“Stres olması normal. Bol bol düşünün”

Sınav heyecanı yaşayan öğrencilerin hazırlık esnasında kaygıya kapılması ve stresli olmasının normal olduğunu belirten Uzm. Psk. Kerem Gümüş, “Öğrenciler, bol bol düşünün. Bu düşünce heyecan verebilir ancak bu heyecan sayesinde öğrencide tedbir uyandıracak. Bu yüzden biraz heyecan olmasında sıkıntı yok” şeklinde konuştu. Kendisini yıpratacak derecede kaygıya kapılan öğrencilere ailelerin destek olması gerektiğini ifade eden Gümüş, “İnsana zarar veren fizyolojik kaygıdır. Örneğin hayata tutunmak için insanlar hastaneye gidiyor. Muayene oluyor. Bu çabalar hayata tutunma kaygısının bir eseri. Bu tür kaygılar insanı harekete geçiriyor. Sınav kaygısı da böyledir. Çok kaygılı olduğunu bilmek yenilgi getirir. İnsanın duyguları kişinin düşmanı, rakibi değildir.” ifadelerini kullandı.

Stresin normalden fazla olmasının zihninde olumsuz düşünceler oluşturduğunu belirten Gümüş, öğrencilerin orantılı olmasını ve ailelerin öğrencileri desteklemesi gerektiğini belirtti.

Sorulara temas etmeden önce suya temas edin

Bazı öğrencilerin sınav esnasında okuduğu soruları anlamayıp, soruları değiştirmesine rağmen halen sorununun devam ettiğine işaret eden Gümüş, öğrencilerin bu durumlarda su içmesinin faydalı olacağına işaret etti. “15-20 soruda takıldın. Çözemiyorsun. O zaman yapman gereken ikinci şey su içmektir. Sınava su şişesiyle girdin. Suyla temas et. Arkana yaslan ve 1-2 yudumda olsa suyunu iç. Çünkü senin bedenini kontrol etmen lazım” şeklinde konuştu. Sorunların sınav esnasında devam ettiği takdirde yapılması gerekenleri de anlatan Gümüş, öğrencilerin 40 saniye süreyle 3 defa yapmasının derin nefes alışverişinde bulunmasının iyi hissettireceğine dikkat çekti.

“Net kararlar vermekten imtina etmeliyiz”  

Sınav süreci yaklaştığında bazı psikolog ve uzmanların belli bir gün vererek öğrencinin çalışmasını bitirmesini istemesinin yanlış olduğunu belirten Uzm. Psk. Kerem Gümüş, “Böyle bir anda öğrenci, öğretmen ve veli iş birliği içerisine karar verilsin. Öğrenci, öğretmen ve velinin verilecek kararla ilgili neler düşündüğünün bilinmesi lazım” Dedi.

Korona süreci sonrasındaki sınav sürecini de sınav kaygısının bazı kişilerde kalp çarpıntısı, zihin bulanıklığı, terleme, iştahsızlık ya da aşırı yeme, tedirginlik, bulantı, dikkat ve odaklanmada bozulma, uyku problemleri, çalışmaya karşı isteksizlik, özgüvende azalma, yetersizlik hissetme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirterek, performansta belirgin bir düşüşe yol açabileceğini söylüyor. Bazı öğrenciler “Sınava hazır değilim”, “Bu sınavda başarılı olamayacağım”, “Sınav kötü geçecek” gibi gerçekçi olmayan inançlara kapılabiliyor. Oysa sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli aşamasının, bu düşünce ve inanışları sorgulamak ve yeniden değerlendirmek olduğunu belirten Uzman Psikolog, bunların yanı sıra nefes alma, gevşeme egzersizleri, düşünce durdurma ya da dikkati başka yöne odaklama tekniklerinin de sınav kaygısı ile başa çıkmada etkili yöntemler olduğunu söyleyerek sınav kaygısını kontrol etmek için dikkat edilecek diğer noktalar hakkında şunları aktarıyor:

Beslenme ve uykunuza dikkat edin

 Beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmek de çok önemli faktörler arasında yer alıyor. Uyku ve beslenme ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterse de, olması gerekenden uzun ya da az uyunduğunda veya olması gerekenden fazla veya az yemek yenildiğinde bedensel ve zihinsel olarak oluşacak alarm modu, kaygıyı da artırıyor. Bu nedenle sınava az bir zaman kala beslenmenize, çalışma alışkanlıklarınıza ve uykunuza çok dikkat edin. Bu alışkanlıkların kendi içinde düzenli olması, bedenin daha güvenli ve rahat bir halde kalmasını sağlıyor.

“Pandemi sürecinden en çok çocuklar etkilendi”

Koronavirüs pandemisi sürecinde ekonomik olarak yetişkinlerin sorun yaşadığına temas eden Gümüş, çocukların eğitim öğretim, oyun ve okul sürecini eksik geçirdikleri için gelişimlerini büyük ölçüde etkilediğini açıkladı. “Okul, öğrencilerin psikolojik ve fizyolojik olarak rahatladığı bir alandı. Pandemi süreciyle beraber okulundan, arkadaşlarından ayrı kalan çocuklar istemediği duyguları yaşayabiliyor. Bunalımlar, öfke patlamaları, çaresizlik gibi duyguları yaşadığı için Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin adapte olması için uzaktan eğitimi devreye soktu” dedi. Öğrencilerin korona sürecindeki uzaktan eğitimle rehavete kapıldığı görülürken, durumun olağan olduğunu ve küresel pandemi sürecinin etkisinin büyük olduğunu ve öğrencilerin bu süreçte rahat bırakılması gerektiğini ifade etti.

Bilge Kalem Koleji Arnavutköy’de!

Arnavutköy’ün eğitim öğretime olarak yeni bir soluk ve bakış açısı kazandırmak için hizmet vermeye hazırlanan Bilge Kalem Koleji, hazırlıklarına son hızla devam ediyor. Devlete ve millete faydalı olacak nesillerin eğitimi için yol haritası belirleyen Bilge Kalem Koleji, ahlaklı, vicdanlı ve merhameti ön planda tutan bir eğitim modeli geliştirdi. Ahlak temelli eğitime yönelik verdiği örnekle konuyu ifade eden Bilge Kalem Koleji eğitimcilerinden Uzm. Psk. Kerem Gümüş şu ifadeleri kullandı: “5 den 2 çıktı 3 kaldı. Peki sen bir bakkala gittin. 5 liran var 2 çikolata aldın. Kaç lira alman lazım? Burada ahlak devreye giriyor. 3 lira almam lazım. 2 buçuk lira veren bakkala ne yapman lazım? İtiraz etmen lazım. Peki 3 buçuk verirse ne yapman lazım? Ahlaklı olarak fazla olan paranın üzerine vermen lazım. Aslında bizim ahlak temelli eğitimin kısa bir özeti bu.”

Temmuz ve Ağustos aylarında ön görüşmelerin gerçekleşeceğini ifade eden Gümüş, Bilge Kalem Koleji bünyesinde kariyer odaklı eğitim modelinin hayata geçirildiğini ifade etti. Kerem Gümüş, öğrencinin idealindeki mesleğine küçük yaştan itibaren eğitimine başlandığını belirterek öğretmenler ve öğrencilerin iletişimlerinin sağlam olmasının tüm çabaları olumlu biçimde sonuçlanacağına vurgu yaptı. Bilge Kalem Koleji’nin internet sitesi ve telefon numaraları üzerinden detaylı bilgi verebileceklerini ifade eden Kerem Gümüş, Arnavutköy halkına yeni neslin, faydalı ve hayırlı olması için Bilge Kalem Koleji çatısı altında eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını ve bulunacaklarını belirtti.

BİLGE KALEM KOLEJİ WEB SİTESİ: www.bilgekalemkoleji.com

BİLGE KALEM KOLEJİ WHATSAPP HATTI: 05310899494 – 05312986868