Hükümetin emrinde olmadıklarını belirten YBP Sözcüsü Özden, "Herkes yargılanabilir bu ülkede. Suç işlemişse hakimi, savcısı, bakanı, başbakanı, cumhurbaşkanı da yargılanır." dedi.

Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) sözcüsü Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinin ardından konuştu. İşte o açıklamalar:

- Makam odanızda çok sayıda Atatürk fotoğrafı var. Bu dikkatimizi çekti...

Bizim yetişme tarzımız böyle gerçekten. Biz bebekken babamızın resminden önce Atatürk’ü gösterirlerdi. Ondan sonrada düşüncelerini öğrendik. Atatürk’ün resmini öperek büyüdük. Ben Atatürkçü bir kimliğe sahibim. Bizim adaylarımız Cumhuriyetin değerlerine sıkı sıkıya bağlı, dik durabilecek, hiç kimsenin emir ve talimatını yerine getirmezler, kimsenin hakim ve savcısı olmazlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin hakim ve savcılarıdır ve öyle hareket edeceklerdir. Bundan herkes emin olsun.

- Yargıda Birlik Platformu (YBP) hakkında çok fazla eleştiriler yapıldı. Siz birlik olarak siyasi iktidarın emrinde misiniz?  

Hükümetin emrinde değiliz. Yargıda Birlik Platformu, hükümet projesi değil. Bizi böyle suçlayanlar doğru yerde değiller. Biz yargıdaki paralel yapıyı çok öncesinde fark ettik. 2009’da Ergenekon kapsamında yapılan aramaların, İlhan Cihaner soruşturması kapsamında yapılan haksızlıkların her zaman gündeme gelmesini sağladık. Zekeriya Öz hakkında suç duyurusu yaptım. Bugün paralel yapı dedikleri emniyet mensupları hakkında suç duyurusunda bulundum. Biz yerimizde duruyoruz. Biz bu yapıyla mücadeleden vazgeçmiş değiliz. Yargıda Birlik Platformu olarak her partiyle mesafemiz aynı. Biz hakim ve savcılar olarak yargıyı temsil ediyoruz. Yargı içinde bir yapılanma var ise, bu yapılanma son 4 yılda mahkemeleri dizayn ediyorsa. buradaki yargılamalar kamu vicdanını yaralıyorsa biz bunun karşısında olacağız.

- Nasıl bir yargı istiyorsunuz ve bunun için neler yapacaksınız?

Biz gerçekten ayrışmıştık. “11 sene bu yapıyla hareket ettiniz, 4 sene bu yasaları çıkarttınız, bunlar uyguladılar” dedik. Onlar da biz yanlış yaptık diyerek yanımıza geldiler. Biz Cumhuriyetin hakim ve savcılarıyız. Yargıyı paralel yapının elinden alıp hükümete teslim edecek dediler. Hayır dedik. Amacımız yargıda bağımsızlığı sağlamak. Çoğulcu ve katılımcı bir yapı oluşturacağız. Yüksek yargı ve diğer mahkemelerdeki atamalarda görülecek. Hepsi hukuka ve liyakate uygun olacak. Bu mahkemelerden korkulmayacak.

Herkes yargılanabilir bu ülkede. Suç işlemişse hakimi, savcısı, bakanı, başbakanı, cumhurbaşkanı da yargılanır. Bu yargılamaları yapacak olanlar tarafsız, bağımsız hakim ve savcılardır. Artık kimse korkmayacak. Yargı şunun elinde demeyecek. O tür mahkemeleri de hukukun ve liyakatin içerisinde kalan insanlar gelir. Kimsenin aklanmasında değiliz.

“Dünya görüşümüz belli. Sosyal demokrat olduğumu herkes biliyor. Duruşumda hiçbir şey değişmedi. Benimle beraber duranlarda aynı şekilde. Biz düşüncelerimizi atıp başka bir düşüncenin savunucusu olmuş değiliz.”

ABBAS ÖZDEN KİMDİR?

Ankara Cumhuriyet Savcısı olan Abbas Özden, Yargıda Birlik Platformu’nun da sözcüsü.

Ergenekon soruşturması kapsamında 21 Mart 2008 tarihinde İşçi Partisi ve Ulusal Kanal’a yapılan operasyonlar sırasında Ankara Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı olan Abbas Özden, aramaya katılan 10 polis hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Özden hazırladığı iddianamede, delillerin usulsüz elde edildiğine, yasalara aykırı davranıldığına yer vermişti. 10 polis memuruna açtığı dava beraatla sonuçlanınca şikayet üzerine Özden hakkında ‘kınama’ cezası verilmişti. Özden daha önce bu olayla ilgili yaptığı açıklamada, “‘Haksızlık ve hukuksuzluk var diyerek soruşturma başlattım. Yaptığım tahkikat sonucunda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı’nda görevli 3 profesörden aramalara ilişkin bilirkişi raporu aldım. Hukuksuzluğu tespit ettim. Soruşturma sonucunda Ankara TEM Şube Müdürü dahil 10 amir hakkında dava açtım” demişti.