki insanlarımızın kulaklarını bükerek, adam olmalarını tembihleyelim. Çünkü sınırlar cetvelle çizilmez.
Amerika ve idarecilerinin karınları ağrımaya başladı. Dertleri şudur. Neden Türkiye bu kadar başarılı çalışmaları yapıyor, neden F 400 leri Amerika’dan almıyoruz. Silah imalatında neden karşılarına başka bir devlet çıkabiliyor? 
Mısır ile ılıman iklimlerde yüzmeye başladık. İyi bir gelişmedir. Suudi Arabistan, Yunanistan ile ortak tatbikat yapıyorlar. Hem de burnumuzun dibinde. Ayağa kalkıp, edep dışı hareket etmeyin dememizi mi bekliyorlar. Malumdur ki biz ayağa kalkarsak gereğini yapmadan yerimize oturmayız.
Bahar geldi geliyor derken son cemre de kar yağabilir. Ama önümüz bahardır. Bu baharı acaba hastalıklardan arınmış olarak karşılayabilir miyiz? Bunun için de MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK ŞARTTIR.
Okullar açıldı. Evlatlarımıza başarılar diliyorum. Umarım büyüklerin yaptığı hataları çocuklarımız ve gençlerimiz yapmazlar. Çok şükür gençlerimiz gelecek için güven veriyor. Camilerimiz de cemaatimizin titizliği ve Cami görevlileri hocalarımızın işin üzerine gitmeleri övgüye layıktır. Hocalarımıza da ayrıca teşekkür ederiz. 
Askerimiz, polisimiz gibi sağlık çalışanlarımız her türlü övgüye, saygı ve sevgiye layıktır. 
Salgın sebebiyle çok insanımızı kaybettik. Allah şahadetlerini kabul buyursun. Allah bütün ölmüşlerimize rahmet eylesin. Şu an hastahanelerde hastalıkları ile canları yanan hastalarımıza ve Diyanet İşleri Başkanımız, Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş kardeşimize Yüce Mevla’dan acil şifalar diliyorum.
Dün gece idrak ettiğimiz Miraç gecemizin hakkımızda hayırlı olmasını diliyorum. Bakara suresi son iki ayet, gözümüzün nuru Namaz ve işrette aşırı gitmeyenlerin, ana babaya asi olmayanların Cennetle müjdelendiği bu gecemiz umarım bizlerin de miraca çıkmasına sebep olur.
İşte bunları hep medyadan, haberlerden öğrendik, duyduk ve gördük. Allah bizlere hep güzellikleri görmeyi, duymayı ve işitmeyi nasip etsin.
Cuma bereketi temenni ediyorum.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 12 Mart 2021