Erdoğan: Bu ziyaret çok ciddi bir başlangıç olacak 

Bağımsızlık Sarayı'ndaki törende, Türk ve Belarus milli marşlarının dinlenilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Lukaşenko tören kıtasını denetledi.

Heyetlerin tekdiminin ardından Türk ve Belarus bayrakları önünde basın mensuplarına tokalaşarak poz veren Erdoğan ve Lukaşenko, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Baş başa görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gecikmeli de olsa Türkiye'den ilk defa Belarus'u ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olması hasebiyle mutlu olduğunu, bir başka mutluluğunun da Türkiye'nin Belarus'un bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmasından kaynaklandığını ifade etti.

"Geleceğe yönelik Belarus ile bölgede birlikte yapacağımız, özellikle ekonomik alanda çok büyük işler var." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık 90 milyon olduğunu, bunun ekonomik alanda çok büyük işler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ticari hacimde 2013, 2014, 2015'te bir düşüş mevcut. Bunu çok kısa zamanda 1 milyar dolar hacmine çıkarabiliriz. İki ülkenin 90 milyonluk nüfus hacmi için bu zor değil." dedi.

"Bu ziyaret çok ciddi bir başlangıç olacak"

Türk girişimcilerin, Belarus'taki yatırım hacminin 1,5 milyar civarında olduğunu bildiren Erdoğan, 200 civarında iş adamıyla Belarus'ta bulunduklarını ifade etti.

Erdoğan, ülkedeki girişimcilere işaret ederek, "Siz de 300 girişimciden bahsediyorsunuz. Bu akşam birlikte onlara vereceğimiz heyecan, onlara katacağımız güç, inanıyorum ki birlikte onların çok büyük işler yapacağını ortaya koyacaktır." dedi.

Beraberindeki iş adamlarının Belarus'a çok farklı baktığına dikkati çeken Erdoğan, Belarus'taki iş adamlarıyla beraber atılacak adımların, her iki ülke için de kazan-kazan esasına göre önemli olacağını dile getirdi.

Erdoğan, iki ülkenin yaklaşımlarında gerek siyasi, gerek ekonomik alanlarda farklılık bulunmadığını belirterek, "Birbirimize karşı olan ilgi, alakamız zaten çok olumlu. Bu ziyaret bundan sonrasıyla ilgili çok ciddi bir başlangıç olacaktır. Onun için bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

Lukaşenko: Belarus tarihinde en geniş kapsamlı forum

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk ziyareti olduğunu hatırlatarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. İki ülkenin ticari ilişkilerinin, kişisel üst düzey ilişkilerden biraz geride kaldığına işarete eden Lukaşenko, "Buna rağmen gelecek vadeden oldukça iyi emareler mevcuttur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iş forumuna katılacaklarını anımsatan Lukaşenko, Türkiye'den 200, Belarus'tan da 300'ü aşkın firmanın forumda bulunacağını, bunun Belarus tarihinde en geniş kapsamlı forum olacağını bildirdi.

Lukaşenko, "Sayın Cumhurbaşkanı sizin ziyaretinizle ilişkilerimizde bir üst aşamaya geçebileceğimize eminim. Bağımsızlığımızı kazandığımız günden itibaren Türkiye ile kurduğumuz ilişkilerimizde son derece samimi olduğumuzu bilmenizi isterim. İlişkilerimizin samimiyetine güvenebilirsiniz, bu konuda sizi temin ediyoruz. Türkiye'ye karşı her zaman tahmin edilebilir şekilde açık davranacağımıza emin olabilirsiniz." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşine tuz ve ekmek ikram edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emnie Erdoğan, özel uçak “TUR” ile saat 10.50'de Belarus’un başkenti Minsk'e inişlerin ardından, iki Belaruslu genç kız, milli kıyafetleriyle, belarus ananesi olan tuz ve ekmek ikram etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, bir parça ekmeği tuza banarak yedi.