Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Doktor Nalan Kara, bonzainin vücutta 20’ye yakın hastalığa kapı araladığını belirtti. Standart toksikoloji testlerinde anlaşılamayan bonzainin zehirleyici özelliğinin diğer uyuşturuculardan fazla olduğunu ifade eden Kara, "Maddenin vücudundan atılması için bağımlıya sıvı takviyesi ve kurtulması için psikiyatrik tedavi uygulanmalıdır." dedi.

ZEHİR ETKİSİ FAZLA

Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Doktor Nalan Kara, kullanımı hızla yayılan bonzai ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kara, bonzainin zehirleyici özelliğinin diğer uyuşturucu maddelere oranla daha fazla olduğunu ve ölümle sonuçlanacak etkileri olduğunu ifade etti. Sentetik kannabinoidler esrarın ortaya çıkarttığı etkilere benzer etkilere sahiptirler. Ancak zehirleyici özelliği esrardan çok daha yüksektir ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Kara Bonzai’nin esrar ve diğer uyarıcı maddeler gibi bağımlılık sendromu ve yoksunluk belirtilerine yol açtığına dikkat çekti.

ONLARCA HASTALIĞA KAPI AÇIYOR

Uzman Doktor Kara, bonzai kullanımın ardından ortaya çıkan etkileri şöyle sıraladı: ‘Gözlerde kızarma, çarpıntı, anksiyete, panik atak, agresif davranışlar, şüphecilik, halüsinasyonlar, konuşma güçlüğü, kaslarda gerginlik, kısa dönem hafızada kayıplar ve nöbetler. Uyarıcı etkileri esrarın ortaya çıkarttığı etkilerden çok daha fazladır. Psikoz denilen ve gerçeği değerlendirmenin ileri derecede bozulduğu, şüphecilik ve halüsinasyonlarla giden ağır bir psikiyatrik tabloya yol açması olasıdır.’ Kara, bonzainin psikoaktif etkileri yanında kalp krizi ve böbrek hasarı gibi beden sağlığı üzerine de önemli etkileri olduğuna dikkat çekti. Kara, maddenin alınmadığı takdirde kişide huzursuzluk, uyku bozukluğu, iştahsızlık, terleme, titreme, bulantı, kusma, ishal görüldüğünü ifade etti.

BONZAİDEN KURTULMA REÇETESİ

Kara, ayrıca bonzainin standart toksikoloji testlerinde saptanamaması nedeniyle kullanıcıların belirlenmesini güçleştirdiğini ifade etti. Tedavide bonzai bağımlılarının psikiyatri hekimine başvurması gerektiğini ifade eden Kara, ilk adımın, vücudun maddeden arındırıldığı, arındırma dönemi olduğunu ifade etti. Kara, ‘Arındırma döneminde hastaya destekleyici tedavi uygulanır; beslenme bozuklukları, sıvı ve elektrolit dengesindeki bozulmalar ve ek tıbbi sorunlar tespit edilip tedavileri yapılır. Maddenin vücuttan atılmasını kolaylaştıran sıvı takviyesi sağlanır. Bu dönemde maddenin kesilmesine bağlı yoksunluk belirtilerine göre psikiyatrik ilaç tedavisi uygulanır’ dedi. Kara, ayrıca madde bağımlılığına sıklıkla eşlik edebilecek depresyon, anksiyete bozukluğu ve diğer psikiyatrik durumlarda uygun psikiyatrik ilaçlar kullanılması gerektiğini ifade etti.

BEYİN KANAMASINA DA YOL AÇABİLİYOR

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, bonzai kullananlarda en sık rastlanan ölüm şeklinin kalp krizi olduğunu söyledi. Solunumu durdurarak ya da beyin kanamasına sebep olarak da maddenin ölüme yol açtığını anlatan Alkan, "Bonzai 5 TL'den başlıyor, ama kokain 450-500 TL'den başlıyor. Öyle olunca tabi yoksul kesimler bonzaiyi tercih ediyor." dedi.

Türkiye’de gençler arasında kullanımı her geçen gün artan sentetik uyuşturucu ‘bonzai’ tehlikesi büyürken uzmanlar da bu maddenin sebep olduğu sorunlara dikkat çekiyor. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Alkan, özellikle son zamanlarda Türkiye'nin gündemine oturan ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan bonzai hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Bonzai kullanımının ölüm haberleri geldikçe azalacağını düşünen Alkan şöyle devam etti: "Bu talep parayla alakalı bir şey. Mesela bonzai 5 TL'den başlıyor, ama kokain 450-500 TL'den başlıyor. Öyle olunca tabi yoksul kesimler bonzaiyi tercih ediyor. Bunlar keyif verici maddeler, bazıları uyuşturucu bazıları uyarıcı olarak kullanılıyor ve fakir kesimlerin bu ara başındaki bela bonzai.”

Bütün dünyanın değişik çaplarda uyuşturucuyla mücadele ettiğini dile getiren Alkan, uyuşturucu üreticilerinin de buna karşı yeni metodlar geliştirdiğini ifade etti.

Bonzainin de esrarın değiştirilmiş ve geliştirilmiş bir türevi olduğunun altını çizen Alkan, “Bu uyuşturucunun Türkiye'deki adı bonzai. Keyif verici özelliği daha sonra keşfedilince, bütün dünyaya dağıldı. Birkaç yıldır da ülkemizde kullanılıyor. Ancak kamuoyu gündemini iyiden iyiye meşgul edince, Türkiye konunun üzerine eğildi ve bazı yaptırımlara başladı. Ama üretici satıcı ve kullanıcılar, önceden yaptırım olmadığı için çok rahattılar ve bonzai de çok yayıldı.” şeklinde konuştu.

Bonzai kullananlarda en çok görülen ölüm şeklinin kalp krizi olduğunu vurgulayan Alkan, bonzainin öncelikle kalp krizi olmak üzere, solunumu durdurarak ya da beyin kanaması yaparak da ölüme yol açtığını aktardı. Uyuşturucu maddelerin temin şeklinin de zamanla değiştiğini dile getiren Alkan, bu tür uyuşturucu maddeleri üretenlerin bizzat bu ürünleri denediğini belirterek, uyuşturucuların piyasaya verildikçe etkisinin ortaya çıktığını ve gelen sonuçlara göre maddenin geliştirildiğini anlattı. Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bonzaiye anladığımız kadarıyla Türkiye'de de çok yakalanan var, baya bir teşkil etme sektörü oluşmuş, yani birileri oturup bunu üretiyor yada yurt dışından getirtip piyasaya sürüyor. Bunlar baya yol almış gözüküyor. Ayrıca ülkemizde de üretilebilir."

Son olarak Alkan'a göre Türkiye bonzai illetine hazırlıksız yakalandı. Uyuşturucuyla mücadele etmesi gereken narkotik, istihbarat gibi birimler de son zamanlarda önemli dağınıklıklar meydana geldiğini belirten Alkan, artık uyuşturucu ile mücadelede de bir aksaklığın söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.