Türkiye’nin gündemi çok sık değişiyor. Birinin ağzından hesaplı hesapsız bir söz çıkıyor anında gündeme oturuyor. Çünkü öylesine sosyal bir hayat yaşıyoruz ki, söylenen söz, hareket, fiil bir anda değil bölgemizde dünya semasında dönüyor ve merkeze oturuyor. Sonra tepkiler veya alkışlarla karşılanıyor. 

Biz her ne yapıyorsak, her şeyi kontrol altına alan Yüce Allah’ın tahayyüller üstü sosyal medyasında nefes alışımızı, beynimizden geçirdiklerimizi bile önümüze sürecek olan sosyal hayatımız için bizler diyeceğiz ki; Bu nasıl bir kitap ki hiçbir şeyi atlamamış.
Başka muhteşem mesaj daha var. Bu mesajlar evrenseldir. İnanan, inanmayan herkese şümuldür. Yeter ki insan olsun. İnanan inanmayan eğer bu mesajın dışına çıkarsa işte o zaman kargaşa oluşur. İtidal ile olaylara yaklaşılmazsa anarşiye davetiye çıkarılır. “Allah'tan başka varlıklara yalvarıp sığınan kimselerin tanrılarına sövmeyin ki, onlar da kin ve cehaletlerinden dolayı Allah'a sövmesinler. Zira biz, her topluma kendi yaptıklarını güzel gösterdik. Ama zamanı geldiğinde, onlar Rablerine döneceklerdir. O zaman Allah onlara, bütün yaptıklarını en doğru şekilde anlatacaktır.” (Enam 108) 
1.    Ne Allah’a ne de başkalarının taptıklarına küfretmek yoktur.
2.    Güç kuvvet bendedir diye başkalarına sözlü, fiili tahakküm dinlerde olmadığı gibi insanlığın fıtratında da yoktur.
3.    Yaptıklarımızın bize güzel görünene değil, herkese nasıl göründüğüne bakmalıyız.
4.    Unutmayalım, hepimizin dönüp gideceği ve hesap vereceğimiz makam Allah’ımızdır.
5.    Her yaptığımızdan mesulüz ve hesap günü hesabını vereceğiz.
Üniversitelerden bahsediyorum. Ben eğitimciyim. Yolumuz Belediyelere düştü. Sonra Eğitim kurumudur diye Üniversiteye intisap ettim. Gördüm ki, Üniversitelerde ilim ve bilim adamları ilimlerinin gereğini çoğunlukla yapmıyorlar. Orası ilim ve bilim yuvasıdır. Orada ekmeğini kazananlar, ilim ve bilim üreterek ekmek parası kazanmalıdırlar. Heyhat, meğer orası siyaset üretme çiftliğine dönüştürülmüş. İnşallah Üniversitelerimizdeki değerli ilim ve bilim adamlarımız bu müesseseleri gerçek hüviyetlerine kavuştururlar. Yapmazlarsa onlar da hesap verecekler. 

***

Bir öğretim görevlisi kendini ahlak zabıtası zannederek, benimde mensup olduğum, okuduğum ve yöneticilik yaptığım İmam Hatip Lisesi Mezunlarına, insan olanın ağzına almayacağı kelimeler sarf etti. Hani dinime söven Müslüman olsa gam yemeyeceğim. O kelimeleri iştigal edenlerin yüzlerine bile sen şusun busun denmez. Çok şükür ki mensup olduğu Üniversite hakkında adli ve idari soruşturma açtı. Kendisi istifa etti. Şimdi görelim hangi Üniversite bu âdeme kucak açacak? 
Efendiler, kaliteli insanlar gelmesi gereken yerlere gelmezlerse ve bu alanları boş bırakırsanız oraları dolduran birileri gelir ve otururlar. Sonra da kimse şikâyetçi olmasın. Diyorum ki; Üniversiteyi bitiren evlatlarınızı, yakınlarınızı Yüksek Lisans ve Doktora için Üniversitelere yönlendiriniz. Geleceği yetiştirmek için gereken budur.
Kendini bilmez bu adam, kendi adamlarını (şeyh bozuntusunu) İmam Hatip camiasına yamamak için bu yanlış kelimeleri kullandı. Bilemedi ki benim hürriyet sınırlarımı zorlamaya başladı. Benim hürriyet alanıma girdiğinde senin hürriyetinin kıymeti de olmaz. Kimse kimsenin hürriyetine dokunmasın. Şahsiyetine dokunmasın. Kim neye inanırsa inansın, insan olarak bir ve beraber yaşayalım. Bunu yapmak istemezseniz karşılığını her yönüyle görürsünüz.

***

Bütün bu karışıklıklar içinde unuttuğumuz bir gerçek var. Temizliğimize dikkat edelim. Maskesiz dolaşmayalım. Sosyal mesafeye dikkat edelim. Ben hasta olursam sende hasta olursun. Sen olursan bende hasta olurum. Salgında artış var. Aman dikkat edelim. Allah bütün hastalara şifalar versin. Sağlıklı bir toplumda yaşamanın hasretini içimizde yaşıyoruz. İnşallah o günleri de görürüz.
İçte ve dışta memleketimize yapılan saldırılar varken, toplumu birbirine düşürmeye çalışanlara da asla prim vermeyelim. Allah bizleri vatansız, vatanımızı bayraksız, bayrağımızı ezansız, ezanların gölgesinde iffet ve namusumuzu düşmana çiğnetmesin. Doğu Akdeniz, Güney Doğu da ve bütün vatan sathında ordumuzu, güvenlik güçlerimizi daima mansur ve muzaffer eylesin.

Cuma günü bereketiyle sağlık sıhhat ve afiyetler diliyorum.Selam ve dualarımla.

Saim ORAL, Kartal 11.Eylül 2020