Bugün, receb ayı ile birlikte “Üç Aylar” başladı. Yarın da Regâib gecesidir... Mübârek günler, aylar ve geceler, insanlar için çok büyük kazançlara vesile olan fırsatlardır. Üç ayların ilkinin adı olan receb, “Tercib” kelimesinden gelmektedir. Bu da tazim ve hürmet manasına gelir. Allahü teâlâ, bu ayda oruç tutanların, bu aya saygı gösterenlerin günahlarını affeder, çok sevap ve üstün dereceler ihsan eder. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Bir kimse, Allahü teâlânın ayı olan receb ayında, bir mümin kardeşini gam ve üzüntüden kurtarırsa, Allahü teâlâ, ona Firdevs'te gözünün görebildiği kadar büyük bir köşk ihsan eder. Uyanınız, kendinize geliniz ve receb ayına hürmet ve ikram ediniz ki, Allahü teâlâ da size ikram ve ihsan etsin.”

(Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.) [Miftah-ül-cenne]

Din büyükleri buyurdu ki: “Yıl, ağaç gibidir. Receb ayı, ağacın yapraklı olduğu, şaban meyveli, ramazan ise, meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb, Allahü teâlâdan magfiret, şaban şefaat, ramazan sevapların kat kat olduğu aydır.”

Receb ayının ilk cuma gecesine (Regâib Gecesi) denir. Receb ayının her gecesi kıymetlidir. Her Cuma gecesi de kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, dahâ kıymetli olmaktadır...

Hüseyin Hilmi bin Saîd “kuddise sirruh” buyurdu ki: “Regâib demek, ihsân demektir. Allahü teâlânın merhameti ve ihsânı, bu gece, her zamândan daha fazladır. Bu gecede, bu günde yapılan duâları Allahü teâlâ reddetmez. Regâib, Allahü teâlânın merhamet deryâsının açıldığı bir gün. Bu gün, bu gece duâ edip Rabbine yalvaranların bütün günahları affolur. Elimizden geldiği kadar bugün okuyacağız. Hiçbir şey bilmeyen Fatiha ve İhlas suresini okusun. Mevtâlarımıza gönderelim. Allahü teâlâ duâları kabul buyuruyor. Ama yalnız kendimize etmeyeceğiz. Bütün müminlere edeceğiz, mevtâlarımıza, babalarımıza, dedelerimize de duâ edeceğiz... Bu günler, bu geceler hürmetine, Allahü teâlâ mevtâlarımızı affeder inşallah. Kabir azâbı çok şiddetli. Bizim bir Fâtiha okumamız, dünyâyı vermekten daha makbûl olur onlara...”

***

“Üç Aylar”ınız ve Regâib Kandiliniz mübârek olsun efendim...