Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılı Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Milletvekillerinin sorularını yanıtlarken korona virüsü aşısı hakkında da önemli değerlendirmeler yapıldı. Bakan Koca açıklamasında Mersin'de corona virüsü vakalarının Şubat ayında görülmeye başladığı iddiaları hakkında açıklama yaptı ve Mersin'de ilk vakanın 22 Mart'ta çıktığını bir avukatın yabancı biri ile temasta olmasından dolayı bulaştığını 22 Mart'tan önce vaka olmadığını kaydetti.

AŞI GÜVENİLİR Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarında aşının güvenliği hakkında da değerlendirmeler yaparak aşılamanın devam eden aşamalarında 500 gönüllüde ara değerlendirme raporlarının hazırlanıyor olduğunu 6 Kasım'da 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlik raporunu da belirtti.

YAN ETKİLERİ VE ORANLARI

Bakan Koca'nın paylaştığı güvenlik raporunda aşının önemli bir yan etkisi yok. Ayrıca en sık görülen yan etkiler yüzde 7,5 ile yorgunluk, yüzde 3,5 ile baş ağrısı,  yüzde 3 ile kas ağrısı, yüzde 3 ile ateş ve yüzde 2,5 ile enjeksiyon yerinde ağrı oluyor. Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporunu eldeki verilerle değerlendirmesinde aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını belirtti.

YAKINDA RUHSAT ALACAK

İki tane aşı yani Pfizer'in ve Çin Sinovac'ın aşısının yakında ruhsatlanabileceği ifadelerini kullanan Bakan Koca, Faz 3'ü üniversitelerimizde devam ediyor ve şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını antikor oluştuğunu ifade etti.

Tüm bunların yanı sıra Bakan Koca aşıyı ilk kendisinin olacağını belirtti.