Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) pandemi olarak ilan ettiği yeni tip koronavirüs (KOVİD-19), ülkeleri etkilemeye devam ediyor. Salgının yola açtığı hasar gün geçtikçe büyürken, Çin'in Vuhan kentinde yaşam rutin düzenine dönmeye başladı. Küçük çaplı yüzde 80 şirketin açıldığını ve sokağa çıkma yasaklarındaki kısıtlandırmaların kaldırılmaya başladığı duyuruluyor. Avrupa ve Amerika'da etkisi arttıran korona salgını hamileleri de endişelendirmeye devam ediyor. Hamilelerin korona salgınına yakalanma ihtimaline ilişkin konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Ali Gürsoy, çarpıcı açıklamalar yaptı.

 

Koronanın doğan bebek üzerinde etkisinin kanıtlanmadığını ancak virüs kaynaklı enfeksiyonlara daha yatkın hale geldiğini ifade eden Dr. Gürsoy, COVID-19 ve influenza gibi viral solunum yolu enfeksiyonlarında gebelerin ciddi hastalık geliştirme risklerini arttırdığına temas etti. 

“Gebelerde corona virüsü enfeksiyonu bulguları diğer bireylerden farklı değil. Hastalık; ateş, öksürük, kas ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı, ishal ve nefes darlığı gibi bulgular gösteriyor. Bu bulguların varlığında ve corona virüsü enfeksiyonu geçiren kişilerle temas olmuşsa mutlaka hastaneye başvurmalarını istiyoruz" şeklinde konuşan Gürsoy, koronanın hamilelerde de grip gibi semptomları ortaya çıkardığını belirtti. 

Annede koronavirüs enfeksiyonu saptanmasının acil doğuma sebep olmayacağını ifade eden Dr. Ali Gürsoy,  korona enfekte olan annelerin bazılarında erken doğum yaşandığını, fakat bu durumun korona virüsüyle alakasının belli olmadığını sözlerine ekledi. 

“Elimizdeki kısıtlı veriler; virüsü taşıyan annelerden doğan bebeklerde bugüne kadar corona virüsü saptanmadığını gösteriyor. Doğum esnasında alınan kordon kanı, amniyon sıvısı ve bebeğin boğaz sürüntüsü örneklerinde COVID-19 virüsüne rastlanılmamış olması da sevindirici bir durum” ifadelerini kullanan Gürsoy, anne sütünde koronavirüsü bulunduğu iddialarının kanıtlanmadığını belirtti. Emzirmeden önce ellerin yıkanması ve maske takılmasının sağlıklı olacağını belirten Dr. Ali Gürsoy, emzirmeden sonrada ellerin dezenfekte edilmesini belirtti.