Baran AKKAYA/İSTANBUL, (DHA)- CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asrın İşadamları Derneği tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Yılmaz, "Yerel seçimlerde de bizim temel kavramımız gerçek belediyecilik. Gerçek belediyecilikten ben şunu anlıyorum; bir belediye başkanı, belediyeyi şahsi, şanı şöhreti için reklamı için veya kariyeri için bir basamak olarak kullanıyorsa gerçek belediyecilik yapmıyor demektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Programda konuşan Yılmaz, "Buruk bir Ramazan yaşıyoruz, Gazze’de zülüm altında kardeşlerimize de buradan dualarımızı, selamlarımızı iletiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu konuda da elimizden gelen tüm gayreti sarf ettiğimizi, sarf etmeye devam edeceğimizi de belirtmek istiyorum. Ancak videoda da izlediğimiz gibi dünyada kıst yok maalesef adaletli bir dünyada yaşamıyoruz, mevcut kurumların kuralların sorun çözme kapasitesi olmadığını da bu vesileyle bir kez daha daha görmüş olduk" diye konuştu.

"DÖVİZE ERİŞİM FİNANS ERİŞİM NOKTASINDA BİR SORUN YOK"

Yılmaz, "Dövize ulaşmak da bir problemimiz yok, dövize erişim finans erişim noktasında bir sorun yok. ihtiyacımız ne olmuş? Azalmış. Cari açığımız düşmüş. Döviz ihtiyacımız azalmış, dövize erişimimiz artmış, siyasi belirsizlikler azalmış ama buna rağmen bir takım çevreler spekülasyon yapmaya çalışıyorlar. Bunun bir temeli yok. ne siyasi, ne teknik, ne ekonomik bir temeli yok. Temelsiz şeylerde kısa sürerler biraz bir etki yaparlar elbette. Bir rüzgâr estirirler ona kaplanlarla bir etki oluştururlar ama bir süre sonra o tersine döner. Nitekim seçimlere kaç gün kaldı 3-4 gün, şimdi bu spekülasyonları yapanlar seçim sonrası görecek ki toplumumuz; hiçbir şey değişmedi. Politikalar aynı şekilde, kararlı şekilde devam ediyor inşallah. O zaman, bugün yaptığı etkinin tam tersini yapacak bu tezviratla" şeklinde konuştu.

"BİR BELEDİYE BAŞKANI BİR BASAMAK OLARAK KULLANIYORSA GERÇEK BELEDİYECİLİK YAPMIYOR DEMEKTİR"

Yerel seçimler hakkında konuşan Cevdet Yılmaz, "Yerel seçimlerde de bizim temel kavramımız gerçek belediyecilik. Gerçek belediyecilikten ben şunu anlıyorum; bir belediye başkanı belediye şahsi, şanı, şöhreti için, reklamı için veya kariyeri için bir basamak olarak kullanıyorsa gerçek belediyecilik yapmıyor demektir. İdeolojik amaçlarla bir belediyeyi kullanıyorsa kaynaklarını bu amaçla kullanıyorsa yine gerçek bir belediyecilik yapmıyor demektir. Gerçek belediyecilik; açık ve sade size gelen kaynaklar var, kendi öz kaynağınız var, bunları birleştirip verimli bir şekilde halkın gerçek ihtiyaçlarına dönük kaynakları kullanırsanız gerçek belediyecilik yapmış olursunuz. İstanbul’da bu anlamda son derece olumsuz bir tablo olduğunu söylemek zorundayım. Bunu da bir rakamla ifade etmek istiyorum; bir önceki dönem öz kaynak ve diğer merkezi idareden gelen kaynakları toplayın 100 lira geliri var diyelim belediyenin, İstanbul belediyesinin bir önceki dönem bunun 55 lirasını yatırıma ayırmış, yatırım yapmış belediye. Geçen dönem bu oran ne olmuş %38’e düşmüş, 17 puan azalmış bu hakikaten çok ciddi bir rakam ve bütün büyük şehirler içinde en fazla yatırımı azalan İstanbul Büyükşehir belediyesi. Kusura bakmayın, bunun bir izahı yok. Bu kadar büyük yatırım ihtiyaçları var ve yatırımlar geriye gidiyor. Bu da rakamsal olarak ortada. Üstelik öz kaynaklar da düşürmüş. Yani toplam gelir merkezden yine gelmiş gelen belli kriterlerimiz var. Bütün belediyelere ne geliyorsa buraya da geliyor. Ama yatırım düşmüş. Bir dönem bununla idare edebilirsiniz değerli arkadaşlar sermayeden yemek dediğimiz bir şey var ya, sermaye bir şey katmadan geçmişten gelen sermaye ile bir dönemi idare edersiniz. Popülist bir takım söylemlerle, politikalarla, polemiklerle yapabilirsiniz, örte bilirsiniz, bir takım şeyler ama deniz bitti İstanbul için. Ak Parti olarak, Cumhur İttifak olarak, Murat kurum değerli adayımız benim de uzun yıllardır tanıdığım ve sonuna kadar güvendiğim bir arkadaşımız. İyi tecrübeleri var bir taraftan İstanbul’u afete, Allah korusun ne zaman olacağını hiçbirimiz bilemeyiz, afetlere hazırlama diğer taraftan ulaşım, bu iki konu bile yeter. Bir belediye başkanı sadece ve sadece bu iki konuyla uğraşsa yeter. Kaynakları çarçur edeceğine bu şehrin, bu ilin, bu dünya şehrinin risklerini azaltmak için, afet risklerini azaltmak için çalışsa ve trafik çilesini azaltmak için çalışsa yeter. Murat kurum başkanımız adayımız bu anlamda çok iyi bir hazırlık yapmış durumda. Sizlerin de, desteğine, duasına talip olduğumuzu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

İstanbul- Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği konusu Türkiye'nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı İstanbul- Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği konusu Türkiye'nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı

Salondan görüntüler

Yılmaz’ın salona gelişi

Kısa film gösterimi

Yılmaz’ın konuşması