Ermenistan’ın  Azerbaycan sınırlarındaki mevzilerine düzenlediği saldırılar sürerken söz konusu saldırılardan dolayı can kayıpları Azerbaycan  tarafından protesto ediliyor. Binlerce Azerbaycan halkı 12 Temmuz’da yaşanan olaylardan dolayı birlik olarak sloganlar attı, kortej oluşturdu. Ermenistan ordusunun namlusunu Azerbaycan’daki sivil halka doğrulttuğunu ve köylere top atışlarının yapıldığını söyleyen Dr. Vesile Möhsümova, “Azerbaycan’daki çocuklar, kadınlar ve yaşlı insanlar zarar gördü. Ama Azerbaycan ordusu geri çekilmedi. Misliyle cevap verildi” dedi. Azerbaycan topraklarının savunulması için her zaman dik duracaklarını belirten Dr. Möhsümova, yaşanan olaylarda dış güçlerinin etkisinin büyük olduğunu belirtti. Askeri,siyasi, örgütlenme ve birçok faktörde Ermenistan’ın dış destekler sayesinde varlığını sürdürebildiğini ifade eden Dr. Vesile Möhsümova, Ermenistan’ın özellikle Azerbaycan’ın batı kesimine ve Tovuz bölgesine saldırılar düzenlendiğini belirtti.

Azerbaycan ordusunun yaşanan olaylardan dolayı hiçbir toprak kaybı yaşamadığını söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı  Devlet Yönetimi Akademisi Dr. Öğretim Üyesi Vesile Möhsümova, Ermenistan’ın hain saldırılarının boyutunu açıklamak için şöyle konuştu: Başka türlü sonuç elde edemeyen Ermenistan, Azerbaycan’ın Dondar Kuşçu köyüne 20’den fazla top mermisi yağdırdı. Bir köye 20’den fazla top atışı yapmak Azerbaycan halkının büyük tepkisine sebep oldu” dedi.

Ermenistan, Azerbaycan topraklardan çıkacak!

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına girmesini ilk tanıyan ülkelerden birinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu belirten Dr. Vesile Möhsümova, “Azerbaycan’ın imza toplaması sonucunda yakın zaman içerisinde ABD’de Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarından derhal çıkarılması gündeme gelecektir. Biz artık bu kararın çıkmasını bekliyoruz” dedi. Azerbaycan topraklarında yaşayan Ermenilerin, ABD, Kaliforniya’da, Los Angeles’ta veya Rusya’nın diğer kesimlerinde yaşayanlardan daha az olduğunu belirten Dr. Vesile Möhsümova, dünyanın koronavirüs pandemisiyle sağlık anlamında mücadele ettiğini fakat Ermenistan’ın savaş tutumunda olmasının son derece yanlış olduğunu belirtti. Birçok batı devletinin Ermenistan’ı desteklese dahi kazananın Azerbaycan olacağını belirtti.

Tarihin kara lekesi: Hocalı Katliamı

“Hiçbir askeri gücü olmayan köye saldırı düzenlediler. Sovyetler Birliği’nin 366. Motoatıcı alayı bölgeye girerek çok sayıda çocuk, kadın, yaşlı ve herkesi öldürdü. Savaş zamanında kadın ve çocukların korunması gerekirken en acı şekilde köy halkını öldürdüler.Hocalı Katliamı tarihin utanç verici bir sayfasıdır. İnsanlığın son noktasıdır. Ötesinin düşünülmesine gerek yoktur” ifadelerini kullanan Dr. Vesile Möhsümova, olayın Ermenistan tarihinde gizlenmeye çalışıldığını ancak tarihin her şeyi kaydettiğini söyledi. Hocalı katliamına gereken cevabın verilmediğini belirten, gelecek neslin böyle bir sorumluluğun altına girmesine sebep olunmamasını belirtti. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanacak olayın nasıl çözüleceğini soran Salih Sütlan’a, Dr. Vesile Möhsümova şu yanıtı verdi: “Doğduğumuz büyüdüğümüz topraklar işgal altında. Karabağ tarihi anlamda Azerbaycan toprağıdır. Ermenistan’ın mevcut topraklarında bulunan başkent Erivan’da Azerbaycan’ın toprağıdır. Tarihi kanıtlanmıştır. Karabağ ve çevresinde işgal edilen topraklar derhal boşaltılmalı ve zorunlu göçe maruz kalan insanların dede ve baba topraklarına dönmesinin önü açılmalıdır” dedi.

Türkiye’nin Azerbaycan’la her zaman dostluğu sürmektedir. Azerbaycan’ın yaşadığı tüm olumsuz durumlarında kardeş ülke Türkiye’nin yanlarında olduklarını belirten Dr. Vesile Möhsümova, Azerbaycan bayrağı ile Türk bayrağının yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen tek bir sancak altında dalgalandığını ifade eden Dr. Möhsümova, “Azerbaycan, Kafkas bölgesinde ister ekonomi, ister askeri anlamda çok gelişmiş ülkelerden biridir. İşte bu sayede Ermenistan’a hangi devlet destek verirse versin Azerbaycan sonuna kadar Karabağ konusunda ısrarcı olacaktır” dedi.