Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, evlat edinmede 40 yaş sınırının kaldırılmasına dair değişiklik çalışmalarında beklenilenin çok üzerinde pozitif dönüş aldıklarını belirterek, "Çok mutlu oldum. Evlat edinmek isteyip geri çevrilen insanlar olmuş. Ben de gelen şikayetler üzerine bu çalışmayı başlattım." dedi.

Kaya, bakanlığının çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Artık çocuk yetiştirme yurtları kavramının kalmadığını, sevgi evleri sitesi ya da çocuk evlerinin bulunduğunu anımsatan Kaya, "Evleri ne kadar güzel de olsa 0-3 yaş arası çocuklar, kurumda kalmasın, ailelerin yanında olsun. Bu şekilde 528 çocuk var." ifadesini kullandı.

Bakan Kaya, koruyucu aile sayısını artırmak için valilikler ile çalıştıklarını bildirdi.

"Çok mutlu oldum"

Bakan Kaya, evlat edinmede 40 yaş sınırının kaldırılmasına yönelik yönetmelik değişikliği üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kaya, "İnanılmaz derecede geri dönüşümler oldu. Beklenenin çok üzerinde pozitif geri dönüşüm aldık. Çok mutlu oldum. Evlat edinmek isteyip geri çevrilen insanlar olmuş. Ben de gelen şikayetler üzerine bu çalışmayı başlattım." dedi.

Kaya, artık insanların daha geç evlendiğini, eskiden 20'lerin başında evlenilirken şimdi insanların 20'lerin sonuna doğru evlendiğini, özellikle eğitimli kesimin daha geç evlendiğini bildirdi. Kaya, "İş hayatı derken, kadınlar daha geç yaşta anne olmayı tercih ediyor. Zaten 30'a yaklaşmış, anne olmak istediğinde de bazen doğal yollarla olmuyor. Doğal yollarla olmayınca tedavi süreçleri de çok ilerledi. Çoğu insan 45 yaşına kadar beklemeyi tercih ediyor. " değerlendirmesinde bulundu.