İspanya'da özellikle ülkenin doğusunda artan Katalonya ve Aragon özerk bölgelerinde artan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan yeni vakalar, Avrupa'nın diğer ülkelerinde endişelendiriyor.

Fransa'nın ardından Belçika da vatandaşlarına Katalonya'ya gitmemeleri yönünde uyarı yaptı.

Belçika Dışişleri Bakanlığının güncellediği Kovid-19 ile ilgili tavsiyelerin olduğu sayfada, İspanya'nın Katalonya bölgesinde bulunan Lleida ve Aragon bölgesindeki Huesca kentlerine gidişlerin zorunluluk haricinde yasaklandı.

Ayrıca bu iki kentten Belçika'ya gelenlerin tedbir amaçlı 14 gün karantina altında olacakları ifade edildi.

Fransa Başbakanı Jean Castex de dün yaptığı açıklamada, vatandaşlarına Katalonya bölgesinde gitmemeleri tavsiyesinde bulunarak, Fransa-İspanya sınır geçişlerinde yeni kısıtlamaların getirilmesi için İspanyol hükümeti ile görüşmeler yapıldığı kaydedilmişti.

Diğer yandan Katalonya özerk yönetimi, son 24 saatte bölgesinde Kovid-19'da 1493 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Katalonya'da mevcut durumda 71'i yoğun bakımda olmak üzere Kovid-19 teşhisi konulan 300'den fazla kişinin tedavisine hastanede devam edildiği bilgisi paylaşıldı.

İspanya'da bugün itibarıyla yaklaşık 300 yerde aktif durumda Kovid-19 vakaları bulunurken, Aragon, Katalonya, Madrid, Navarra, Bask ve Endülüs bölgelerinde salgının artış hızı dikkati çekiyor.​​​​​​​

İspanya Sağlık Bakanlığının cuma günü açıkladığı son verilere göre Kovid-19'dan şimdiye kadar ülke genelinde 28 bin 432 kişi hayatını kaybederken, toplam vaka sayısı 272 bin 421 olarak bildirilmişti.​​​​​​​

KORONAYI ETKİSİZ HALE GETİREN MASKE

Portekiz'de bazı akademisyen, bilim merkezleri ve şirketlerin iş birliğinde yürütülen çalışmalarda, yeni tip koronavirüs pandemisinin (Kovid-19) etkisizleştirdiği öne sürüldüğü ilk maskenin geliştirildiği belirtildi.

Lizbon'daki Joao Lobo Antunes Moleküler Tıp Enstitüsü'nün basına yaptığı açıklamada, "MOxATech" olarak adlandırılan ve nisan ayından bu yana satışta bulunan maskenin yapılan bir dizi testten sonra Kovid-19 virüsünü etkisizleştirme özelliği olduğunun şimdi ortaya çıktığı duyuruldu.​​​​​​​

Verilen bilgilerde, maskede kullanılan tekstil malzemesinin ve koruyucu ekipmanın, teması halinde virüsü etkisizleştirme özelliğine sahip olduğunun yapılan analizlerin ardından yeni belirlendiği ifade edildi.​​​​​​​

Enstitüde görevli olan virolog Pedro Simas, "Maskede kullanılan kumaş ile belirli oranda virüs içeren bir solüsyonu temasa geçirip, belirli zaman aralıklarında virüsün etkinliği analiz edildi. Maske, 50 kez yıkanmasından sonra bile SARS ve Kovid-19'u etkisiz hale getirmeye devam etti. Virüsün maske ile temasından bir saat sonra etkisini yüzde 99 azalttığı gözlemlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Lizbon'daki enstitüden önce Fransa'nın Lille kentindeki Pasteur Enstitüsü'nün de maskede kullanılan malzemelerle ilgili farklı testler yapıldığı ve maskenin, H1N1 (Domuz gribi), Korona-type ve Rota virüsleri üzerinde de etkili olduğunun onaylandığını kaydetti.

Su geçirmezlik ve tekrar kullanılma özellikleri bulunan, farklı katmanları birleştiren teknik bir kumaşla geliştirilen maskenin MO adlı Portekiz markası tarafından tüm dünyaya satılmaya başlandığı ilan edildi.

İTALYA'DA DURUM KÖTÜ 

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 5 artarak 35 bin 102 olarak kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, ülkede 5 aydır süren Kovid-19 salgınına ilişkin son bilgileri ilan etti. Pandeminin başından bu yana Kovid-19 bulaşanların toplam rakamı 245 bin 864 oldu. Son 24 saatte 275 yeni vaka belirlendi. Ülkede 4 gün üst üste, günlük yeni vaka sayısı 250 rakamının üzerine çıktı.​​​​​​​

Ülkedeki aktif vaka sayısı, yeni vakalardaki artışın da etkisiyle 12 bin 442 oldu. Yoğun bakımdakilerin sayısı ise 41 olarak kaydedildi. İyileşenlerin sayısı bugün 128 artışla 198 bin 320 oldu. Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte sadece 5 artarak 35 bin 102'ye yükseldi. İtalya'da bugüne kadar 6 milyon 520 bin 46 test yapıldı.​​​​​​​

Bu arada, İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Dünyadaki yeni vakaların sayısı endişe verici şekilde artışını sürdürüyor. Dün sadece 24 saatte 284 bin 196 pozitif vaka kaydedildi. Biz ülkemizi, kötüleşen uluslararası bağlamda korumalıyız. Tek bir evrende yaşıyoruz. Bu savaş, sadece dayanışma ve kararlılıkla kazanılır." denildi.