70 ülkede 58 bin yetime sahip çıkan Kimse Yok Mu Derneği'nin yardım toplama yetkisi Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarıyla kaldırıldı. Karar, Kimse Yok Mu'ya tebliğ edildi. Derneğin Genel Başkanı İsmail Cingöz, Twitter adresinden haberi duyurdu.

Karara tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnsanlara yardım götüren hiçbir kuruluşun kapanmasını istemeyiz." dedi. Mecliste gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, eğer bunlar yasal ölçüler içinde çalışıyorlarsa, devletin yaptığı denetimden herhangi bir sorun ortaya çıkmadıysa, bunlara özel olarak bir yaptırım yapılması veya kapatılmasının doğru olmadığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın Kimse Yok Mu'nun yardım toplama yetkisinin kaldırıldığına ilişkin soruya "Böyle bir kararın imzalandığı ben şahsen duymadım." diye cevap vermesinin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, "Belki beyaz kararname imzalamışlardır. Bu açıklamayı yaptıktan sonra artık Bülent Arınç'ın o koltuğu bırakması lazım. Ya birşeyi bilmeden imzalıyor, kim bilir Bülent Arınç bölmeden böyle kaç kararname imzaladı. Aynı zamanda hükümet sözcüsü. Kurban Bayramı öncesi doğru değil. Yoksullara yardım yapan bir kuruluşun kapısına kilit vurulması doğru değil." şeklinde konuştu.

MHP'Lİ GÜNAL: İNTİKAM OPERASYONUNUN DEVAMI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, Kimse Yok Mu Derneği'nin Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararı statüsünden kaldırılmasının Hizmet Hareketi'ne yönelik intikam operasyonun devamı olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı öncesi Kimse Yok Mu Derneği'nin kamu yarı statüsünden çıkarılmasını manidar bulduklarını belirten Günal, Bakanlar Kurulu'nun hangi gerekçe ile derneği kamu yararı statüsünden çıkardığını bilinmediğini kaydetti.

Yardıma muhtaç insanlara yardım götürmeyi kendine prensip edinmiş derneği bayram arifesinde böylesi bir engel çıkarılmasını üzüntü verici bulduğunu belirten Günal, "Karar tamamen siyasi. Camiaya yönelik devam eden intikam ve kin operasyonunun devamı. Farklı bir durum yok. İntikam operasyonu. Bakanlar Kurulu, Kimse Yok Mu Derneği'ni hangi gerekçe ile kamu yararı statüsünden çıkardığını açıklamak zorunda. Derneğe yapılanlar intikam operasyonun devamı. Kamu yararı kaldırılması tamamen siyasi ve intikam düşüncesiyle yapılıyor." diye konuştu.
Siyasi iktidarın, kendisi gibi düşünmeyen herkesi yok etmeye çalıştığının altını çizen Günal, geçmiş dönemlerde yargılama neticesinde ceza almış derneklere siyasi iktidar tarafından destek verilmesinin ise düşündürücü olduğunu sözlerine ekledi.

"İMZA ATANLARI TARİH AFFETMEYECEK"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Manavgat İlçe Başkanı Mehmet Çayır, Bakanlar Kurulu kararı ile Kimse Yok Mu Derneği'nin kamu yararı statüsünün kaldırılmasının yardım bekleyen insanlar adına utanç verici olduğunu söyledi. Kimse Yok Mu Derneği'nin Anadolu'da dünyada mazlum ve yardıma muhtaç ailelere sahip çıkmada örnek bir yardım kuruluşu olduğunu belirten Çayır, derneğin dünyanın 130 ülkesine yaptığı yardımlarla Türkiye'nin ismini Afrika ülkelerinden Somali'den Nijer'e, Filibinlerden Pakistan'a ve Açe'ye kadar duyurduğunu kaydetti.

Böylesi uluslararası bir yardım kuruluşunun kamu yararı statüsünden çıkarılmasının en fazla yardıma muhtaç aileleri üzeceğini belirten Çayır, "Ülkemiz böylesi bir durumu da gördü. Bir insanı yardım kuruluşu siyasi saikle faaliyetleri engellenmeye çalışılıyor. Esas engellenen yardıma muhtaçların yardım almasıdır. Kurban Bayramı arifesinde bir parça ete muhtaç ailelerin yardım almasını engelleyenleri bu millet hiç bir zaman affetmeyecek. Kimse Yok Mu'nun yardım götürmesini engelleyemeye imza atanları tarih hiç zaman affetmeyecektir." dedi.

"EN FAZLA İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ ÜZER"

Alperen Ocakları Eğitim,Kültür ve Bilim Vakfı Manavgat Şube Başkanı Yılmaz Derin, Bakanlar Kurulu kararı ile Kimse Yok Mu Derneği'nin kamu yararı statüsünden çıkarılmasını en fazla yardıma muhtaç aileleri üzeceğini söyledi. Anadolu'da Kimse Yok Mu Derneği'nin yardıma muhtaç ailelerin umudu olduğunu belirten Derin, siyasi intikamın yardım götüren bir derneğe kadar indirilmesinin ülkenin geleceği adına karamsar bir tablo olması yanı sıra insanlık adına utanç verici olduğunu kaydetti.

Gücünü halktan alan yardım kuruluşlarının her ülkenin itibarı olduğunu kaydeden Derin, Kimse Yok Mu Derneği'nin Açe'den Doğu Türkistan'a, Filistin'den Pakistan'a ve fakir Afrika ülkelerine götürmede kendini ispatlamış örnek bir yardım kuruluşu olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu'nda bayram öncesi böylesi bir kararın çıkmasının düşündürücü olduğunun altını çizen Derin, "Bu tür girişimler toplumda insanlarda yardım etme duygusunu dumura uğratır. Bundan da en fazla ihtiyaç sahipleri etkilenir. Bu tür yardım kuruluşları insanlığın ortak acılarına merhem olması için kurulan kuruluşlardır. Bu tür engellemeler, ihtiyaç sahiplerine yardım götürmede zaman kaybı oluşturur. Kimse Yok Mu Derneği, dünyanın sayılı gönüllü yardım kuruluşlarından biri. Bunu da kimsenin engellemeye yetkisi yoktur. Dünyanın 130 ülkesine yardım götüren ve Türkiye'nin tanıtımını yapan bir derneğe yapılan bir zulümdür. " dedi.

"HUKUKSUZLUK HUKUK HALİNE GELDİ"

Türk Eğitim Sen Antalya 2 Nolu Şube Başkanı Fethi Kurt, Kimse Yok Mu Derneği'nin Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararından çıkarılmasının tamamen siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun, dünyanın 130 ülkesine yardım götüren bir yardım derneğine Kurban Bayramı öncesi böyle bir girişimde bulunmasını manidar bulduklarını belirten Kurt, siyasi iktidarın, kendisi gibi düşünmeyen herkesi bir şekilde sindirerek etkisiz hale getirmeye çalıştığını kaydetti.

İhtiyaç sahiplerine yardımın hızlı bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Kurt, Bakanlar Kurulu'nda atılan imza ile Kimse Yok Mu Derneği'nin yardıma muhtaçlara hızlı ve etkin bir şekilde yardım götürmesini engelleme ve itibarsızlaştırma girişimi olduğunu ifade etti.
   
Yardım derneklerini siyasetten uzak tutulması gerektiğinin altını çizen Kurt, "Kimin nereye ve nasıl şekilde yardım vereceğine Bakanlar Kurulu değil, yardımı yapan hayırsever kişi verir. Zaten adı üstünde yardım derneği, kamu yarına hizmet veriyor. Tabi afette insanların yardımına koşuyor. Yardım kuruluşları bütün dünyada kamu yararı statüsündedir. Mazluma, mağdura, garibana ve ihtiyaç sahibine yardım eder. Kimse Yok Mu Derneği'ne yapılan bir zulümdür. Sonuçta bu dernekten ihtiyaç sahipleri yardım alıyor. Kamu yararından çıkartılmasıyla bir tas çorba ve bayramda et yeme hasreti çeken ihtiyaç sahipleri mağdur olacaktır.Siyasi iktidar, kendisi gibi düşünmeyeni yok etmek istiyor. Bunun içinde sudan bahanelerle her türlü hukuksuz girişimde bulunuyor. Maalesef ülkemizde hukuksuzluk, bu iktidar döneminde hukuk haline geldi." diye konuştu.