Erdoğan, "Türkiye iç ve dış politikasını teröristlerin, sokak serserilerinin şiddet eylemleriyle belirleyecek bir ülke değildir" sözleriyle göstericilere tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meydan Park'ta toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm ülkeme, tüm milletime, tüm dünyaya açık açık ifade ediyorum. Türkiye bölgemizde yaşanan çatışmaların hiçbirinde taraf değildir. Türkiye hiçbir mezhebin, hiçbir etnik kökenin yanında ya da karşısında değildir. Bütün bu krizler başladığı andan itibaren bizim tarafımız hep barış oldu, diyalog oldu. Bizim tarafımız hep insanların özgürce ve emniyet içinde yaşamaları oldu" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

-Halkı Müslüman olan bazı ülkeler, eğer Esed rejimine sahip çıkıyorlarsa bunun hesabını bu dünyada da ebedi alemde de veremezler ve hala bunlar üzerinden parasal destekten bahsedenler, silah, mühimmattan bahsedenler bunun hesabını veremezler.

-Suriye halkı bizim kardeşimizdir, sorunumuz yok ama Suriye yönetimiyle terör estirdiği için sorunumuz var.

-Kardeşliğimizi güçlendirecek çözüm süreci, içeride ve dışarıda birilerini rahatsız ediyor. Önce 'Türkiye teröre destek veriyor' diye algı operasyonu yaptılar, başarılı olamadılar. Ardından Türkiye ekonomisine karşı algı operasyonu başlattılar orada da başarılı olamadılar. Kredi derecelendirme kuruluşlarını devreye soktular, onunla başarılı olmaya çalıştılar onda da başarılı olamayacaklar. Şu anda da içerideki piyonlarını, maşalarını kullanarak sokakları terörize etmek gibi alçakça bir yöntemi uygulamaya başladılar. İnanın bunu da başaramayacaklar.

-Tezkereye karşı çıkanlar şimdi Türkiye'nin Kobani'ye asker göndermesini konuşuyor.

-O Vandallar, o yağmacılar, Türk bayrağına saldıran o hainler er ya da geç bulunacak, hepsinden de bunların hesabı sorulacaktır. Türkiye iç ve dış politikasını teröristlerin, sokak serserilerinin şiddet eylemleriyle belirleyecek bir ülke değildir. Hem sokaktaki o maşalar, hem de onların iplerini tutan efendileri bilsinler ki Türkiye sokak eylemlerinden korkup istikamet değiştirecek bir ülke de değildir

-Türkiye bu vandallığa asla boyun eğmez, bugün eğmedi yarın da eğmeyecek.

-Tüm vatandaşlarımdan bu olaylar karşısında soğukkanlı, itidalli olmaya davet ediyorum. Tuzak çok açık.

-Anamuhalefet partisinin başındaki zat Esed'i korumak için mi bu adımları atıyor. Şimdi çıkmış akıl veriyor, 'Kobani'ye yönelik tezkere' sen o aklı kendine sakla. Böyle konuşmak istemezdim bu makamdan ama artık bir cumhurun başı olarak bunları söylemek, konuşmak durumundayız.

-Şimdi hep birlikte, birlik beraberlik zamanı olan böyle bir dönemde, bu yapılan teröre karşı elbirliği zamanıdır, güçbirliği zamanıdır. Bu tuzağa düşersek kaybeden hep birlikte millet olur. Ama biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Öfkesine yenilen, bu hainler karşısında sabrını, itidalini muhafaza edemeyen inanın bunların tuzaklarına düşmüş, bunların ekmeğine yağ sürmüş, bunların arzularını yerine getirmiş olur.

-Bu kervan, barış kervanıdır. Barış kervanını tehdit eden hangi unsurlar varsa, bunlara karşı hukuki zemin çok daha güçlü hale getirilecektir.

-Çözüm süreci şımarıklığa göz yummak değildir. Çözüm süreci gayrımeşruluğa, illegaliteye müsamaha göstermek değildir. Çözüm süreci boyun eğmek değildir, tehditlerden korkup geri çekilmek değildir. Eğer birileri çözüm sürecini böyle şımarıklık olarak anlıyorlarsa çok büyük bir yanılgının içindeler.

-Çözüm sürecine, kardeşlik sürecine, elimi, bedenimi, canımı koydum. Her ne pahasına olursa olsun 77 milyonun kardeşliğini tesis etmek için, barış ve huzur için son nefesime kadar da mücadele etmeye devam edeceğim.