Merkez Bankası, beklendiği gibi, politika faizini 0.75 puan indirdi. Banka, diğer faiz oranlarını sabit tuttu. Piyasalarda, faiz indiriminin 0.25 puan ile 0.75 puan arasında olması bekleniyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, indirimin bu düzeyde olacağını 16 Haziran'da Konya'da yaptığı konuşmada, "Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 (0.25 puan) ya 50 (0.50 puan) ya 75 baz puanlık (0.75 puan) değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar" sözleriyle vermişti.

Merkez Bankası açıklamasında, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir" denildi.

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık

enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının da kademeli olarak azalacağı öngörüsüne yer verilen Merkez Bankası kararlarında şu değermendirme yapıldı:

"Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
 
 Faiz kararı TCMB’nin internet sitesini kilitledi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu’nun (PPK), bugün yaptığı toplantı sonrası faiz oranlarına ilişkin yaptığı açıklaması internet sitesini kilitledi. Kararın açıklandığı saat 14.00 sıralarında bankanın internet sitesine ulaşım sorunu yaşandı.