İçişleri Bakanlığı'ndan iki ayrı genelge 81 ile gönderildi. bakanlıktan gönderilen ilk genelge  "Sevgililer Günü"nü de kapsayan  12-13-14 Şubat tarihlerini kapsıyor.  Diğer genelge ise okulların açılması ile ilgili.

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında köy okullarının 15 Şubat, diğer okulların ise 1 Mart tarihi itibarıyla açılması kararlaştırılmıştı.İçişleri Bakanlığı kısıtlama saatlerinde okul/kurumlarında olacak olan öğretmen ve öğrencilerin kısıtlamadan muaf tutulacağını daha önce açıklamaştı. İçişleri Bakanlığı, örgün eğitim yapılması uygun görülen eğitim kurumu öğretmen ve öğrencilerinin sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasına yönelik genelge yayımladı. 
 
Valiliklere gönderilen resmi yazıda şunlara vurgu yapıldı:
 
1- Kısıtlama saatinde okul/kurumlarında görevli olacak öğretmen ve öğrencilere muafiyet belgeleri görev yaptıkları okul/kurum müdürlüklerince verilecek,
 
2- Öğretmen ve öğrencilerden 65 yaş üstü ile 20 yaş altı olanlar kısıtlama saatlerinde toplu taşıma kısıtlamasından da muaf tutulacak.
 
Yayımlana resmi yazıya göre eğitim kurumu öğretmen ve öğrencilere kurum adresi ve ders programını ihtiva eden bir belge verecek. Bu belge ile öğretmen ve öğrenciler güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkabilecek. İçişleri Bakanlığı, İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının bu yazıya uygun olarak kararlar almasını istedi.

DAHA ÖNCE KISITLAMADAN MUAF TUTULMUŞLARDI 
 
İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine gönderdiği genelgede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirilmeler neticesinde “Sokağa Çıkma Kısıtlaması Uygulanan Süre ve Günlerde Muaf Tutulacak Yerler ve Kişilere Dair Liste’ye” ekleme yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.Motorlu taşıt sürücü kursları, havacılık ve denizcilik kursları, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları ve iş makineleri sürücü eğitim kurslarına devam eden kursiyerlere yönelik hafta sonları düzenlenmesi zorunlu olan direksiyon eğitim sınavları ile diğer teorik ve uygulama sınavlarında görev alan komisyon görevlileri, usta öğreticiler ve bu sınavlara girecek kursiyerler sokağa çıkma kısıtlamalarında istisna kapsamına alındı.Milli Eğitim Bakanlığı EBA LİSE TV MTAL ve EBA platformunda yayınlanmak üzere Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında çalışmaları devam eden uzaktan eğitim video çekimi, kurgu ve montaj faaliyetlerini yürütmekte olan ya da söz konusu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan personel sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak. 
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK 
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıkta düzenlenen bilgilendirme toplantısında yüz yüze  eğitime ilişkin detayları açıkladı. Tüm çaba ve gayretlerinin çocukları okullarıyla sağlıkla ve güvenle  buluşturmak olduğunu belirten Selçuk, bundan dolayı her gün ve bazen günde birkaç  kez dünyadaki ve Türkiye'deki bilimsel verileri ve raporları gözden  geçirdiklerini söyledi. Selçuk, büyük bir ekibin verilerin akışını uygulamalarla  ilişkilendirip, il il ayrıntılı verileri takip ettiklerini anlatarak Bilim  Kurulu'nun ortaya koyduğu görüşlerin dikkatle değerlendirilip fiziksel ve ruhsal  sağlık, psikososyal ve akademik ölçme değerlendirme verilerinin karşılaştırmalı  olarak dikkate alındığını aktardı.
 
"Salgının seyrine bağlı olarak bazı köylerde uzaktan eğitim  önerebilecek"
 
 Türkiye'nin salgın tedbirleri açısından eğitim alanındaki  uygulamalarıyla veriye dayalı bir şekilde dünyada örnek gösterilen ülkeler  arasında olduğunu ifade eden Selçuk, uzaktan eğitime başlanılan 23 Mart 2020  tarihinden bugüne kadar televizyon kanallarında yayımlanan 10 bin ders videosu ve  on milyonlarca saatlik canlı dersle olağanüstü bir performans sergilediklerini  kaydetti. Selçuk, tüm öğretmen, eğitim çalışanları ve bu süreçte sabırla destek  veren velilere şükranlarını sunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün  Kabine Toplantısı'nın ardından ikinci dönem itibarıyla uzaktan eğitimden yüz yüze  eğitime geçişle ilgili süreci ana hatlarıyla paylaştığını hatırlattı. Daha önce de eğitim öğretim takviminde belirtildiği gibi 15 Şubat  Pazartesi günü ikinci yarı yıla başlanılacağını anımsatan Selçuk, "Köylerimizde  salgının hiç olmadığı ya da düşük seyrettiği görüldüğünden çocuklarımızın  eğitiminin salgına bağlı olarak daha fazla aksamaması için köy okullarımızı tüm  kademelerde yüz yüze ve tam zamanlı olarak açıyoruz. Elbette salgının seyrine  bağlı olarak il hıfzıssıhha kurulları bazı köylerimizde uzaktan eğitimi  önerebilecektir." diye konuştu.
 
   "Özel gereksinimli öğrencilerimiz için de özel eğitim okullarımız ve  sınıflarımız eğitim vermeye başlayacak"
 
 Selçuk, okul öncesi eğitime verdikleri öneme değinip, bunun eğitimin  başlangıcı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Bu sebeple çocuklarımın güçlü bir başlangıç yapmaları ve daha da  gecikmemeleri için 15 Şubat'ta tüm bağımsız anaokullarımızı da tam zamanlı açma  kararı verdik. 1 Mart Pazartesi günü ilkokullarımızın tüm sınıf düzeyleriyle  açılması kararını aldık. İlkokul öğrencilerimiz eğitimlerine yine seyreltilmiş  şekilde haftanın iki günü devam edecekler. Aynı tarihten itibaren özel  gereksinimli öğrencilerimiz için de özel eğitim okullarımız ve sınıflarımız  eğitim vermeye başlayacaklar.
 
 1 Mart tarihinde okullarımız, sınav döneminde olan 8. ve 12. sınıf  öğrencilerimiz için de kapılarını açacak. Onların verimli bir şekilde sınavlara  hazırlık yapmaları ve öğretmenleri ile birebir çalışmaları çok önemli. Bu nedenle  öğrencilerimiz eğitimlerine 1 Mart'ta tam zamanlı olarak başlayacak ve Bilim  Kurulu'nun öngördüğü şartlar çerçevesinde sınıflarda yerlerini alacaklar.   Ayrıca, halihazırda devam etmekte olan Destekleme Yetiştirme Kurslarına bu  öğrencilerimizin daha rahat ulaşabilmeleri için sokağa çıkma kısıtlaması olan gün  ve saatlerde öğrencilerimiz özel izinli sayılacaklardır."
 
 "Lise öğrencilerinin birinci dönemden kalan sınavları mart  içerisinde planlanacak"
  
Lise öğrencilerinin birinci dönemden kalan sınavlarının mart  içerisinde planlanarak yüz yüze gerçekleştirileceğini ve bu sınavların kapsamının  1 Kasım 2020'ye kadar geldikleri ders konularını içerdiğini bildiren Selçuk,  sözlerine şöyle devam etti: "Öğrencilerimizin okullarımızda yüz yüze eğitime katılımları elbette  geçen dönemde olduğu gibi yine velilerimizin kararına bağlı olacaktır.   Çocuklarını yüz yüze eğitime göndermek istemeyen velilerimizin, durumlarını  yazılı olarak bulundukları okullara beyan etmelerini rica ediyoruz. Bu durumda  çocuklarımız devamsız sayılmayacak, uzaktan eğitime devam edecek ve müfredattan  da sorumlu olacaklar.
 
Hepinizin bildiği gibi öğretmenlerimiz Kovid-19 aşısının uygulama  sıralamasında öncelikli gruba alınmıştı. Süreci hızlandırmak adına, yüz yüze  eğitime başlayan öğretmenlerimiz için şubat ayı içerisinde aşı uygulamasının  yapılması planlanmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın da tespitleri doğrultusunda  özellikle bazı illerimizde salgınla ilgili vaka sayılarının çok düşük seviyelerde  olduğu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte salgının da seyrine bağlı olarak il  hıfzıssıhha kurullarının ve valiliklerin kararı doğrultusunda farklı sınıf  düzeyleri ve okul kademelerinde de il bazlı olarak yüz yüze eğitime başlanmasıyla  ilgili kararlar alınabilecektir."
 
  "Uzaktan eğitim sürecinde okulların temizliğini standartlara göre  belgelendirme işlemleri yapıldı"
 
  Selçuk, uzaktan eğitimin devam ettiği süreçte okulların temizliğini  standartlara göre belgelendirme işlemlerini çok hızlı bir şekilde yapıldığını ve  eksiği olan okullarda önlemlerin de alındığına işaret ederek şu bilgileri verdi:  "Biz, Bakanlık olarak çocuklarımızın, öğretmenleri ve akranlarıyla yüz  yüze eğitim alamamasından kaynaklı eğitim eksikliklerinin farkındayız ve yakın  takibindeyiz. Bu bağlamda öğrenme kayıplarının giderilmesi için kapsamlı bir  program başlatıyoruz. Bu konudaki hazırlıklarımızı ve destek kaynaklarımızı  önümüzdeki günlerde öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle paylaşacağız. Alınan kararın başarıya ulaşabilmesi ve öğrencilerimizin tamamının yüz  yüze eğitime başlayabilmesi ancak ve ancak hijyen kurallarına uyulmasına, maske  ve mesafe hassasiyetiyle salgının seyrindeki düşüşe bağlı. Taktığınız her maske,  koruduğunuz her mesafe ve uyguladığınız her temizlik kuralı ülkemizin geleceği  için çocuklarımızın eğitimi için bir nefes oluyor. Hepinize teşekkür ediyor,  dikkat ve özeninizi rica ediyorum."
 Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi
 
Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu
belgelemek suretiyle;
 
1. TBMM üyeleri ve çalışanları,
2. Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri
dâhil),
3. Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile
işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı
bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.), buralarda çalışanlar ile ibadethanelerdeki
din görevlileri,
4. Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, İl/İlçe Salgın Denetim
Merkezleri, Göç İdaresi, Kızılay, AFAD ve afet kapsamındaki faaliyetlerde görevli olanlar
ve gönüllü olarak görev verilenler,
5. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan
hastaneleri ile buralarda çalışanlar, hekimler ve veteriner hekimler,
6. Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay'a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),
7. İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin
faaliyet yürüten iş yerleri ile buralarda çalışanlar,
8. Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar,
9. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı,
pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,
10. Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan
firmalar ve bunların çalışanları,
11. Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve
yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,
12. Oteller ve konaklama yerleri ile buralarda çalışanlar,
13. Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri ile bu yerlerin
görevlileri ve gönüllü çalışanları, 30.04.2020 tarih ve 7486 sayılı Genelgemizle oluşturulan
Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar,
14. İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını
karşılamak üzere dışarı çıkanlar,
15. Gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde
çalışanlar ile gazete dağıtıcıları,
16. Akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar,
17. Sebze/meyve ve su ürünleri toptancı halleri ile buralarda çalışanlar,
18. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri, üretilen
ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ile buralarda çalışanlar,
19. Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye
görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar,
20. Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesis ve
işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi) ile
bu yerlerde çalışanlar,
21. Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve
altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar ile servis
hizmeti vermek üzere görevde olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,
22. Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ve çalışanları,
23. Mahalli idarelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, karla
mücadele, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere çalışacak personeli,
24. Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü
ve görevlileri,
25. Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel
ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar,
26. İş sağlığı ve güvenliği ile iş yerlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla iş yerlerinde
bulunması gerekli olan çalışanlar (iş yeri hekimi, güvenlik görevlisi, bekçi vb.),
27. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile
bunların veli/vasi veya refakatçileri,
28. Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler
(mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile),
29. Seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve
diğer görevliler,
30. Çalışanları inşaat alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı devam eden
büyük inşaatlar ile buralarda çalışanlar (Bu madde kapsamında inşaat ve konaklama aynı
şantiye alanı içinde ise izin verilir, başka bir yerden çalışanların gelmesine ve şantiyede
kalanların başka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma sadece inşaat alanı ile
sınırlıdır.),
31. Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve
işletmelerin bilgi işlem merkezleri ile çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),
32. ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler
(bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav
görevlileri,
33. İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilen, şehirlerarası karayolları
kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar,
34. Yaklaşan yılsonu işlemleri nedeniyle serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali
müşavirler ve bu meslek mensuplarıyla birlikte çalışanlar,
 
Elbab'tan acı haber geldi, bir asker şehit oldu
 
Suriye'nin Elbab ilçesinden acı haber geldi. Bir askerimiz şehit oldu. 
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu acı haberi sosyal medya hesabından duyurdu. 
Bakan Soylu yaptığı paylaşımda "Bir kahraman, bir baba... 
Ay yıldızlı bayrağımız uğruna şehadete uğurladığımız vatan evladı... 
Suriye Elbab'da Şehit düşen kahraman 
@Jandarma'mız Süleyman Demirel'e Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun" dedi.