11 Mart tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen koronavirüs, 120'den fazla ülkeye yayılım gösterdi. Worldometers web sitesi koronavirüs teşhisi konulan insanların sayısının 134 bini aştığını bildirdi. Ülkeleri tedbir almaya sürükleyen salgın can almaya devam ediyor. Dünya Covid-19 pandemisine karşı önlemler alıyor. 

ÇİN

Koronavirüsün çıkış yeri olan Çin'e ilk zamanlarında önlem alınmadığı için tepkiler vardı. Ancak Ocak ayından itibaren önlem alan ülke, Şubat ayında yayılımı azalttı. Gündelik hayatın büyük oranda değişime uğradığı Çin'de 60 milyon vatandaş karantina altına alındı. Kamu kurum ve kuruluşları virüsün bulaşmasını önlemek adına hizmete kapatıldı. Ülkedeki bazı stadyumlar karantina merkezi yapıldı. Xinhua haber ajansı, Çin'in karantinaya uymayanların üç ile yedi yıl arasında hapis cezası alacağını belirtti. 

İTALYA

Dünya'da en fazla koronavirüs salgının görüldüğü ikinci ülke olan İtalya'da önlemler belli aşamalarla işleme geçti. 11 kasabaya giriş çıkış yasaklandı. Festivaller ve spor karşılaşmaları ertelendi. 16 milyon insana ev sahipliği yapan İtalya'nın kuzeyi karantinaya alındı. İtalya hükümeti, koronavirüsün önlenmesi amacıyla 25 milyon euro tahsis etti. 

İRAN

Çin gibi İran da koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için gereken önlemi almamakla suçlanmıştı. Çin ve İtalya'dan sonra en çok vakanın görüldüğü İran'da Kum şehri karantinaya alınmayıp sınırları kapatıldı. Çevre ülkelere de yayılan koronavirüsün kaynağının İran olduğu ülke yönetimleri tarafından ifade ediliyordu.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı İraj Harirçi, karantinanın "Dünya Savaşı öncesi türden bir strateji" olarak adlandırmasının ardından kısa bir süre içinde koronavirüse yakalandı. Sağlık Bakan Yardımcısının ardından 24 milletvekili virüse yakalandı. Test kitlerinin yeterli olmadığı ve ABD'nin yaptırımlarının müdahaleyi zorlaştırdığı ülke yöneticileri tarafından ifade edildi. Kademeli olarak cuma namazları, nevruz kutlaması, futbol müsabakaları ve birçok kamu kurum ve kuruluşu kapatıldı.

TÜRKİYE

Türkiye'de vakalara karşı erkenden önlemler alınmaya başlandı. Türkiye'de beş koronavirüs vakası görüldü. Önlem amaçlı eğitime 1 hafta ara verildi. Öğrenciler evden eğitim sistemi ile derslerini almaya devam edecekler. Üniversiteler üç hafta tatil edildi. Spor karşılaşmaları mayıs ayına kadar seyircisiz oynanması kararlaştırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konser salonları, şehir tiyatroları ve İSMEK ile müzelere ziyareti nisan ayına kadar durdu. Cuma namazlarına belirti ihtimali olanlar ve riskli bölgelerde olanların evde öğle namazı kılmaları ifade edildi.