Sıfır ve ikinci el araba almak isteyenler fahiş fiyatlarla karşı karşıya gelirken fiyat artışının sebebi olarak korona virüsü salgınınından dolayı talebin fazla üretimin az olduğu ifade edildi. Konuya ilişkin Dünya Gazetesi'nde yer alan haberde ise araba fiyatları hakkında yapılan açıklama vatandaşları sevindirdi.

KRİTİK TARİH AÇIKLANDI 

Haberde Merkez Bankası'nın 19 Kasım PPK toplantısında vereceği faiz kararının otomobil fiyatlarına etki edeceği belirtilerek faiz artışına gidilmesi durumunda kurda stabil seyrin yaşanacağı, bu nedenle araç fiyatlarında yüzde 10'luk bir indirim olacağı belirtildi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarında son günlerde yaşanan kur düşüşüne değindi ve indirim tarihleri ile ilgili 2020 yılı içerisinde döviz kurları sürekli yukarı yönde ve sert çıkışlar göstererek ilerlediğini özellikle hızlı kur artışlarının yaşandığı dönemlerde artış oranları aynı oranda araç fiyatlarına yansıtılamadığını kaydetti.

Açıklamada "Ancak son zamanlarda yaşanan düşüş markalar tarafından fiyatlara yansıtılmaya başladı. Ayrıca, kısa vadeli kurdan kaynaklı marjın yılın sonuna planlanan satış kampanyalarına kaynak olabileceğine inanıyorum." ifadelerini kullanan Şahsuvaroğlu yılın son iki ayında hem düşük faizli satış kampanyaları hem de fiyat düşüşleri görülebileceğini vurguladı.

YÜZDE 15 İNDİRİM YAPILABİLİR

Garenta Genel Müdürü Emre Ayyıldız yaptığı açıklamalarında Merkez Bankasının faiz kararının araba fiyatlarına etkisi hakkında bir değerlendirmeler sıfır araç ve ikinci el piyasasında gözler kurun seviyesine odaklanmış durumda olduğunu kurun buralarda stabil hale gelirse, o zaman markalar daha rahat adım atabileceğini belirterek şu açıklamaları yaptı:

"Markalar liste fiyatını düşürmese de cazip kampanyalarla fiyatları aşağı çekebilirler. Bu durum ikinci el piyasasına da yansır. İkinci el sektöründe de fiyatlar yılsonuna kadar yüzde 15'e kadar düşebilir."