Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’daki taksi sayısının yetersiz olduğunu ve bu yetersizliğin 5 bin yeni taksi plakasıyla çözüme kavuşacağını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sözlerini değerlendiren Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Başkanı Kıyasettin Telli, İstanbul’da 17 bin 395 ticari, 572 taksi dolmuş ve 6 bin 600 minibüs olduğunu belirterek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca başvurduklarını belirtti.  İBB’nin taksiler için kooperatif olarak çalışmalarını desteklemediklerini ifade eden Kıyasettin Telli, taksilere ve taksicilere, İBB’nin ‘28 şubat gibi post modern darbe’ yaptığını kaydetti

İstanbul’daki taksicilerin şikayet aldığını belirten İmamoğlu’nun Başkanlığını yaptığı İBB’ye, defalarca İstanbul’daki taksi sayısı ile şikayet sayılarını açıklamalarını istemelerine karşın yanıt almadıklarını belirten Telli, “İstanbul Valisi Ali Yerlikaya bir tweet attı. ‘Taksicilerimiz günde 1 milyon 403 bin adet yolculuk yaparlar’ diye. Bunun akabinde İBB, bazı haber kanallarını beyaz masanın içine alarak köpürte köpürte dediler ki, günde taksiciler için 490 adet şikayet var. Bu arkadaşlar matematik bilmiyorlar herhalde. Kusurları savunduğum için söylemiyorum. Ama 1 milyon 403 bin adet yolculuktan 490 şikayet, yüzde 1 bile değil. İETT’nin ve metrobüse şikayet oranının yüzde 15 civarında ” diyerek İBB’nin istatistiklere göre konuşmadığını belirtti.

“İBB taksici esnafını korumuyor”

“İBB, taksici esnafını korumuyor, gözetmiyor. Bize hiçbir destek vermedi. Anadolu da birçok belediye yakıt, dezenfektan, maske, eldiven desteği verdi. Biz müracaat ettik. Minibüsçülere maske dağıttılar. Bize vermediler. Israr ettik. Bazı oto yıkama istasyonlarıyla anlaşma yaptılar. Burada araçlarınızı ayda bir kereye mahsus araçlarınızı dezenfekte edebilirsiniz dediler. Oysa İçişleri Bakanlığı haftada bir dezenfekte mecburiyeti getirdi” şeklinde konuşan Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Başkanı Telli, büyükşehir belediyesinin esnafa sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Kıyasettin Telli, Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları sonrası taksi plakalarında yüzde 10 civarında değer kaybına neden olduğunu belirtti. İBB’nin koronavirüs pandemisi süresinde sağlıkçılara gereken desteği göstermediğini ifade eden Telli, “Biz sokağa çıkma yasağı günlerinde, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’ndan da onay alarak, sağlıkçılarımızı ücretsiz taşıdık. Bu süreç sonrasında bizim gayretimizin İBB’yi kızdırdığını düşünüyorum” dedi.

“İstanbul’u kilitleriz” sözlerine kınama

Taksiciler olarak kooperatiflerinin ve derneklerinin olduğunu ve hiçbir yetkili kuruma başvurulmadan İstanbul’daki herhangi bir taksici esnafından alınan yorumların 52 bin taksiciye mâl edilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “Biz  o açıklamayı kınıyoruz. İstanbul halkına hizmet etmekten şeref duyarız. Kesinlikle halkımıza en ufak sıkıntı verecek eylemin içinde olmayız” dedi. Taksiciler Esnaf Odasının yayınlamadığı bir açıklamayı muhatap almak istemesinin taksici esnafını tartışma sahasına çekmek istediğini ifade eden Telli, tartışmak istemediklerini ve çözüm yolunu arayışında olduklarını tercih ettiklerini belirtti.

“Hukukta ve yargıda hakkımızı koruyacağız”

Hukuka uygun şekliyle haklarını koruyacaklarını belirten Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Başkanı Kıyasettin Telli, “Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Yetki gaspı yapmamasını tavsiye ederiz. Konuyu meclise götürüp olmazsa encümen kararıyla sorunu çözeceğini belirtmesi yetki gaspıdır” ifadeleriyle taksi sayısını belirlemenin UKOME’nin yetki ve sorumluluğu altında olduğunu belirtti. Taksi plakasının 6750 sayılı kanunun 5. Maddesi gereği ticari hat ve plaka taşınır mal olduğunu belirten Telli, amacının AK Parti’nin red oyu vermesiyle amaçlarını gerçekleştiremedikleri için algı oluşturacağını vurguladı.

İmamoğlu’ndan sorumlu ve yetkililerin bir araya gelerek çözüme ulaşmak adına çalışmalar yapılmasını isteyen Telli, kimin yaptığı belli olmayan kişilerin açıklamalarını dikkate almaması gerektiğini belirtti. Kıyasettin Telli, kooperatiflerinin ve odalarının taksilere yönelik gereken adımları atacağını açıkladı.