Caddeler tıklım tıklım. Geçmiş seçimlere oranla farklı bir canlılık yaşanıyor. Propaganda araçlarını işaret eden bazı vatandaşlar, "Seyyar Türkü evleri" geldi esprisi yapıyor. BDP, seçim propagandasını referandum havasında yapıyor. Ak Parti ise çözümün adresi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret ediyor. Bölgede üçüncü güç olan İslami motifli HÜDA PAR ise, "önce inanç sonra kimlik" mesajı veriyor. KCK'nın hedefi; Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Mardin büyükşehir belediyelerini BDP'nin almasını sağlayarak özerklik yolunda fiilen 4 kanton yönetimi oluşturmak.


Rüzgar BDP’den yana esse de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginin yankıları sokakta tartışılıyor. Başbakan’ın hizmet ağırlıklı konuşmasının yanı sıra halka Kürtçe hitap etmesi ve çözümün adresini kendisi olarak göstermesi kentin gündemini oluşturdu. Başbakan’ın, "15 yıl kaybettiniz, bu seçimde kazanan siz olun" açıklaması seçmenlerde sempati yarattı. Başbakan’ın konuşması Diyarbakır’daki yerel gazetelerde Kürtçe manşetlerle duyuruldu.
Diyarbakır cadde ve sokaklarında görüştüğümüz vatandaşların büyük bölümü, hizmet ağırlıklı faaliyeti olmasa da BDP’nin kimlik mücadelesindeki yerinin tartışılamayacağını, bu nedenle bu seçimde de tercihlerini bu yönde kullanacaklarını belirttiler.

"Son kredi"

Bazı seçmenler, BDP’ye son kez kredi vereceklerini, bundan sonra hizmet ağırlıklı tercih yapacaklarını ifade ediyor. Ak Parti’ye oy verecek vatandaşlar ise, Erdoğan’ın sorunun kapısını açacak kişi olduğunda birleşiyor. Çözümün yanı sıra hizmet alanında da Ak Parti’nin büyük işler yapacağına inanıyorlar.

Diyarbakır’da bir çok platformda gündeme gelen bir tartışmayı ise vatandaşlar sesli olarak ifade ediyor:

"Başbakan keşke bir ilçeyi işaret etseydi. Onu mahcup etmez oylarımızı o ilçeye kanalize ederdik…"
"Süreç seçimler sonrası hızlanacak"

Çözüm sürecine beklenen yanıtı vermediği gerekçesiyle BDP tarafından eleştirilen hükümete yönelik aynı eleştiri Diyarbakır sokaklarından da duyuluyor. Vatandaşlar, sürecin ilerlemesi için hükümetten beklenen adımların zaman geçirilmeden uygulamaya geçirilmesini, bunun her şeyden önemli olduğunu vurguluyor. Ak Parti adayları, propagandalarından sürecin seçimler sonrası hızlanacağı mesajını her fırsatta vurguluyorlar. Ancak vatandaş, kalıcı bir çözüm için çaba görmek istiyor. BDP ise seçim propagandasında sürece yanıt verilmediğini her platformda ifade ediyor. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Nevruz alanındaki görüntünün aynı zamanda seçim zaferi olduğunu, "Atla gelip yaya gidecekler” sözleri ile ifade ediyor.

"Kadim topraklara dönüş"

Seçime yönelik faaliyetlerin yanısıra seçim sonrası yapılacak çalışmalar konusunda da BDP ve DTK’ya yakın birçok kurum ve kuruluş hazırlık yapıyor. BDP’nin bölgeden zaferle çıkması halinde demokratik özerklik uygulamasının kısa sürede hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, köylerinden göç eden ve sayıları milyonla ifade edilen ailelerin geri dönmesi için hazırlanan proje son aşamasına geldi. "Kadim Topraklara Dönüş Platformu", köylerde fizibilite çalışmaları başlattı. Devleti beklemeden geri dönüşlerin sağlanması için kapsamlı bir çalışmanın yakında hayata geçirileceği belirtiliyor. 1990’lı yılarda bölgede 4 bine yakın köy boşaltılmış binlerce aile batıdaki varoşlara yerleşmişti.

Özerklikte ilk uygulama

Bir çok kurumda Kürtçe ve Zazaca hizmet verilmesi amacıyla çalışma da başlatıldı. Bu kapsamda birçok kurumda Kürtçe ve Zazaca kurslar açıldı. Diyarbakır’da sağlık alanında çalışan 7 bin görevli hızlandırılmış kursa davet edildi. İlk etapta 200 sağlık çalışanı kursa başladı.
Türkiye’nin Güneydoğu’sunun yanı sıra Irak, Suriye ve İran’daki Kürtlere hizmet verilmesi amacıyla Kürtçenin Kurmanci lehçesinin yanısıra Soranice lehçesinde de dersler verilecek.

"4 büyükşehir 4 kanton olabilir"

Bu arada KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, seçimler sonrası uygulamaya geçirilecek demokratik özerklik uygulamasına yönelik ilk kez kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Ok, Kürtler için talep etme değil "istediğini gerçekleştirme" döneminin yaşandığını belirterek, "30 Mart öz yönetim seçimidir. Seçimlerde Urfa, Diyarbakır, Mardin ve Van; 4 büyükşehir 4 kanton olabilir. Kürtlerin artık buna kilitlenmesi gerekir" dedi.