Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında, çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin 12 kişinin yargılandığı davada tanık beyanları alındı. 

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Sedat Zavar ve İlker Usta, tutuksuz sanıklar Mehmet Yüksel ve Hasan Akın'ın yanı sıra sanık avukatları, müdahil Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanlık avukatları ile şikayetçi Maliye Bakanlığının avukatı katıldı.

Sanıklardan Ömer Altıparmak ve Zeki Bulut ile de tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemi üzerinden bağlantı kuruldu.

Duruşmada sanıklar Altıparmak, Zavar ve Usta'ya, haklarında "zimmet" ve "konut dokunulmazlığını ihlal" suçlarından açılan ve mevcut davayla birleştirilen kamu davası kapsamındaki savunmaları soruldu.

Sanık Usta, savunmasını yazılı olarak sunarken Zavar ve Altıparmak da avukatlarının duruşma salonunda bulunmamalarını gerekçe göstererek gelecek celse savunma yapmak istediklerini dile getirdi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Osman Tonta, gelecek duruşmada avukatların hazır bulunmamaları halinde barodan görevlendirme yapılarak savunmaların alınacağını söyledi.

Daha sonra tanıkların beyanlarının alınmasına geçildi.

Tanık Hasan Narmanlı, 1996'dan beri Çankaya'daki Resmi Konut'ta teknisyen olarak görev yaptığını ifade ederek 2011'de Başbakanlık çalışma ofisinde emniyet birimlerince yapılan rutin aramaların birine eşlik ettiğini ifade etti.

Aramayı dört kişilik bir ekibin yaptığını anlatan Narmanlı, bu işlem sırasında kendisiyle birlikte koruma amiri Volkan Korkmaz ile Murat Çelik'in de hazır bulunduğunu söyledi.

Kısa bir süre sonra arama faaliyetini yapan ekibin amirinin ses hassasiyeti nedeniyle dışarı çıkmalarını istediğini aktaran Narmanlı, "Ekibin amiri yeni alınan arama cihazının cep telefonlarına da zarar vereceğini söyledi. Bunun üzerine arama yapılan alandan uzaklaştık. Arama sırasında kapı açıktı, odanın bir kısmını görebiliyordum. Fakat masanın yanındaki çoklu prizleri göremiyordum." dedi.

Sanıklar hatıra fotoğraflarında

Başkomiser Volkan Korkmaz da 2011'de Başbakanlık Resim Konut'ta koruma amiri olarak görev yaptığını belirterek aynı yılın sonlarına doğru çalışma ofisinde yoğun arama faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Olayın üzerinden uzun zaman geçtiği için o dönem yapılan aramaların ayrıntılarını hatırlayamadığını anlatan Korkmaz, şunları söyledi:

"Kasım ya da aralık ayında bir ya da iki aramaya eşlik etmiş olabilirim. Güvenlik Sistemleri Şube Müdürü Serhat Demir, beni arayarak arama yapmak için geleceklerini söyledi. Aramaya gelen dört kişiden Serhat Demir ve Sedat Zavar'ı tanıyordum. Diğer ikisini ise tanımıyordum. Çantalardan aletleri çıkardılar, Resmi Konut'un girişinden makam odasına kadar aramaya başladılar. Teknisyen ve bir polis memuru ile çalışma odasına geçtik. O gün ilk kez Başbakanın çalışma ofisine girmiştim. Bu nedenle hatıra olsun diye cep telefonumla fotoğraflar çekmiştim. O karelere bazı sanıklar da girmiş."

Başbakanın koltuğunda poz vermişler

Tanık Murat Çelik ise 2011'de Resmi Konut'ta Volkan Korkmaz'a bağlı görev yapan gruplardan birine amirlik yaptığını ifade etti.

Aralarında sanıklar Sedat Zavar, İlker Usta ve Serhat Demir'in de bulunduğu bir ekibin çalışma ofisinde arama yapmaya başladığını anlatan Çelik, arama işlemine sonuna kadar eşlik ettiğini belirtti.

Arama işleminden sonra sanık Serhat Demir ile Volkan Korkmaz'ın çalışma ofisine geçtiğini belirten Çelik, "Burada yaptıkları konuşmalardan 'drone ile çatıdan saldırı yapılabileceği' gibi ifadeler duydum. Daha sonra Serhat Demir ve Volkan Korkmaz, Başbakan ile konuk ülke başbakanlarının oturduğu koltuklarda fotoğraf çektirdiler." diye konuştu.

Ara karar

Tanık beyanlarına ilişkin, sanık ve avukatlarının savunmaları ile duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme daha sonra ara kararını açıkladı.

Buna göre tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, ByLock kullandıkları belirlenen sanıkların yazışma içerikleri ile söz konusu programı telefonlarına kurdukları tarih baz alınarak internet trafiğinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan istenmesini kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık avukatlarının müdahillik talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı erteledi.