Mitteldeutsche gazetesine açıklama yapan Hans-Georg Wieck, Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinin BND'nin kendi kendine alıp uyguladığı bir karar olamayacağını vurguladı.

''Alman hükümeti BND'ye Türkiye'yi izleme talimatını vermiştir" diyen Wieck, "Almanya'da Kürtler ve Kürt olmayanlar arasında gerginlik yaşanıyor. Bu aydınlatılmaya çalışılmış olabilir. Bence bu kararın alınmasında iç siyasi aktörler etkili oldu" ifadesini kullandı.

İstihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom ise istihbarat teşkilatlarını daima ikili oynadığını belirterek, "Ülkelerle hem işbirliği yapıyorlar ancak aynı zamanda onlar hakkında bilgi toplamaya devam ediyorlar. BND mesela Çin ile bazı alanlarda işbirliği içinde bulunuyor ama tabii ki Çin'e karşı casusluk yapıyor ve Çin'de aynı şekilde hareket ediyor" dedi.

Türkiye'nin Orta Asya Cumhuriyetleri'ne yönelik yoğun çalışmalarının olduğuna dikkati çeken Schmidt-Eenboom, şöyle devam etti:

"Türkiye ayrıca bölgede orta seviyede bir güç ve Suriye'ye, Irak'a, İran'a sınır olan ülke. Türkiye ayrıca Çanakkale Boğazı'nın geçişini kontrol ediyor ve AB üyeliğine aday. Bu yüzden Alman hükümeti ülkenin içindeki dengelerin nasıl olduğunu, hala derin devletin olup olmadığını bilmek istiyor olabilir."

BND'nin diğer NATO üyelerini de izlendiğini tahmin ettiğini ifade eden Schmidt-Eenboom, 1980'li yılların sonunda eski Başbakan Helmut Kohl döneminde istihbarat teşkilatınca izlenen ülkeler sıralamasında İngiltere, Fransa ve Amerika'nın üst sıralarda yer aldığını hatırlattı.

"Müttefikler arasında her zaman casusluk vardır" ifadesini kullanan Schmidt-Eenboom, BND'nin hala Alman hükümetini, Amerika’nın diş politika hedefleri konusunda bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Bild gazetesi, Alman hükümetinin her türlü telefon, internet ve diğer elektronik izlemeler konusunda BND'ye maddi destekte bulunacağını iddia etti.

Bu alanda BND'de eksikliklerin olduğu belirtilen haberde, gelecek yıl BND'nin bütçesinin yüzde 24 arttırılarak 614,6 milyon avroya çıkarılacağı ifade edildi. BND'nin bütçesi 2013 yılında 496,4 milyon avro'ydu.

Haberde, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Milletvekili Karl-Georg Wellmann'ın, "BND'nin öyle donatılması gerekiyor ki görevini tam olarak yerine getirsin" ifadesine yer verildi.