10 Ekim Dünya Yumurta Günü nedeniyle açıklama yapan GMO Şube Başkanı Şehmus Alparslan, yumurtanın birçok besin öğesini bir arada barındıran en önemli gıdalardan olduğunu anlattı.Yumurtanın insanlık tarihi boyunca tüketildiğini ve bereketin sembolü olarak bilindiğini belirten Alparslan, "İçeriğindeki protein ve yağın yanı sıra esansiyel aminoasitler bakımından zengin olup, kalorisi düşük bir besindir.Yumurta, ayrıca vitaminfosfor ve demir kaynağıdır" dedi.

BUZDOLABINDA YIKAMADAN SAKLAYIN

Protein alımı açısından özellikle çocukların, hamilelerin ve sporcuların her gün, yetişkinlerin ve yaşlıların ise haftada en az 2-3 kez yumurta tüketmesini öneren Alparslan, şunları kaydetti: "Yumurta satın alırken tazeliğini anlamak oldukça güç olduğundan saklama şartlarına dikkat edilmelidir. Uygun saklama sıcaklığı olan 5 ile 12 derece arasındamuhafaza edilmediği takdirde kolayca bozulabileceği unutulmamalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Ev şartlarında yumurta buzdolabında, orijinal karton kutusu içerisinde ve doğal koruyucu tabakasını kaybetmemesi için yıkanmadan saklanmalıdır. Yumurta pişirildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ yumurtanın sindirimi güç, zararlı mikroorganizma bulaştırma riski daha yüksektir. Bu nedenle çiğ yumurta tüketiminden kaçınılmalı. Yumurta içeren ve yumurta açısından zengin yiyecekler, hazırlanma sürelerinin haricinde 2 saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır."

YAĞLI YEMEKLERLE GREYFURT TÜKETİN

ABD’de yapılan araştırmada greyfurtun kilo almayı engellediği saptandı. California Üniversitesi, Berkeley’de görevli biliminsanları, diyetisyenlerin uzun zamandır savunduğu “Greyfurt kilo vermeye yardımcı olabilir” tezini doğrulamasa da “kilo almayı engelleyebileceğine” işaret eden bir araştırmaya imza attı.

Beşte bir etkili 

Araştırmaya göre yağlı gıdalar tüketilirken greyfurt suyu içmek bu gıdalar nedeniyle alınan kiloyu beşte bir oranında azaltıyor. Araştırma kapsamında, fareler iki gruba ayrıldı; bir grupa üç ay süreyle yağlı gıda yedirildi ve greyfurt suyu içirildi; diğerlerine ise yağlı gıdanın yanında su verildi.

Az kilo alıyorlar 

Greyfurt içenlerin yüzde 18 daha az kilo aldığı belirlendi. Greyfurtun kan şekeri seviyelerini de kontrol altında tuttuğunu belirten araştırma ekibinin başındaki Prof. Joseph Napoli, “Elde ettiğimiz verilerin insanlar için de geçerli olduğundan eminiz” dedi.