Sağlık Bakanlığı akıllı hastane modeline geçiyor. Yeni nesil hastaneler depremlere dayanıklı ve 5 yıldızlı otel konforunda olacak. Akıllı hastanelerin ilk ikisi Van'da inşa edilmeye başlandı.

21 bin 600 metrekarelik alana kurulacak olan 2 hastane, 110 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

Depreme dayanaklı olacağını belirten Van İl Sağlık Müdürü Bilal Acar, "Hastanemiz deprem izolatörleriyle güçlendirilmiş deprem izolatörleri 55 cm her yöne kaya bilen ve depremin kötü etkilerini sönümleyen ve depremden en az hasarla çıkabilecek yapıya sahip. Tabi bu teknoloji dünya üzerinde bazı ülkelerde kullanılıyor. Hastanemiz, Türkiye'de Van illimizde inşallah uygulamaya geçecek."

Wet speed mixsing (wsm) yöntemiyle zeminine 9 metre uzunluğunda 2 bin 300 beton kazık çakılan binanın temel bölümüne de İtalya'dan getirilen sismik deprem izolatörleri yerleştirildi.

“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ YAPABİLECEK”

Akıllı hastanelerin bir diğer özelliği ise çevreye duyarlı olmaları. Hastane havalandırmaları camların açık veya kapalı olmasına göre otomatik olarak çalışacak.

Son teknoloji ile donatılacak olan akıllı hastaneler enerji dönüşümünü de yapabilme özelliğine sahip olacak.

“GELECEK YIL HİZMETE GİRECEK”

Akıllı hastanelerin gelecek yıl içinde hizmete açılması planlanlandığını anlatan Bilal Acar, "Ko-jenerasyon sistemimiz var bunda da doğal gazla elektriğin birbirine dönüşümü sağlanmakta yine bu son teknolojiyle bizim hastanemizde inşallah Türkiye'de ilk olarak uygulanacak" dedi.