Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlem misyonu çerçevesinde görev yaparken ayrılıkçılar tarafından 26 Mayıs'ta kaçırılan Memet Kılıç ve diğer bazı gözlemciler serbest bırakıldı.  

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kılıç ve kaçırılan diğer bazı Avrupalı gözlemciler, ayrılıkçılar tarafından gece yarısı Donetsk'in merkezinde bir otele getirilerek AGİT yetkililerine teslim edildi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) personeli Kılıç'ın, diğer gözlemcilerle birkaç saat içinde Ukrayna'nın batısındaki daha güvenli bir ile nakledilmeleri ve oradan Kiev'e geçmeleri bekleniyor.

Donetsk'te görev yapan AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu üyesi 4 gözlemci, 26 Mayıs 2014'te akşam saatlerinde bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kaçırılmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gözlemcilerin salıverilmesi için yoğun girişimlerde bulunmuştu.

AGİT gözlemcisi Mehmet Kılıç:

Ukrayna'da ayrılıkçılar tarafından alıkonulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi Mehmet Kılıç, sağık durumunun iyi olduğunu belirterek, kurtarılmaları için emek harcayanlara teşekkür etti.

Kılıç, ayrılıkçılar tarafından AGİT yetkililerine teslim edilmek için getirildiği Donestsk'teki otelde AA muhabirine konuştu.

Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Kılıç, "Mutluyum, sevdiklerime kavuşacağım. Sağlık durumun gayet iyi" dedi.

Serbest bırakıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendisini telefonla aradığını bildiren Kılıç, "Bizim için çok emek harcandı, herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Donetsk'te görev yapan AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu üyesi 4 gözlemci, 26 Mayıs 2014'te akşam saatlerinde bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kaçırılmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gözlemcilerin salıverilmesi için yoğun girişimlerde bulunmuştu. Gözlemciler gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.