Rojda ALTINTAŞ – Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, (DHA)- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde konuştu. Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi' başladı. Zirveye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin Canikli katıldı. Bakan Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde ihracatçılara yeni desteği açıkladı. Bakan Bolat, ihracat destek programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ile yeşil mutabakat konusunda danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50'sinin Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacağını açıkladı. Bolat katılımcılara, danışmanlık için ilgili birimlere başvurabilecekleri bilgisini verdi.

"122 MİLYAR DOLARDAN 92 MİLYAR DOLARA GERİLEMEYİ BAŞARDIK"

Bakan Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu. Bu çabalar devam edecek. Bunu mal ve hizmet ihracatımızdaki artışları devam ettirerek sağladık. Hizmetler kalemi içinde bu anlamda müteahhitlik kaleminde geçen yıl 28 milyar dolarlık proje kazanımı gerçekleşti. Dizi film ihracatında yaklaşık 600 milyon dolarlık gelirimiz oldu. Turizm de 54 milyar dolar, lojistik hava kara demiryolu taşımacılığında 35 milyar dolar bir gelir kalemimiz oldu. Uluslararası eğitimde 850 milyon dolar, sağlık hizmetlerinde 2.8 milyar dolar gelirimiz oldu. Bundan 30 yıl önce yabancılarla karşılaştığımızda Türk malı için dudak bükmeler, burun kıvırmalar ile karşılaşıyorduk. Şimdi ise övgü dolu sözler işittikçe gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Serbest bölgelerimiz 19'a yükseldi. Şimdiden Bergama'ya siparişler doldu. Yaklaşık 2 sene içinde 200 tane ihracat amaçlı kurulacak fabrikaların açılışını hep birlikte yapacağız. Serbest bölgelerimizden de bugüne kadar 12,5 milyar ihracat gerçekleşti. Bunları geliştirmeye devam edeceğiz, sırada birkaç tane daha serbest bölge açılışımız olacak" dedi.

"YÜZDE 50'SİNİ TİCARET BAKANLIĞI KARŞILAYACAK"

Bakan Bolat, yeşil mutabakatta danışmanlık giderlerinin yarısı Ticaret Bakanlığı karşılayacağını açıklayarak “Bu yıl 21,5 milyar lira destek paketi açıkladık. Avrupa Birliği komisyonu oldukça bir yapıcı raporu Avrupa Birliği konseyine Aralık ayının başında sunmuştu fakat Avrupa Birliği içindeki bazı ülkelerin maalesef çekingen tutumu yüzünden bu rapor konusunda konseyimiz komisyona ‘Tamam Türkiye ile gümrük birliği modernizasyon görüşmelerine başla’ diyemedi. Ümidimiz Haziran zirvesinde. Ticaret diplomasisini en sonuna kadar kullanıyoruz. Hizmetler ticaretinde de serbest ticaret konusunda müzakereleri başlattık. Doğrudan yatırımlar noktası büyük bir başarı hikayesi. Bugün ihracatımızın 3'te birini doğrudan yatırım yapan yabancı firmalar yapmakta. Türkiye olarak gümrüklerde daima yatırım yapıyoruz. Yeşil mutabakat konusunda size bir müjdemiz olsun. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracat destek programı çerçevesinde, Avrupa Birliği ile yeşil mutabakat uyum noktasında şirketlerimize danışmanlık hizmetleri olarak 5 yıl boyunca yapacağınız danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50’sini Ticaret Bakanlığı karşılayacak" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu

-Bakandan detay

-Bakan konuşması