Amerika Birleşik Devletleri’nin Montana Eyaleti'ne, Big Sky High School öğrenci değişim programı nedeniyle giden 11. sınıf öğrencisi Diren Dede,  kaldığı evin sahibi 29 yaşındaki Markus Kaarma'nın, tüfeğinden çıkan kurşunla öldürülmüştü.
 
Dün İzmir’e getirilen Diren’in cenazesi, bugün Bodrum’un Gündoğan mahallesindeki camide kılınan cenaze namazının ardından Gündoğan mezarlığına defnedildi. Gözyaşlarının sel olduğu cenazede annesinin ağıtları yürekleri dağladı. Anne Gülçin Dede, tabutun başından bir olsun ayrılmadı. İlk olarak evine getirilen Diren için dualar okundu. Almanya’da yaşayan Dede’nin Alman ve Türk arkadaşları da Bodrum'a akın etti.
Alman arkadaşları Diren’i hiç unutmayacaklarını söyleyerek “O bizim hep içimizde kalacak bizlere hep yardım edecek biliyoruz. Diren şimdi cennette bizi bekliyor” dedi. Üzerlerinde Diren’in resmi basılı tişörtler giyen arkadaşları Diren’in yaşadığı evin önüne Diren'in resmi bulunan tabela astı. Tabutun üstündeki Alman ve Türk bayrağının yan yana olması dikkatlerden kaçmadı. Dede’nin annesi Gülçin Dede ayakta durmakta zorlandı. Yakınlarının koluna girmesi ile zorlukla yürüyen anne Gülçin Dede, oğlunun arkadaşlarını görünce gözyaşlarını tutamadı.
 
"OĞLUM PİSKOPAT BİR ADAMIN KURŞUNUYLA ÖLDÜ"  
 
Diren Dede’nin babası Celal Dede, Amerika’da bir çocuk vurulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Garajdan ne çalınabilir ne olabilir ki. Garajda hiç kimsenin altını olmaz, parası garajda olmaz. Bizimde garajımız var, komşularımızın da garajı var ben onun garajına girip bir şeyler alıyorum, geri bırakıyorum. Ama Amerika öyle bir ülke ki herkes evini silah deposu yapmış yani. Bu Amerika’nın ayıbı. Diren, adamın piskopatlığı nedeniyle öldürüldü. Vuran adamın garajında daha önce bir şeyler çalınmış. Hırsızlık yapanlara karşı tepki göstermek istemiş.
 
'TUZAK HAZIRLAYACAĞIM, ÖLDÜRECEĞİM' DEMİŞ
 
Vuran kişi arkadaşlarına benim evime girenlere tuzak hazırlayacağım ve onları yakalayacağım demiş. Garajımı açık bırakacağım yakaladığımda onları öldüreceğim demiş. Evine bir hırsız giren kişi evini korumaya alır garajını açık bırakmış. Benim çocuğumu köşeye sıkıştırıp 4 el ateş etmiş. Amerika’da savcılık buna el koydu. Oradaki polisler oğlumu vuran şahsı suçlu gördüklerini söyledi. Biz davanın peşindeyiz dedi oradaki polisler. Bu bir kaza değil sonuna kadar gideceğiz işin diye konuştular."
Diren Dede’nin cenazesi için Almanya’dan gelen Leo Ekblad isimli arkadaşı ise Diren için yazdığı mektubu okudu. Çok samimi olduklarını söyleyen Leo, Diren ile yaşadıklarını anlattı. Okunan mektubun ardından Diren, Gündoğan Mezarlığı'nda defnedildi.
 
TÜRKÇE ’BAŞINIZ SAĞ OLSUN’ DİLEĞİ
 
Öte yandan öğle namazından önce Diren’in İsveçli arkadaşı Leo Ekblad (18) cenaze başında konuşma yaptı. Diren ile Miami’de tatilde tanıştığını ve bu yaz birlikte Bodrum’a tatile gelmeyi planladıklarını belirten ve konuşmasına Türkçe "Başınız sağ olsun" diyerek başlayıp İngilizce devam eden Ekblad, "Diren’in bizi böyle bırakıp gideceğine asla inanmazdım. Diren çok özel bir insandı. Kısa zamanda ondan çok şey öğrendim. Tatil için Bodrum’a, Türkiye’ye geleceğimi hayal ederken Diren’in cenazesi başında konuşma yapıyorum. Onunla çok kısa zamanda kardeş gibi olmuştuk. Onu çok arayacağız" dedi.
 
YABANCILAR DA CENAZE NAMAZINA KATILDI
 
Diren’in Alman arkadaşları camide saf tutarak ve ellerini açıp dua ederek cenaze namazına katıldı.