İçişleri Bakanı Efkan Ala, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun motosiklet ile yemek ve paket teslimatı yapan kuryelere yönelik başlattığı 'Güvenli sürüş eğitim programı'nın sertifika törenine katıldı. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun Seyrantepe'deki Genel Merkezi'nde düzenlenen törende başarılı kursiyerlere sertifikalarını veren Ala, program sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Çözüm süreci
Bir gazetecinin, "Çözüm süreci ile ilgili Kandil'den yapılan açıklamada, Abdullah Öcalan'ın PKK'nın kongresine katılacağı açıklandı. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bu açıklamaya twitter üzerinden sert yanıt verdi. Bu konuda ne söyleyeceksiniz" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Ala, "Biz önemli bir problemi çözmeye çalışıyor ve ciddi bir biçimde meselenin üzerinde duruyoruz. Adı üzerinde çözüm süreci. Sorunları çözme sürecidir bu. Yoksa açıklamalarla sorun üstüne sorunları bindirmeyi ya da sorunları ağırlaştırma süreci değildir. Bu konuda her şeye dikkat etmek lazım. Biz güven artırıcı önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz  ve atmosferde sizin de izlediğiniz gibi milletimizin zihninde berraklaşmış ve gayet olumlu bir biçimde seyrediyor. Onun için basın üzerinden 'o bunu dedi, bu şunu dedi' yerine biz bu meseleyi milletimizin arzu ettiği istikamette nihayetlendirme çalışmamızı sürdürüyoruz. Bu konuda da önemli aşamalar kaydediyor. Burada sabır ve istikrar gerekiyor. Bu ikisi de bizde var, yolumuza devam ediyoruz. Sorunları ağırlaştıracak dil yerine, çözümleri kolaylaştıracak dil kullanmak herkesin özenle, dikkatle üzerinde durması gereken husustur" diye konuştu.

Sarıyer'de kanlı infaz
Bir gazetecinin, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun salı günü bir açıklaması oldu, seçimlerden sonra PKK'nın yeniden terör eylemlerine girişebileceğine dair. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" şeklindeki sorusuna ise Ala, "Bekleriz ki, CHP lideri bir kerede bu konularda işe yarar, yardımcı olabilecek milletin bu ağır sorununu çözebilecek bir cümle katkıda bulunsun.  Sürekli işin olmayacağına dair etrafta olmaması için çaba sarfedenler var. Ben, Türkiye'nin Anamuhalefet partisinin o ligde olmasını arzu etmem. O da çözüme katkıda bulunanlar liginde olmalıdır. Bizim sorunumuzu değil 77 milyonun sorununu, yıllardır ağır bedeller ödediği , annelerin yürekler yakıcı gözyaşlarının döküldüğü bir konuyu, milletimize neredeyse gayri safi milli hasılasının yarısından fazlası kadar maliyetler ödettirmiş bir hususta mesafe almaya çalışıyoruz. Bu hususta ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Siyaset bir bütündür. Olması gereken şey, ana muhalefet partisi de bu meselede çözüme katkıda bulunacak cümleler kursun."

İstanbul'daki kanlı infazlar
İstanbul'da dün meydana gelen silahlı saldırılar hatırlatarak, "Cinayetlerde ilgili bir gelişme var mı?" şeklindeki bir soruya İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Arkadaşlar ciddiyetle üzerinde duruyor. Yakında öyle ümit ediyorum ki mesele aydınlanır. Ama şu anda elimizde şudur diyebileceğimiz bir done yok. Fakat kısa zamanda mesele çözülebilir bizim tahminimiz bu" diye yanıt verdi.  "İki olay arasında bağlantı var mı?" şeklindeki soruya ise Ala, Ala şu yanıtı verdi: "Onun için şimdi bir şey söylemek çok zor. Vardır da diyemem yoktur da diyemeyiz. Soruşturma sonunda elde edilecek bilgilere göre değerlendirme yapabiliriz. Olay çok daha yeni. Kısa zamanda açıklığa kavuşturulur."