Bakanlar Kurulu Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başladığını belirtti. Arınç, şöyle konuştu: "Sayın Cumhurbaşkanımız açış konuşmasında, Sayın Başbakanımızın ve hükümetinin ve kendilerinin, sadece millete hizmet amacıyla çalıştığını, başbakanlığı döneminde de cumhurbaşkanlığı döneminde de başka bir gayesinin bulunmadığını, millete hizmet yolunda çalışmak için de cumhurbaşkanlığının görev ve yetkilerinin olabildiğince daha çok koşarak, çalışarak, hükümet ile uyum içerisinde bir gayret göstererek gerçekleştirilebileceğini söyledi."

Cizre'deki olaylar

Arınç, Cizre'deki olaylara ilişkin, "Bu sadece bir asayişsizlik olayı değil, aynı zamanda Çözüm Süreci'ni de yakından ilgilendiriyor. Yine Cizre konusu gündeme geldiğinde, bunun bir siyasi boyutunun da olabileceği düşünülüyor" dedi.

Cizre'ye, olayların ardından polis takviyesi yapıldığına işaret eden Arınç, "Bu olayların bir daha yaşanmaması ve olaya sebebiyet verenlerin süratle bulunup cezalandırılması, adliye önüne çıkarılması temel hedefimizdir" diye konuştu.

Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:

"Biz bir hukuk devletiyiz, hukuk içerisinde herkes yaptığının karşılığını mutlaka görecektir. Ama o bölgede yaşanan olaylarda eğer paralel devlet yapılanmasıyla ilgili bir irtibat söz konusuysa bu gerçekten yaşadığımız olayların vahametini göstermesi bakımından da ilginçtir. Paralel devlet yapılanması, adı ne olursa olsun mücadele etmemiz gereken ve kesinlikle müsamaha etmeyeceğimiz bir yapıdır."

Arınç, MİT Müsteşarlığının, küresel terörizm faaliyetleri, Türkiye, Fransa, Nijerya, Suudi Arabistan ve Yemen'deki saldırılar konusunda Bakanlar Kurulunda kapsamlı bir değerlendirmede bulunduğunu bildirdi.

"Konuların ciddiyeti konusunda herkes dikkatli olsun"

Arınç, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki toplantı ile Başkanlık sistemine geçiş yapıldığına ilişkin eleştiriler yapılıyor, bunu doğru buluyor musunuz?" sorusuna, "Bunlar o kadar temelsiz düşünceler ve iç politika yani günlük politika içinde o kadar tüketilen, sakız gibi çiğnenen konular ki bunların ciddiyeti konusunda lütfen herkes çok dikkatli olsun" karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa'da bulunan yetkiyi kullandığına dikkati çeken Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı. Anayasa'da 40 yıldan beri olan bir yetkiyi kullanıyor, 'Vay başkanlık mı ilan etti yoksa' diye saçma sapan düşünceler. Çok basit, çok sıradan, çok saçma sapan şeyler bunlar. Sayın Cumhurbaşkanı yetkisini kullanıyor ve Bakanlar Kuruluna başkanlık ediyor."

Arınç, Adana'da durdurulan MİT tırlarına ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "(MİT tırlarının durdurulması) Bu konuda hiçbir askeri rapor yok. Askeri rapor olarak ifade edilen şey, hiçbir geçerliliği olmayan bir tutanaktır. O tutanağın nasıl ve hangi şartta hazırlandığını hep beraber biliyoruz. O tutanağı hazırlayanlar, ciddi olduğunu söyleyen şu anda bir adli yargı süreciyle karşı karşıyadırlar. Bunların bir resmi ve gayriresmi niteliği yoktur. Bunların ciddiye alınması doğru değildir."

Hükümetimizi ve Türkiye'yi bu konuda (MİT tırlarının durdurulması) mahkum etmeye çalışan, belli bir algı oluşturmaya gayret etmeye çalışan çevrelerin yeni bir oyunu olarak düşünülebilir. Bu konuda ellerinde hiçbir bilgi ve belge olmadan, birilerinin altına iki tane imza atıp tutanaktır diye servis ettikleri bir kağıt parçasıyla dünya kamuoyunu aldatmaya çalışıyorlar. Kesinlikle doğru değildir."