Koronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi, 1 ay önce 'COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi'ni açtı. Tıp Fakültesi bu süre içinde koronaya yakalanmış ve iyileşmiş 600 hasta üzerinde çalışmalar yaptı. 

PROBLEMLER BAZI HASTALARDA DEVAM EDİYOR

Merkezin ilk 1 aylık sonuçlarını duyuran Prof. Dr. Tufan Tükek, "Bir aylık süre içerisinde birinci ay kontrolü biten 600 hasta oldu. Bu hastalardan 300 kişi bizde yatan hasta, 200 kişi ayakta ve 100 kişi de dışarıdan takipli hasta kliniğe başvurdu.

Hastaların büyük çoğunluğu iyileşiyor ancak göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ishal problemlerinin de bazı hastalarda devam ettiğini gördük. Özellikle göğüs darlığı ve öksürük, yüzde 25 oranında devam ediyor.

Yüzde 10-15 oranında hastada ishal şikayetinin bulunuyor. Yüzde 20 oranında ise göğüs ağrısı şikayeti ağrısı devam ediyor. Bunları hastalığın devamı gibi algılıyoruz.

Özellikle nefes darlığı ve öksürük, bronşlarda meydana gelen bir hiperreaktivite sonucu yaşanmış olabilir. 3'üncü ve 6'ncı ayda yapacağımız kontrollerle kalıcı bir hasar mı yoksa geçici bir bronş rahatsızlığı mı onu o zaman söyleyeceğiz" ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Tükek, şu ifadeleri kullandı: 

Bizim gözlemlediğimiz yüzde 1-2 vakada da kalple sorunu mevcut.  Kalp enzimlerinin hala yüksek olduğunu görüyoruz.​​​​​​​

Bunlarla da ilgili kardiyak MR çalışması yapılıyor. Dünyada da bununla ilgili birtakım yayınlar var. Kalpte hücre infiltrasyonu ve kalp iltihaplanmasına kadar giden bir süreçten söz ediyoruz.​​​​​​​

MR sonuçlarına göre de kalple ilgili bir hasarlanma mı yoksa geçici bir süreç mi belirlenecek" dedi.​​​​​​​

İYİLEŞTİKTEN 1 AY SONRA KLİĞİNE ÇAĞIRILIYORLAR

'Covid-19 Hastaları İzleme Merkezi'nde çalışan İç Hastalıkları Asistanı Dr. Yunus Çatma, iyileşen hastaların 1 ay sonra merkeze çağırıldıklarını belirterek, "Corona virüs tedavisi olmuş, yatırılarak ya da ayakta izlenmiş hastaları, tekrar enfekte olmamaları ya da hastalığın yayılmasını önlemek için 1 ay sonra kontrole çağırıyoruz​​​​​​​" dedi.