Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’ya geldi. Ukrayna krizi ve Suriye’deki Esed rejimine yaklaşımlarında fikir ayrılığı bulunan iki ülkenin liderleri, ‘benzer düşünülen konularda işbirliğini geliştirmek için’ görüşecek ve Türkiye-Rusya arasında yeni ekonomik ve ticari anlaşmalar imzalayacak.

Erdoğan ve Putin en son 7 Şubat’ta Soçi’de bir araya gelmişti. 5. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Zirvesi’nde Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla Putin ile ikili görüşme yapacak.

Putin, ziyaretin tarihi belli olduğunda “Yeni ufuklar aramaya geliyorum” açıklaması yaptı. Ardından ziyaretten birkaç gün önce, 28 Kasım’da Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda şöyle konuştu:

"Elbette, tutumlarımız bazı konularda farklı olabilir. Bu, bağımsız dış siyaset güden devletler için doğaldır. Bununla beraber, Rusya’nın büyük önem verdiği karşılıklı diyaloğu devam ettirme noktasında ortak niyetimiz mevcuttur. Hükümetimizin tutumu ikili ticari hacmi arttırmak için yeni ufuklar açmaktır.” Türk Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, beraberinde enerji, ticaret, kültür bakanları da 10 bakanıyla ve dâhil kalabalık bir heyetle gelen Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok ticari anlaşmaya imza atacak. İki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.