Amerika Birleşik Devletleri'nin ABD uzay araştırmaları kuruluşu olan NASA'nın gök cisimlerinin yörüngelerini tespit eden kurumu Yakın Dünyaya Yönelik Nesne Araştırmaları Merkezi (CNEOS), büyük bir asteroitin Dünya'ya doğru ilerlediğini ve gelecek hafta yörüngeye girmesini beklediklerini duyurdu. 

Bu ay Dünya'nın yörüngesine girmesi öngörülen gökdelen büyüklüğündeki asteroitin, dünya için risk oluşturacak derecede hızlı olduğunu ifade ediyor.

REKOR HIZLA YAKLAŞIYOR

363599 (2004 FG11) olarak adlandırılan ve 380 metre çapındaki dev asteroitin, yaklaşık 88 bin kilometrelik bir hızla Dünya'ya yaklaştığı bildirildi. Bilim insanları, bu hızın Dünya'yı felakete sürüklemek için yeterli olacağını belirtiyor.

POTANSİYEL TEHLİKE

Dev asteroit, NASA tarafından Apollo asteroiti olarak kaydedildi Bu da gök cisminin Dünya'nın yörüngesinden geçeceği şeklinde açıklanıyor.

NASA'dan yapılan açıklamada, ''Potansiyel olarak tehlikeli asteroitler şu anda asteroitin Dünya'yı tehdit edici yakın yaklaşımlar yapma potansiyelini ölçen parametrelere göre tanımlanmaktadır. Yaptığımız ölçümlere göre Dünya'ya yaklaşan asteroit te potansiyel tehlike sınıfındadır'' ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA'YA DÜŞMESİ YIKIM OLUŞTURABİLİR

Asteroitin büyüklüğü ve hızı göz önüne alındığında, Dünya ile çarpıştığı takdirde büyük bir yıkım meydana getireceği ifade ediliyor. 

Çarpma esnasında yeryüzünde yaklaşık 6.5 kilometre genişliğinde dev bir krater oluşturacak derecede güçlü olan asteroit, çarpma sırasındaki patlamalarla etrafındaki her şeyi silip süpürebilir.

Okyanusa düştüğü takdirde ise birçok kıyı kesimi batırabilecek dev tsunamiler oluşturabilir. 

11 NİSAN'DA GEÇECEK

2004 FG11 asteroidi, 11 Nisan 2020 tarihinde Türkiye saati ile 20:00'da Dünya'nın civarından geçecek. NASA, asteroitin Dünya'nın yakınından geçeceğini ve gezegenimize çarpmayacağını ifade etti.