Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın taltif usulsüzlüğü iddiasıyla başlattığı operasyonda gözaltı kararı verilen isimlerin İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından aynı suçlamalardan aklandığı ortaya çıktı. Disiplin Kurulu’nun 26 Haziran 2014 tarihli kararında Taltif Ön Komisyonu’nda görevli ve teklif dosyalarının hazırlanmasında paraf ve imza yetkilerini kullanan polisler için ‘ceza tayinine mahal olmadığına’ hükmedildi. Sadece dört polis için haksız menfaat kastı olmaksızın titiz hareket etmedikleri gerekçesiyle uyarı cezası verildi.   

HER PERSONELE EŞİT

Yüksek Disiplin Kurulu kararında Emniyet Müdürleri Bekir Akarsu, Halil Dumanlı, Saruhan Kızılay, Gökhan Kabukçu, Hüseyin Şimşek, Faik Ozan Karadağ, Zeki Akyol, Davut Gürbüz, Gökmen Tekin, Veli Yılmaz, Servet Deniz Kalem, Hakkı Okumuş ve Cemil Çevik’in Taltif Ön Komisyonu’nda görevli oldukları kaydedildi. Taltife konu çalışmaların öncesi ve sonrasıyla bir bütünlük arz ettiği belirtilen Kurul değerlendirmesinde, çalışma tarihinde bulunmasa da hazırlık safhasında veya çalışma sonrası değerlendirme sürecinde emeği geçen personelin de ödüllendirilebileceğine dikkat çekildi. Tekliflerde tüm birimleri kapsayacak şekilde tüm personelin eşit faydalanmasına çalışıldığı belirtildi.

SORUMLU DEĞİLLER

Bu nedenle Taltif Ön Komisyonu’nun temel görevinin taltif için teklif edilen dosyaların taltife değer olup olmadığını belirlemek olduğu, nihai kararın Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu yetkisinde olduğu vurgulandı. İsim listelerinin hazırlanmasının İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü sorumluluğunda bulunduğuna dikkat çekildi. Taltif Ön Komisyonu görevlilerinin sorumluluğunun olmadığı, ödüllendirme sürecindeki iş ve işlemlerin mevzuata, yönerge ve genelgelere uygun olarak yapıldığına işaret edildi. Yüksek Disiplin Kurulu’nca taltif usulsüzlüğü iddiasıyla gözaltına alınan emniyet müdürleri için taltif soruşturmasında maddi ve manevi unsurlarıyla birlikte suç unsuru bulunmadığı belirtilerek ‘caza tayinine mahal olmadığı’ yönünde kararı verildi.

HAKSIZ MENFAAT KASTI YOK

Taltif alacak personelin isim listesini hazırlayan polislerden Haydar Akyürek, Eray Kılıçarslan, İsmail Çiçekçi ve Muhammet Hamarat’a ise sadece uyarma cezası verildi. Disiplin Kurulu, bu dört polisle ilgili olarak kendilerine veya başkalarına haksız menfaat temin etme kastının ve hareketinin bulunmadığını kaydetti. Listelerin ve taltif teklif dosyalarının sayısının ve bu dosyalarda bildirilen personel sayısının çok fazla olmasından dolayı kontrolünün zor olduğunu ifade eden Kurul, bu dört polisin kasıtsız olarak yeterince titiz davranmadıkları görüşüne vardı.

Bu kez de ‘Kaç Saruhan’ skandalı

İstanbul’da yaşanan ‘Kaç İsmail kaç’ skandalı Ankara’ya taşındı. Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak taltif operasyonunda gözaltı listesinde bulunan Daire Başkan Yardımcısı Saruhan Kızılay’ın isminin listeden çıkarılmasını istedi. Soruşturma savcısına gönderilen yazıda, “ Saruhan Kızılay, araştırmalarıyla olayın ortaya çıkarılmasını sağlayan, usulsüz taltif dosyalarına ulaşmıştır. Bu hususun değerlendirilmesi yararlı olacaktır” ifadesi yer aldı. Bu talep devreye konuldu.

Eşim 27 yıllık memur evimiz bile yok

Gözaltındaki emniyet mensuplarının eşleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı. Güvenlik Daire eski Başkanı Bedir A’nın eşi Züleyha A, suçlamaları reddederek, “Eşim 27 yıllık devlet memuru ancak bir evimiz bile yok. Kiradayız” dedi.