Ülke ekonomisine yıllık 240 milyon dolar zarar veren ve bin 200’ü doğrudan çalışan olmak üzere yaklaşık 10 bin kişiyi olumsuz etkileyecek olan hukuksuz engellemeyi savunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin savunması şoke etti. Güllüce, Koza Madencilik şirketine ait madenlere ruhsat verilmemesiyle ilgili olarak , "Böyle bakkal dükkanına ruhsat verir gibi ruhsat verilmez. Üzerinde çalışılır, edilir. Zaman içerisinde çözülür." dedi.
 
İŞTE BAKAN GÜLLÜCE'NİN BİLMEDİĞİ GERÇEKLER:

SN. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANI’NIN AÇIKLAMALARINA İSTİNADEN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI
 
SN. BAKAN’IN YAPTIĞI AÇIKLAMALARDAN, ÇED (ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ) VE GFB (GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ) SÜRECİNİ KARIŞTIRMIŞ OLDUKLARI ANLAŞILMAKTADIR. 
 
ŞİRKETİMİZE VERİLMEYEN BELGE ÇED DEĞİL, GFB BELGESİDİR.  
 
İŞLETMELERİMİZ ÇED OLUMLU BELGELERİNİ 2012 YILINDA ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN ALMIŞTIR. BU KONUDA HERHANGİ BİR TARTIŞMA DA YOKTUR. 
 
SN. BAKANIMIZA BİLGİ OLMASI AÇISINDAN;
 
ÇED RAPORU; PROJE ÖNCESİNDE, İŞLETME SIRASINDA VE SONRASINDA PROJENİN HAVAYA, SUYA, TOPRAĞA, FLORA FAUNAYA (BİTKİ ÖRTÜSÜ VE HAYVANLARA), EKOLOJİK SİSTEME, HALK SAĞLIĞINA ETKİLERİNİN OLUP OLMADIĞININ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİN İNCELENDİĞİ VE DEĞERLENDİRİLDİĞİ BİLİMSEL VE TEKNİK BİR RAPORDUR. 

ÇED SÜREÇLERİ ŞU ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMEKTEDİR:
 
1- ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI KOORDİNASYONUNDA ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI, MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DOĞA KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ, ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ, KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ, SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ, VALİLİK, BELEDİYE VE BUNUN GİBİ KURUM TEMSİLCİLERİNİN KATILIMIYLA İNCELEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KURULUR. 

2- PROJE HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMEK ÜZERE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPILIR.

3- BU TOPLANTININ SONUCUNA GÖRE BAKANLIKCA RAPOR FORMATI BELİRLENİR. 

4- RAPOR HAZIRLANARAK İNCELEME VE DENETLEME KOMİSYONU’NA SUNULUR. 

5- KOMİSYONUN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA NİHAİ HALE GETİRİLİR. 

6- RAPORUN NİHAİ HALİ ASKIYA ÇIKARTILARAK HALKIN GÖRÜŞÜNE SUNULUR.

7- ASKI AŞAMASINDAN SONRA RAPOR BAKANLIĞIN ONAYINA SUNULUR. 

8- BU AŞAMALAR BİTTİKTEN SONRA BAKANLIK TARAFINDAN ÇED OLUMLU BELGESİ VERİLİR VEYA VERİLMEZ. 

BU AŞAMALARIN BAŞARIYLA TAMAMLANMASI YAKLAŞIK 2 YIL SÜRMEKTEDİR.

İŞLETMELERİMİZ ÇED SÜRECİNDEN MUAF TUTULMAMIŞTIR. 

ŞİRKETİMİZ, 2 YIL SÜREN VE TÜM BAKANLIKLARIN OLUR ONAYINI ALARAK BU SÜRECİ BAŞARIYLA TAMAMLAMIŞTIR. 2012
YILINDA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN ÇED OLUMLU KARARI VE BELGESİ ALINMIŞTIR. ÇEVRESEL BİR SORUNUMUZ OLMADIĞI AÇIKTIR. BU KONUDA HERHANGİ BİR SORUN YOKTUR. 
 
YİNE SN. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZ’A BİLGİ OLMASI AÇISINDAN;

GFB NEDİR?

1- YATIRIMIN TAMAMLANMASINDAN SONRA İŞLETMENİN FAALİYETE GEÇMESİ VE FAALİYET SIRASINDAKİ EMİSYON ÖLÇÜMLERİNİN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. 
 
2- TESİS ÇALIŞMADAN BU ÖLÇÜMLERİN YAPILABİLMESİ MÜMKÜN OLMADIĞINDAN 1 YIL SÜRE İÇİN VERİLEN BELGEYE GFB BELGESİ DENİLMEKTEDİR. 

ÖNEMLİ NOT: 

ŞİRKETLER YATIRIMA BAŞLAMADAN, HENÜZ PROJE AŞAMASINDAYKEN ÇED SÜRECİNİ BAŞLATIRLAR. 
 
- ÇED SÜRECİ İÇERİSİNDEKİ DEĞERLENDİRMEDE, PROJENİN İNSANA VE ÇEVREYE OLUMSUZ BİR ETKİSİ OLMADIĞI ANLAŞILDIĞI TAKTİRDE ÇED OLUMLU KARARI VERİLİR. 

- ŞİRKETLER, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN ÇED OLUMLU KARARI ALDIKLARI TAKTİRDE YATIRIMA BAŞLARLAR. 

- SN. BAKAN’IN ENDİŞE ETTİĞİ KONULARIN TAMAMI ÇED SÜRECİNDE İNCELENMİŞ VE ENDİŞEYE MAHAL OLMADIĞI, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN ÇED OLUMLU KARARI VERİLEREK AÇIKÇA ORTAYA KONMUŞTUR. 

- SN. BAKAN’IN GFB BELGESİ’NİN VERİLMEMESİNE MAZERET OLARAK GÖSTERDİĞİ TÜM NEDENLER, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN ALDIĞIMIZ ÇED OLUMLU BELGESİ İLE AÇIKÇA CEVAPLANDIRILMIŞTIR.

ÜZÜLEREK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZ’I BİLGİLENDİRMEK MECBURİYETİ HASIL OLMUŞTUR. 

SAYGILARIMIZLA ARZ EDERİZ...

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ AŞ