TBMM 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "CHP'yi Allah ıslah etsin. Siz FETÖ ile PKK ile bölücü örgütlerle iş tutarak milletin gönlüne giremezsiniz. Milletin yolundan saparsanız millet de sizi arasına almaz, size hak ettiğiniz cezayı da dersi de verir." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, insanların olduğu gibi ülkelerin de kaderleri bulunduğunu, tarihin akışı içinde her memleketin kendi kaderini yaşadığını belirterek, Türkiye'nin de son bir asırdır kaderinde darbeler, ekonomik krizler, siyasi belirsizlikler ve terör bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin imtihanlarının her daim kolay olmadığını ama yiğit milletin, gazi ve aziz milletin tüm zorluklara tarihin her döneminde göğüs gerdiğini ifade eden Yıldırım, "İnsanlık mazisinde bir örnek daha gösterin ki 16 kez yıkılsın ama milleti 17'nci kez devletini kursun. Bu devletin adı Türkiye Cumhuriyetidir, bu milletin adı aziz Türk milletidir." diye konuştu.

AK Parti'nin de siyasi anlayışının temellerini bu harçlarla doldurduğunu, gözü, kulağı ve yüreği millete dönük yönetim anlayışıyla hareket ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gözü, kulağı ve yüreği millete dönük yönetim anlayışımızı aziz milletimiz de takdir etti, takdir ediyor. Bu yüzden girdiğimiz her seçimden AK Parti olarak yüzümüzün akıyla çıktık. Seçimlerin ertesi günü yine insanımıza koşup hizmet üretmeye devam ettik. Kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız siyasi yasaklı olduğu dönemleri yaşadı, e-muhtıralar gördük, parti kapatmalara şahit olduk. Çeşitli bahanelerle iç karışıklık çıkartmak isteyenlerin hedefine konduk. Ömrübillah bir araya gelemez denilen çevreler milletle aramızdaki köprüleri yıkmak için bir araya geldiler, beraber çalıştılar.

Hepsini en acı şekilde tecrübe ettik, yaşadık ama milletimiz için yeri geldi duymadık, görmedik, yeri geldi sustuk. Ancak hep mücadele ettik. Ne dedik böyle durumlarda; 'Olanda bir hikmet var.' Milletimiz için şiarımız belliydi. Gelse celalinden cefa / Yahut cemalinden vefa / İkiside cana safa / Kahrın da hoş, lütfun da hoş. Bazı çevreler bunu suistimal etmeye kalkmadı mı? Elbette kalktılar, Merhum Akif'in deyimiyle milletimiz için takındığımız yumuşak başlılığımızı anlayamadılar. Bizi uysal koyun zannettiler, boynumuzdan çekip sürüklemek istediler, o zaman da duvara çarptılar. Siyaset mühendisliği yapmaya çalıştılar. 100 yıl sonra bile hukuk ve siyaset çevrelerinde utançla anılacak 367 icadını çıkardılar. Gazi Meclise, milletin öz iradesine ipotek koymaya çalıştılar."

"Bu işin müsebbibi CHP'dir"

Başbakan Yıldırım, yapılacak anayasa değişikliğinin müsebbibinin CHP olduğunu vurgulayarak, "2007'de Meclisin en büyük partisine, 363 milletvekili bulunan partiye, cumhurbaşkanı seçtirmeyen, bunun için hukuk ihdas eden anamuhalefet partisi bu işin başlangıcına sebep olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, O dönem anamuhalefet partisi CHP'nin, AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmemek için vesayet odaklarının sözcülüğünü yaptığını, bugün de CHP'nin anayasa değişikliğini engellemek için bütün marjinal odaklarla aynı fotoğrafı verdiğine dikkati çekti.

Birkaç gün önce "PKK 'hayır' dediği için, FETÖ 'hayır' dediği için biz bu anayasa değişikliğine 'evet' diyoruz" dediğini anımsatan Binali Yıldırım, "Biz, cevabı muhattaplarından beklerken cevap CHP'den geldi. CHP, zaten onların kayığına binmiş vaziyette. CHP'yi Allah ıslah etsin. Siz FETÖ ile PKK ile bölücü örgütlerle iş tutarak milletin gönlüne giremezsiniz. Milletin yolundan saparsanız millet de sizi arasına almaz, size hak ettiğiniz cezayı da dersi de verir. Eğer 15 yıldır bunu anlamadıysanız bugün bir fırsat düştü önünüze, hiç değilse bu referandumda ıskalamayın, milletin gönlüne girmeyi başarın, ondan sonra sizin de bahtınız açılsın." ifadelerini kullandı.

"Toplumu germeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceğiz"

Başbakan Yıldırım, "Çok şükür milletin desteğini, teveccühünü gördük. Teveccühünü görmediğimiz toplumsal kesimleri de ilk günkü gibi saygıyla karşılıyoruz, karşılamaya da devam edeceğiz. Bunu şunun için söylüyorum: Bu referandumu akıl dışı siyasi söylemlerle, ölüm-kalım meselesi gibi gösterenler var. Bunlara, aziz milletim kulak asmasın. Bu referandumu, bulunduğu çizginin dışına çıkarıp toplumu germeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceğiz" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye teşekkür

MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye ve MHP'li milletvekillerine teşekkür eden Yıldırım, MHP'nin, parti anlayışıyla değil "Önce ülkem ve milletim" anlayışıyla hareket ettiğini belirtti. MHP ve ülkücülerin, memleket meselesi söz konusu olduğunda parti hesaplarını bir kenara bıraktığını, geçmişte yaşanan krizlerde de ülkenin geleceği için bir duruş gösterdiğini, anayasa değişikliği konusunda da aynı duruşu gösterdiğini bildirdi. 

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortada bir sandık var, siyasi rekabet havası da aldı başını gidiyor. Bu havaya kapılıp hiç kimse şunu unutmasın: Bu referandum 18 maddelik, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini, yargıyla, milletvekilleriyle ilgili hususları öngören bir anayasa değişikliği oylamasıdır. Bu bir genel seçim değildir. Öyle inanıyorum ki sadece AK Parti ve MHP seçmeni değil, diğer partilerin seçmenleri de Türkiye'nin geleceğini, bekasını ilgilendiren, Türkiye'nin daha hızlı Gazi Mustafa Kemal'in muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedeflerini gerçekleştirmesini sağlayacak bu değişikliğe yüksek oranda oy verecektir."

Vatandaşların, değişiklik öngören maddeleri okuyacağını ve inceleyeceğini vurgulayan Yıldırım, kendisinin de partililerle birlikte meydanlara inerek, değişikliğin Türkiye ve millet için ne anlama geldiğini anlatacağına dikkati çekti.

"Eski alışkanlıkların ortadan kalkmasına razı olmuyorlar"

Yıldırım, Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nokta. Oysa rejime en büyük zararı yine rejimi ağzına sakız edenler veriyor. AK Parti yargı gücünü de elinde toplayacakmış. Biz yargı, bürokratik vesayetin değil milletin gücü olsun istiyoruz. Gerisi lafügüzaf. Bizim değişiklik teklifimizde ne var? Bağımsız olan yargı ayrıca tarafsız olsun. Bundan niye rahatsız oluyorsunuz, yargının tarafsız olması CHP'yi niye rahatsız ediyor? Yargının bağımsız ve tarafsızca işlemesi, cumhurbaşkanı ve Meclis tarafından seçilen üyelerce sağlanacak. İlk defa, milletin iradesinin yansıdığı iki erk, yargı mensuplarını seçiyor. Bir kısmını Meclis, bir kısmını da cumhurbaşkanı seçiyor. Cumhurbaşkanını kim seçiyor? Millet. Meclisi kim seçiyor? Millet. Nasıl olacak peki? Milletin seçtiğini beğenmeyeceksin, vesayet odaklarının seçtiğine eyvallah edeceksin. Eski alışkanlıklar, hep vesayetle cumhurbaşkanı seçtirdikleri için eski alışkanlıkların ortadan kalkmasına razı olmuyorlar."

"CHP'ye göre bu insanlar daha seçilme ehliyetine sahip değil"

Başbakan Yıldırım, ülke nüfusunun 9 milyonunu bu yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğunu işaret ederek, şöyle devam etti:

"CHP'ye göre bu insanlar daha seçilme ehliyetine sahip değil. Bırakın, gençlere de aranızda yer açın. Gençler Türkiye'nin geleceği, onun için gençlere de aranızda yer açın. 18 yaşa karşı çıkan CHP meydanlarda ne diyecek? Gençlere söyleyeceği nedir, bunu milletimizle paylaşsın. Gençler eminim ki bunu değerlendirecektir. 14-15 yaşlarında şehit düşmüş ecdadımızın kanı ile bu topraklar sulandı. 14-15 yaşında şehit olmuş ecdadın evlatlarının 18 yaşındaki torunları elbette ki bu ülkenin kaderinde söz sahibi olmalıdır."

Anayasa değişikliği ile artık milletin iktidarı sandıkta belirleyeceğini vurgulayan Yıldırım, bu sistemde milletin önüne aynı anda iki sandığın geleceğini, birinde Cumhurbaşkanının, diğerinde milletvekillerinin seçileceğini bildirdi.

"Varsa yoksa göle maya çalmak"

Cumhurbaşkanının keyfine göre Meclisi feshedeceği yönündeki söylemleri de eleştiren Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:

"Bunlar teklifi de okumamış. Etrafa yumruk sallamaktan, kürsülere kendilerini bağlamaktan değişikliği okuyacak vakit bile bulamamışlar. Hiç kimsenin fesih yetkisi yok kardeşim. Seçime götürme yetkisi var. Cumhurbaşkanı seçime götürür, bu durumda kendisi de gider. Yani Meclisin de Cumhurbaşkanının da seçim kararı alması demek ikisinin birden seçime gitmesi demektir. Bu uzlaşmayı sağlamak için getirildi. Bu sistem birlikte çalışmayı, uzlaşmayı sorunları çözmeyi esas alan bir sistem. Bunu onlar da biliyor da işlerine öyle geliyor. Bunlar için varsa yoksa göle maya çalmak. Ya tutarsa. Tutmaz be kardeşim tutmaz. Sizin mayanız bu millete tutmaz." 

"Gündemi değiştirmek için yapmadıkları hokkabazlık yok"

Yıldırım, güvenoyu alıp almama, hükümetin kurulup kurulmaması gibi durumların söz konusu olmayacağını dile getirdi. Yıldırım, "Seçim sonuçlarına göre seçilen Cumhurbaşkanı kabinesini oluşturacak, virabismillah diyerek işlere başlayacak. 5 yıl boyunca vatandaşın ihtiyacı olan hizmetleri verecek. Vatandaş yetkiyi kendisi veriyor. 'Niye güvenoyu yok?'. Vatandaşın verdiği güvenoyundan daha büyüğü var mı? Gündemi değiştirmek için yapmadıkları hokkabazlık yok." ifadesini kullandı.