Habere göre, 9 Ekim’de Bingöl’deki silahlı saldırıyla ilgili güvenlik birimleri önemli istihbaratlara ulaştı. Saldırıdan iki gün önce PKK telsizinden Bingöl’de neden eylem yapılmadığı yönünde Bingöl kırsalındaki silahlı gruplara yapılan eleştiriyi tespit eden istihbarat birimleri, olayın ardından bu kez eylemin üstlenilmesi için yapılan telsiz görüşmesini saptadı. PKK telsizlerini dinleyen güvenlik birimleri, saldırıdan bir süre sonra PKK’nın sözde Orta Saha sorumlusu ile Halk Savunma Merkezi Türkiye sorumlusu arasındaki telsiz konuşmasını kaydetti.

Ankara’ya gönderilen bilgi

“Amed eyaleti” olarak adlandırılan bölgede silahlı faaliyetlerden sorumlu olan ve “Ararat” telsiz kodunu kullanan Orta Saha sorumlusunun, “Rojhat” telsiz kodunu kullanan Halk Savunma Merkezi Türkiye sorumlusu ile görüşmesinde, silahlı saldırının Bingöl kırsalındaki örgüt mensuplarınca gerçekleştirildiği yönünde ‘tekmil’ verdiği belirtiliyor.

Saldırı sonrası oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle Kandil’deki PKK Ana Karargah Komutanlığı’ndan “olayın üstlenilmemesi” ve “farklı yansıtılması” yönünde talimatlar iletildiği de gelen bilgiler arasında. Telsiz görüşmelerine yansıyan bu durum sonrasında eylemin “ana karargâhın bilgisi dışında yerel birimlerce gerçekleştirildiği” yönünde ters bilgilendirme uygulaması yapıldığı anlaşıldı.

Bu tespitler, hem soruşturmayı yürüten Bingöl Cumhuriyet Savcılığı’na, hem de Ankara’daki ilgili güvenlik kurumlarına ulaştırıldı. Bu çerçevede, Başbakanlık’a da bilgilendirme yapıldığı öğrenildi.