Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanı adaylarının Türkiye Anayasası’nın temel ilkelerine, Anayasa'nın değişmeyen maddelerine saygılı olması gerektiğini vurguladı. İhsanoğlu, "Anayasa'nın 104. maddesinde tarifi yapılan görev ve yetkiler bahsinde geçen hususlara dikkat etmeleri lazım." dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu makamında yaptığı ziyaretinin ardından basına açıklama yaptı. Çok verimli bir görüşme yaptığını belirten İhsanoğlu, hukukun üstünlüğü, hukuk devletinin egemenliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’nın temel hükümleri üzerinde durduklarını söyledi. İhsanoğlu, cumhurbaşkanı adaylarının Türkiye Anayasası'nın temel ilkelerine, Anayasa'nın değişmeyen maddelerine saygılı olması gerektiğini söyledi. İhsanoğlu, "Anayasa’nın 104’üncü maddesinde tarifi yapılan görev ve yetkililer bahsinde geçen hususlara dikkat etmeleri lazım. Bu husustaki görüşmelerimi sayın başkana izah ettim. Kendilerinin şüphesiz bu konudaki hassasiyetleri yerindedir. Hassas davranacak adaylara da desteklerini anlamış bulunuyorum." diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI DEVLET KURUMLARINI UYUMLU ÇALIŞTIRMALI"

Feyzioğlu ise konuşmasında cumhurbaşkanı adayının kendilerine yaptıkları ziyaretten oldukça memnun olduklarını söyledi. Feyzioğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarının ağır tehdit altında olduğunu, içlerinin boşaltıldığını, milli devletin sorgulanır hale getirildiğini, kuvvetler ayrılığı ilkesinin engel olduğunun ifade edilmeye başlandığını, yıpratıldığını ve nihai hedef olarak da kaldırılmak istediğini öne sürdü. Türkiye’de bir birlikteliğin öne çıkarılması gerektiğinin altını çizen Feyzioğlu, "Bu millet olmanın gereğidir. Atatürk’ün on yılları önce uyardığı gibi, düşmanların saldırılarına ancak bu şekilde karşı ayakta durabiliriz." dedi.

"TASDİK MAKAMININ ÖTESİNDE GÖREV YAPMALIDIR"

Kuvvetler ayrılığını güçlendirmek gerektiğine dikkat çeken Feyzioğlu, şöyle devam etti: "Özgürlükler ülkesi olmak zorundadır. Gelir dağılımının bozulmasını toparlamak zorundadır. Cumhurbaşkanı adayını sanırım bu süreçte bekleyen sorunlar bunlardır. Aday cumhurbaşkanı olduğunda da Türkiye’nin sorunlarında bütün devlet kurumlarını bir makine gibi uyumlu çalıştıracak işlev görmelidir. Kuşkusuz bir tasdik makamının ötesinde görev yapmalıdır. Zor zamanlarda, cumhurbaşkanları milleti bir arada tutan tarihi görevler görürler. Bunlar içinde çözüm Atatürk’ün ışıklı yolunda kararlılıkla yürümektir."

Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği olarak herhangi bir adayın aleyhinde veya lehinde görüş bildirmelerin mümkün olmadığını söyledi. İhsanoğlu’nun düşüncelerini, tecrübelerini kısıtlı vakitte de olsa görüştüklerini dile getiren Feyzioğlu, "Ben kendisine milletimize hayırlı olsun diyorum." temennisinde bulundu.