Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı  gelişmiş ülkelerin maske savaşlarına giriştiği bir süreçte Afrika halklarının salgın karşısında maalesef kaderlerine terk edildiği açıklamasını yaparak, "Kovid-19  hastalığı küresel sistemdeki çarpıklıkları gösterirken sistemin yapısından  kaynaklanan eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Bugüne kadar 1,5 milyon  civarında Afrikalı dostumuzun bu hastalığa yakalanmasından büyük üzüntü duyuyoruz." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Asrın en büyük krizlerinden biri. İnsanlık olarak zorlu ve sancılı bir süreçten geçiyoruz. Açlık ve kıtlık sonrası şimdi de koronavirüsle mücadele ediyoruz. Batılı gelişmiş ülkelerin maske savaşlarına giriştiği dönemde Afrika ülkeleri kaderlerine terk edildi. Eşitsizlikler daha da derinleşti.

Türkiye sağlam sağlık alt yapısı ile salgını en rahat göğüsleyen ülkelerden biri oldu.

Türkiye olarak bu süreçte kendi önceliklerimiz doğrultusunda dengeli politikalar geliştirdik. 

Bugüne kadar 1,5 milyon civarında Afrikalı dostumuzun bu hastalığa yakalanmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Din, dil, ırk, renk ayrımı yapmadan 154 farklı ülkenin 8 uluslararası kuruluşun destek çağrısına müspet cevap verdik. Salgın öncesinde 40 ülkede 60 noktaya uçan THY, 27 Afrika ülkesinde 33 noktaya uçuşlarını tekrar başlattı.

Bugün Türk firmalarının Afrika genelinde üstlendiği projelerin toplam değeri yaklaşık 70 milyar dolara ulaşmıştır. Müteahhitlerimiz başladıkları hiçbir işi yarım bırakmadıkları gibi, diğer yabancı şirketlerin yarım bıraktığı veya tamamlayamadığı işleri de rekor seviyede tamamlayıp teslim ediyor. Son 18 yılda TOKİ vasıtasıyla 900 bin yeni konut üreterek insanımızın kullanımına sunduk."